Δεκάδες νεκροί μετά από βομβιστική επίθεση στο Ιράν - Φόβος για γενικευμένη ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν στο Ιράν, μετά από δύο εκρήξεις που προκλήθηκαν χθες, Τετάρτη, 3 Ιανουαρίου.   

Δεκάδες νεκροί μετά από βομβιστική επίθεση στο Ιράν - Φόβος για γενικευμένη ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή
ΠΡΟΒΟΛΗ

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους της επαρχίας Κερμάν, οι εκρήξεις προκλήθηκαν από τρομοκρατικές επιθέσεις, μία από τις χειρότερες το Ιράν, το οποίο έχει αντιμετωπίσει παρόμοια περιστατικά στο παρελθόν από διάφορες ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους.

Το χρονικό των επιθέσεων

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν κοντά στον τάφο του στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σουλεϊμανί στην επαρχία Κερμάν, κατά τη διάρκεια τελετής με αφορμή την τέταρτη επέτειο από τη δολοφονία του Ιρανού στρατιωτικού διοικητή το 2020, σε επίθεση με drone των ΗΠΑ.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για μια πρώτη και στη συνέχεια για μια δεύτερη έκρηξη στη διάρκεια της τελετής στο κοιμητήριο. Ο τραγικός απολογισμός είναι τουλάχιστον 84 άνθρωποι και περισσότεροι από 200 τραυματίες, ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών του Ιράν, Αχμάντ Βαχίντι, τα περισσότερα θύματα προέκυψαν από τη δεύτερη έκρηξη, η οποία ακολούθησε λίγα λεπτά μετά την πρώτη, καθώς πλήθη είχαν συγκεντρωθεί για να βοηθήσουν τους τραυματίες. Όπως συμπλήρωσε, «η κατάσταση στην πόλη Κερμάν βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχο της ασφάλειας και του στρατού».

Παράλληλα, ανώνυμος αξιωματούχος, σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, σημείωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι «δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί, τοποθετημένοι κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στο νεκροταφείο των μαρτύρων του Κερμάν, πυροδοτήθηκαν από απόσταση από τρομοκράτες».

«Οι εκρήξεις προκλήθηκαν από τρομοκρατικές επιθέσεις», δήλωσε ο τοπικός αξιωματούχος στην επαρχία Κερμάν, Μπαμπάκ Γεκταπαράστ.

Τι απαντά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έκαναν ξεκάθαρη τη θέση τους, με δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, πως δεν εμπλέκονται με κανένα τρόπο στις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο Ιράν και πως «κάθε αντίθετος ισχυρισμός είναι παράλογος».

Αυτό που συμπλήρωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Reuters είναι ότι «δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι το Ισραήλ εμπλέκεται σε αυτήν την επίθεση. Μια κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή δεν είναι προς το συμφέρον καμιάς χώρας».

Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη;

Η κυβέρνηση του Ιράν έχει κηρύξει τη σημερινή ημέρα ως ημέρα εθνικού πένθους.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για τις επιθέσεις, ενώ ο ακριβής αριθμός των τραυματιών και των νεκρών δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρος, καθώς τα διάφορα πρακτορεία ειδήσεων αναμεταδίδουν διαφορετικές πληροφορίες. Ο υπουργός Υγείας του Ιράν, Μπαχράμ Εϊνολάχι, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι ο αριθμός των νεκρών είναι 95, από 103 που ανέφερε προηγούμενος απολογισμός, και πως άλλοι 211 τραυματίστηκαν. Νεότερος απολογισμός κάνει λόγο για 84 νεκρούς.Ο απολογισμός αναθεωρήθηκε προς τα κάτω δύο φορές, καθώς, όπως εξήγησαν οι ιρανικές αρχές, διαπιστώθηκε ότι ορισμένα ονόματα είχαν διπλοπεραστεί στη λίστα θυμάτων ενώ άλλα λόγω της σοβαρότητας των τραυμάτων που υπέστησαν καταγράφηκαν ως νεκροί από τις υγειονομικές αρχές. Σύμφωνα με βίντεο που κάνουν το γύρο του διαδικτύου, δεκάδες πτώματα απεικονίζονται να κείτονται στον δρόμο, με περαστικούς να προσπαθούν να φροντίσουν τους επιζώντες.

Ο Πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, ο οποίος εν όψει των τραγικών επιθέσεων, μάλιστα, ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Τουρκία, προανήγγειλε την τιμωρία των δραστών των φονικών εκρήξεων: «Αναμφίβολα, οι δράστες αυτής της αποτρόπαιας πράξης θα εντοπιστούν σύντομα και θα τιμωρηθούν από τις ικανές δυνάμεις ασφαλείας και επιβολής του νόμου. Οι εχθροί του έθνους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν ποτέ να διαταράξουν τη σταθερή αποφασιστικότητα του ιρανικού έθνους».

Το μεγάλο ερώτημα, όμως, παραμένει το ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις. Πολλοί είναι οι πιθανοί εχθροί του Ιράν που θα μπορούσαν να βρίσκονται πίσω από τη συγκεκριμένη επίθεση, η οποία συνίστατο σε δύο διαδοχικές εκρήξεις, γνωστή τρομοκρατική τακτική, προκειμένου η δεύτερη να προκαλέσει μεγαλύτερο πλήγμα σε όσους τρέξουν να συνδράμουν στα θύματα της πρώτης. Τέτοιοι εχθροί του Ιράν είναι περιλαμβάνουν οργανώσεις εξορίστων, οργανώσεις ανταρτών και κρατικούς δρώντες. Όσον αφορά στο Ισραήλ, αν και στο παρελθόν έχει προβεί σε επιθέσεις στο Ιράν σε στόχους που σχετίζονταν με το πυρηνικό του πρόγραμμα, επρόκειτο για στοχευμένες δολοφονίες, όχι βομβιστικές επιθέσεις με πολλούς νεκρούς.

Ο καθηγητής Μεσανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, Χασάν Αχμαντιάν, δήλωσε στο Al Jazeera: «Το ISIS έχει δείξει ότι είναι πρόθυμο να το κάνει αυτό. Το Ισραήλ μπορεί να θέλει να υπάρξει κλιμάκωση εναντίον του Ιράν για να το αναγκάσει να κάνει κάτι που θα σύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε σύγκρουση εναντίον του Ιράν. Όλα αυτά είναι πιθανότητες».

Ο επικεφαλής πολιτικός αναλυτής του Al Jazeera, Marwan Bishara, εκτίμησε ότι: «Τα πάντα θα μπορούσαν να συμβούν πλέον σε αυτή την περιοχή. Υπάρχει τόση εσωτερικευμένη βία, τόση παγιωμένη ένταση, τόσες πολλές συγκρούσεις και τόσες πολλές μεταβλητές. Από την Ερυθρά Θάλασσα, στα σύνορα Ιράν-Ιράκ, στην Υεμένη, στον Κόλπο, ουσιαστικά κάθε μέρος στην ευρύτερη είναι αυτή τη στιγμή υποψήφιο για περαιτέρω κλιμάκωση».

Φωτογραφία: © Mehr News Agency

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ