Εργασίας: Η υπουργός ήρθε για να τελειώσει τη βρόμικη δουλειά. Στιλάτα όμως, ναι;

«Στιλάτη στην ορκωμοσία της η Δόμνα Μιχαηλίδου: Το total black suit και το εφαρμοστό σακάκι που φόρεσε χωρίς πουκάμισο».  Συγχωράτε με, παρασύρθηκα. Ψάχνοντας λίγο τα Μέσα για την υπουργοποίησή της στο Εργασίας, βρήκα μόνο ρεπορτάζ μόδας. Αν έτσι λέμε επίσημα τα πλυντήρια, που θα ξεπλύνουν την ντροπή.

Εργασίας: Η υπουργός ήρθε για να τελειώσει τη βρόμικη δουλειά. Στιλάτα όμως, ναι;
ΠΡΟΒΟΛΗ

Τα αγαπημένα ΜΜΕ της κυβέρνησης έπιασαν δουλίτσα. Την ξέρουν καλά. Η Δόμνα Μιχαηλίδου υπουργοποίηθηκε για να υλοποιήσει μια σειρά από περικοπές σε ασφαλιστικά δικαιώματα, που κανένας άλλος δε θα τολμούσε. Εντάξει, θα τολμούσε ο προκάτοχος, αλλά έχει μια σοβαρότερη δουλειά αφήσει στη μέση. Να ισοπεδώσει τη Δημόσια Υγεία.

Στιλάτα αδίστακτη -κρατήστε το συνάδελφοι είναι ωραίος για κίτρινος τίτλος-, η Μιχαηλίδου αναλαμβάνει να εφαρμόσει το έτοιμο σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ.

Μια σειρά από σκληρές περικοπές δικαιωμάτων και παροχών σε ασφαλισμένους αλλά και σοβαρότατες αλλαγές στα εργασιακά.

Η «αναμόρφωση» του επιδόματος ανεργίας

Θα αφορά σταδιακά λιγότερους δικαιούχους. Ειδικότερα, οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, που προκύπτουν βάσει των δεσμεύσεων της χώρας μας στο πλαίσιο της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν θα αφορούν μόνο τον τρόπο καταβολής του αλλά και τον αριθμό των δικαιούχων.

Ο άνεργος που δεν θα δεχθεί τη συμμετοχή του σε προγράμματα κατάρτισης δεν θα λαμβάνει το επίδομα. Επιπλέον, το μισό επίδομα (479 ευρώ σήμερα) θα καταβάλλεται μέσω προπληρωμένης κάρτας σε χρήμα, ενώ με το υπόλοιπο ποσό ο άνεργος θα πρέπει να πληρώνει μέσω της κάρτας λογαριασμούς ή να αγοράζει τρόφιμα.

Το νέο επίδομα ανεργίας θα είναι αυξημένο τους πρώτους μήνες ανεργίας του δικαιούχου, ενώ θα μειώνεται με την πάροδο των μηνών. Όσο για την επέκτασή του, υπό προϋποθέσεις και μετά τους 12 μήνες, αυτή εξετάζεται σε συνδυασμό με μια πιθανή κατάργηση του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας

Από εργαλείο περιορισμού των εργοδοτικών αυθαιρεσιών «ένα μέτρο δικαιοσύνης, που καταπολεμά τα φαινόμενα αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και απλήρωτων υπερωριών, καθώς και της εισφοροδιαφυγής, προστατεύοντας τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις χιλιάδες επιχειρήσεις, που τηρούν τους κανόνες, από τον αθέμιτο ανταγωνισμό», όπως πολύ βαρύγδουπα την περιγράφουν στο site του υπουργείου το https://ypergasias.gov.gr/apascholisi/psifiaki-karta-ergasias/ θα λειτουργήσει τελικά αντίστροφα, σε βάρος δηλαδή των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Περικοπές σε επιδόματα και παροχές

Η πλέον επώδυνη αλλαγή στο ασφαλιστικό που είναι σε εκκρεμότητα αφορά τη μείωση των συντάξεων χηρείας, που καθυστερεί από το 2020. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι θα επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα η ρύθμιση που ισχύει σήμερα για το Δημόσιο, με την περικοπή της σύνταξης χηρείας στο μισό στην περίπτωση απασχόλησης ή συνταξιοδότησης του δικαιούχου. Πρακτικά, οι αποδοχές θα περιοριστούν στο 35% της σύνταξης του θανόντος, καθώς η περικοπή του 50% που ορίζει ο νόμος αναφέρεται στο 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου που λαμβάνει ο χήρος ή χήρα.

Περικοπή δεύτερης εθνικής σύνταξης

Θα εφαρμοστεί η εγκύκλιος Τσακλόγου, που προβλέπει την περικοπή της δεύτερης εθνικής σύνταξης σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος λαμβάνει εθνική σύνταξη από ίδιο δικαίωμα, δηλαδή είναι ήδη συνταξιούχος.

Νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών και Ασφάλισης του ΕΦΚΑ

Θα φέρει την περικοπή μιας σειράς επιδομάτων σε χρήμα για τους ασφαλισμένους των πρώην ειδικών ταμείων που διατηρούν σήμερα υψηλότερα επιδόματα και παροχές. Οι περικοπές θα αφορούν παροχές σε ασθένεια, επιδόματα μητρότητας, αποζημιώσεις για εργατικά ατυχήματα, αλλά και τα επιδόματα αναπηρίας.

Και σε ταληράκια

• Το «ξεπάγωμα» των τριετιών, το οποίο θα εφαρμοστεί με νομοθετική παρέμβαση που ψηφίστηκε το προηγούμενο διάστημα, δεν αφορά περισσότερους από 100.000 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι όμως θα δουν αυξήσεις από 78 έως 234 ευρώ τον μήνα. Κι αυτό γιατί αφορά μόνο τους «παλιούς» ασφαλισμένους (πριν από το 2012) που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και όσους έχουν ενεργή κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που προβλέπει επιδόματα προϋπηρεσίας.

• Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο λιανεμπόριο και τη βιομηχανία, η οποία θα καλύψει περίπου 100.000 επιχειρήσεις με 600.000 εργαζομένους, μπάζει από παντού αφού πέρασε ένα φανταστικό λίφτινγκ που ζητήθηκε από τους εργοδότες. Και έφερε την παροχή της δυνατότητας σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ενταχθεί στην ψηφιακή κάρτα εργασίας να μη δηλώνουν στο σύστημα «Εργάνη» τις αλλαγές, την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας, την οργάνωση του χρόνου εργασίας ή την υπερωριακή απασχόληση, πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους, όπως συνέβαινε έως τώρα.

• Η καθιέρωση της 13ωρης ημερήσιας εργασίας για παράλληλη απασχόληση σε πολλούς εργοδότες.

• Καταγγελία σύμβασης εργασίας χωρίς αποζημίωση απόλυσης για δοκιμαστική περίοδο απασχόλησης έξι μηνών.

• Απασχόληση και κατά την 6η ημέρα της εβδομάδας σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εργασίας με εναλλασσόμενες βάρδιες, με την επιπλέον εργασία προσαυξημένη κατά 40%.

• Δικαίωμα εργασίας την 6η ημέρα της εβδομάδας αποκτούν σε εξαιρετικές περιπτώσεις και επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι εκ φύσεως συνεχούς λειτουργίας και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.

• Απασχόληση εργαζομένων κατά την Κυριακή και κατά τις ημέρες αργίας, σε συγκεκριμένους κλάδους και δραστηριότητες, όπως εκπαιδευτικά κέντρα πιλότων, βιομηχανία τροφίμων, εμφιάλωσης νερού και παραγωγής αναψυκτικών.

• Διευθέτηση του χρόνου εργασίας μεταξύ του εργοδότη και του εργαζομένου, με πρωτοβουλία της επιχείρησης.

• Η διαφημισμένη αύξηση της Εθνικής σύνταξης είναι 12,41 ενώ κατά 3% θα αυξηθεί και το σκέλος των ανταποδοτικών συντάξεων. Τίποτα όμως δεν θα δουν 30% των συνταξιούχων, λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς.

Ο ασφαλιστικός νόμος, που ψηφίστηκε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα στη Βουλή, θέλει την εφαρμογή ενιαίων κανόνων ασφάλισης και παροχών στον ΕΦΚΑ, την αναμόρφωση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων, την περικοπή των συντάξεων χηρείας, θέματα που αφορούν χιλιάδες συνταξιούχους.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ