Love wins και στην Ελλάδα με πολλούς αστερίσκους

Η χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ, όπου μίλησε για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, άνοιξε κι επίσημα τη συζήτηση για το θέμα και ήταν αρκετή για να καταλάβουμε τις προθέσεις του.

Love wins και στην Ελλάδα με πολλούς αστερίσκους
ΠΡΟΒΟΛΗ

Είναι τόσο εύκολο να είσαι συντηρητικός. Γιατί ζεις με όσα ήξερες ότι ήταν σωστά μέχρι χθες και, όταν αυτά δεν είναι πλέον συμβατά με το τι θέλει η κοινωνία, ξαφνικά αλλάζεις αφήγημα και ισχυρίζεσαι περήφανος ότι πάντα έβλεπες τα πράγματα έτσι. Ή, αντίθετα, δεν αλλάζεις αφήγημα, αλλά ζεις περήφανος μες στο σκοτάδι σου. Αλλά προπάντων είναι τόσο εύκολο να είσαι συντηρητικός. Τόσο βολικό. Δικαίωμα.

Ας δούμε στα βασικά σημεία της συνέντευξης, που μας βοήθησαν να καταλάβουμε πόσο μεγάλες ρωγμές έχουν προκληθεί στο εσωτερικό του κόμματος της ΝΔ.

«Νομοθετούμε την αποφυγή οποιασδήποτε διάκρισης»

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τη συνέντευξη λέγοντας: «Αυτό το οποίο θα νομοθετήσουμε είναι την ισότητα στον γάμο, δηλαδή την απαλοιφή οποιασδήποτε διάκρισης ανάλογα με τον με το σεξουαλικό προσανατολισμό στο ζήτημα της σύναψης μιας σχέσης γάμου».

Με το επιχείρημα ότι η ΝΔ δεν πάει να ανακαλύψει την πυρίτιδα (πώς θα μπορούσε, άλλωστε) και ότι δεν επιχειρεί κάτι τρομερά επαναστατικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σαφές πως το νομοσχέδιο που θα προτείνει προς ψήφιση θα αρκείται στα πολύ βασικά, απλά και μόνο επειδή 20 χώρες στην Ευρώπη το έχουν ήδη κάνει. Ο γάμος, όμως, δεν είναι η μοναδική διεκδίκηση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Η τομή που επιλέγει να κάνει η ΝΔ και ο τακτικισμός να κριθεί για την «προοδευτική» της απόφαση δεν είναι ικανοποιητική και δεν πείθει. Τα μέτρια μας σκοτώνουν.

Τι γίνεται με την τεκνοθεσία/υιοθεσία και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή;

Ομολογουμένως ένα σημείο που μας δυσκόλεψε. Γιατί η ισότητα για τη ΝΔ  λογίζεται τελικά ως μισή. Τα ομόφυλα ζευγάρια είναι γι’ αυτήν ανίκανα να γίνουν γονείς. Ας είμαστε σαφείς, λοιπόν: Έρχεται (ελπίζουμε) το «ναι», στον πολιτικό γάμο για όλους, με τα χίλια ζόρια και προφανή πίεση, αλλά και με δυσκολίς στην απόκτηση παιδιού.

Εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν αφορούν στην τεκνοθεσία/υιοθεσία παιδιών αλλά και στην απόκτηση παιδιού μέσω της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τα ομόφυλα ζευγάρια. Για παράδειγμα, είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει με τα τρανς ή non-binary άτομα ή τα παιδιά που έχουν ήδη γεννηθεί; Πώς θα ενσωματωθούν στο πλαίσιο του γάμου που θα προκύψει;

«Δεν θα πειράξουμε καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», δήλωσε ξεκάθαρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παίρνοντας τις αποστάσεις του από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο συγκεκριμένο θέμα και βουλιάζοντας στο βούρκο της υποκρισίας.

«Δεν θα γίνουμε εργαστήρι πειραμάτων στην Ελλάδα»

Αναφερόμενος στις παρένθετες μητέρες ως «μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία», ο πρωθυπουργός εξήγησε: «Θα προχωρήσουμε ως κοινωνία, αλλά δεν θα γίνουμε εργαστήρι πειραμάτων στην Ελλάδα. Δεν θα πειραματιστούμε με τις πιο προχωρημένες ιδέες στα θέματα των δικαιωμάτων. Το να μπορεί ένας άνδρας να χρησιμοποιήσει παρένθετη μητέρα για να κάνει παιδί δεν θα επιτραπεί στην Ελλάδα. Δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο Γονέας 1 και Γονέας 2».

Δηλαδή είναι πολύ πειραματικό να έχουμε όλοι τα ίδια δικαιώματα; Από πότε; Από πότε ο πρωθυπουργός μπορεί να ορίζει τι είναι φυσιολογικό και τι πλησιάζει τα όρια του προχωρημένου και πειραματικού; Όταν μάλιστα αυτό που υποστηρίζει χάσκει κυριολεκτικά από νομική και ψυχολογική πλευρά;

«Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα»

Σε ερώτηση για το αν η ψήφιση του νομοσχεδίου έρθει πριν ή μετά τις Ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Δεν βάζω ορόσημο εκλογικό, ούτε ζυγίζω το πολιτικό κόστος». Ποιο είναι, όμως, το χρονοδιάγραμμα; Η αλήθεια είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έδωσε κάποιος σαφές χρονοδιάγραμμα για το νομοσχέδιο, αρκούμενος διπλωματικά σε αόριστες φράσεις τύπου «θέλω να ωριμάσει αυτή η συζήτηση, προτού η κυβέρνηση προχωρήσει στη νομοθετική ρύθμιση». Η αλήθεια είναι πως είναι ήδη πολύ αργά. Έχει περάσει πολύς χρόνος. Έχουμε περιμένει αρκετά χρόνια για το αυτονόητο, το οποίο έρχεται τώρα με πολλά «ναι μεν, αλλά». Γιατί η συζήτηση που θέλει ο πρωθυπουργός να ωριμάσει, μπορεί να αφορά μεγάλο μέρος της κοινωνίας, αλλά αφορά και μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, την οποία τώρα προσπαθεί με νύχια και με δόντια να «πείσει». Μπορούν, όμως, να πειστούν;

Το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας

Θα περιμένουμε λίγο ακόμα μέχρις ότου να «ωριμάσει» η συζήτηση, καθώς ο πρωθυπουργός τρέμει κυριολεκτικά για την αντίδραση των βουλευτών του, γι’ αυτό και δεν θα επιβάλει κομματική πειθαρχία. Αλίμονο. Η πιο βολική λύση για όλους είναι αυτή. Η κοινωνία μπορεί να προχωρά, οι βουλευτές της ΝΔ επιλέγουν μένουν στο σκοτάδι. Ανάμεσά τους κάτι λαμπρά παραδείγματα Ελλήνων ανταρτών, όπως ο Μάκης Βορίδης, ο Θάνος Πλεύρης και ο Αντώνης Σαμαράς, ο Κώστας Καραγκούνης. Προβληματισμένοι φαίνεται πως είναι και τέσσερις υπουργοί: ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Σταύρος Κελέτσης και η Μαρία Κεφάλα.

Σε ερώτηση, μάλιστα, για το αν θα υπάρχει κομματική πειθαρχία στους υπουργούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Οι βουλευτές ψηφίζουν, όχι οι υπουργοί. Και με τη βουλευτική τους ιδιότητα προσέρχονται σε αυτή την ψηφοφορία. Όμως, προφανώς, όταν κάποιος είναι Υπουργός υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μία συλλογική απόφαση που παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο».

«Η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση»

Όπως σας ευνόησε η αποχή στις βουλευτικές εκλογές του καλοκαιριού, έτσι θα σας ευνοήσει και τώρα. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό, κύριε Μητσοτάκη; Ότι ανοίγετε διάπλατα την πόρτα στην αποχή κι ότι θα θέλατε πολύ να πετύχετε μικρότερη πλειοψηφία για το κόμμα σας, ώστε να υπερψηφιστεί από τις υπόλοιπες δημοκρατικές δυνάμεις και να βγείτε κερδισμένος όπως και να ‘χει. Ότι βγάζετε την ουρά σας απ’ έξω. Ότι φοβάστε τις εσωκομματικές αντιδράσεις. Ότι χάνετε ίσως τη δύναμή σας εντός του κόμματος. Ότι δεν το πιστεύετε πραγματικά αυτό το νομοσχέδιο. Ότι είναι «κουτσουρεμένο» και έχει τρομερές ελλείψεις και το γνωρίζετε. Ότι δεν δίνετε δεκάρα για τα δικαιώματα κανενός.

Κάτι ομολογουμένως χάνεται σε αυτό το είδος διακυβέρνησης και αυτό είναι ο σεβασμός. Η φύση του πραγματισμού του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ασέβεια προς την πρόοδο, τα επιχειρήματα και τις πεποιθήσεις, και δεν σέβεται την πολιτική διαδικασία. Γιατί παραδέχεται έμμεσα πως η νομιμοποίηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών έχει καταστεί μια πολιτική διαμάχη για όλους, εξαιτίας της οποίας αποφεύγει να διακινδυνεύσει να τοποθετηθεί η ΝΔ συνολικά ως κόμμα. Κάνοντας τη χάρη στην υπερσυντηρητική μερίδα, απ΄την οποία και δεν διαφέρει τελικά ούτε στο ελάχιστο.

Να θυμίσουμε ότι η ΝΔ έχει 158 βουλευτές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι βουλευτές που θα ψηφίσουν το σχέδιο νόμου είναι περί τους 80 με 90, ενώ ταυτόχρονα αυτοί που διαφωνούν και άρα είτε θα καταψηφίσουν είτε θα απέχουν από την ψηφοφορία είναι περί τους 68 με 78.

Και με τα άλλα κόμματα;

Τι γίνεται με τα υπόλοιπα κόμματα; Μπορεί η κυβέρνηση να βασιστεί στις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ για να περάσει το νομοσχέδιο;

Η αλήθεια είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε μία προσπάθεια να κερδίσει έδαφος στο συγκεκριμένο θέμα, κατέθεσε ξεχωριστή, δική του  πρόταση νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, στις 8 Ιανουαρίου.

Στα 16 άρθρα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «σήμερα, επιβάλλεται άμεσα η πρόοδος στον τομέα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ όσον αφορά ιδίως τον γάμο και τη δυνατότητα απόλαυσης όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτόν, με τρόπο ισότιμο σε σχέση με τα ετερόφυλα ζευγάρια (τεκνοθεσία, ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κ.α.)».

Αυτό σημαίνει ότι με τη δική του πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείει το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας. Αντίθετα προβλέπει απολύτως ίσα δικαιώματα με αυτά των ετερόφυλων ζευγαριών. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να υιοθετήσει και να ψηφίσει την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Να μην μπλέξει σε ακροβατισμούς και σε περιορισμό δικαιωμάτων των πολιτών. Και να σεβαστεί το δικαίωμα όλων στο γάμο και στη δημιουργία οικογένειας».

Εν όψει, λοιπόν, αυτής της κίνησης, που σίγουρα θεωρεί πιο πλήρη, θα έλεγε άραγε το «ναι» στο «κουτσουρεμένο» νομοσχέδιο της κυβέρνησης;

Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ, το κόμμα πήρε ξεκάθαρη θέση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, με τον κ. Ανδρουλάκη να υπογραμμίζει ότι «η θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών είναι εδώ και πολλά χρόνια θέση του ΠΑΣΟΚ». Αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της τεκνοθεσίας και της υιοθεσίας, υποστήριξε ότι «κριτήριό μας θα είναι ο απόλυτος σεβασμός στο συμφέρον του παιδιού και τα δικαιώματά του».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις υπουργών και βουλευτών της κυβέρνησης, ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε πως «δεν θα μεταβιβάσει ο κ. Μητσοτάκης τα εσωκομματικά του προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ. Είναι δικά του κι ας τα λύσει. Η κυβέρνηση νομοθετεί. Εμείς δεν πρόκειται να “δέσουμε τα κορδόνια” της Νέας Δημοκρατίας». Σε απάντηση αυτού, ο πρωθυπουργός τον κατηγόρησε πως «εργαλειοποιεί ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», μόνο και μόνο για να δημιουργήσει πρόβλημα στο κυβερνών κόμμα.

Με μια εντελώς γενικόλογη ανακοίνωση, το ΚΚΕ σχολίασε με αφορμή τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ: «Η συστηματική προσπάθεια του κυρίου Μητσοτάκη να εμφανίζει την αντιδραστική του ατζέντα σε όλα τα ζητήματα με δήθεν "εκσυγχρονιστικό - προοδευτικό - νεωτεριστικό" μανδύα, καταρρέει μπροστά στην αμείλικτη πραγματικότητα της φτώχειας, της ανασφάλειας, της επίθεσης στην υγεία και την παιδεία, της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, της ισοπέδωσης όλων των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας.

Απ' αυτή την άποψη ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του ούτε είναι ούτε μπορούν να παριστάνουν τους υπερασπιστές της προόδου και των λαϊκών δικαιωμάτων».

Όποιες κι αν είναι οι αντιρρήσεις των προοδευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις ελλείψεις του νομοσχεδίου, όμως, αλλά και των γαλάζιων βουλευτών, οφείλουν ΟΛΟΙ σ’ αυτήν την κρίσιμη και ιστορική στιγμή για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα να σταθούν μαζί απέναντι στο κοινό αίτημα του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Να αφήσουν στην άκρη οποιοδήποτε μικροκομματικό συμφέρον. Να επιλέξουν δίπλα σε ποιους θα σταθούν. Γιατί να συνεχίσουν να υπάρχουν, αν δεν το κάνουν;

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ