ΣΔΟΕ για «λίστα Πέτσα»: Μοιράστηκαν πάνω από τρία εκατ. ευρώ σε σάιτ που δεν υπήρχαν καν

Καλά πήγε αυτό…

ΣΔΟΕ για «λίστα Πέτσα»: Μοιράστηκαν πάνω από τρία εκατ. ευρώ σε σάιτ που δεν υπήρχαν καν
ΠΡΟΒΟΛΗ

Απλά, λιτά, κατανοητά: Πόρισμα του ΣΔΟΕ εντόπισε 270 ιστοσελίδες που πήραν λεφτά από τη «λίστα Πέτσα» χωρίς να έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Να θυμίσουμε για να εμπεδώσουμε κάτι για τις εξεταστικές επιτροπές. Και εδώ -όπως και τώρα για τα Τέμπη- έγινε σύσταση εξεταστικής επιτροπής με τη Ν.Δ να έχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Εξεταστική που πήγε... κουβά. Εξηγώ. Η Νέα Δημοκρατία ισχυριζόταν ότι δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στη διαδικασία χρηματοδότησης των ΜΜΕ για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» και τις άλλες υποθέσεις που απασχόλησαν την επιτροπή. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για ποινικές ευθύνες που πρέπει να εξεταστούν από εισαγγελική αρχή. Το ΚΙΝ.ΑΛ εντόπιζε αδιαφάνεια στην διαδικασία ενώ το ΚΚΕ επέρριπτε «πολιτικές ευθύνες» στην κυβέρνηση.

Ο Πέτσας δήλωνε δικαιωμένος: «Έχει σημασία τι λέει ο κ. Τσίπρας, ο κ. Πέτσας, τι λέει κάθε δημοσιογράφος ή πλέον τι λέει η Βουλή;», δήλωνε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ, υποστηρίζοντας ότι «από εκεί είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπήρξε καμία πολιτική παρέμβαση».

Μικρά, χαριτωμένα, παραδείγματα

Την 01.04.2021

48 πολίτες, μεταξύ των οποίων, καθηγητές, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, άνθρωποι του πνεύματος και άλλοι επαγγελματίες, κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στις εισαγγελικές αρχές και αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για κατασπατάληση εκατομμυρίων ευρώ διαφημιστικής δαπάνης, σχετικά με την κρατική καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» - «Μένουμε ασφαλείς» και τριπλή απιστία εις βάρους του δημοσίου, από τον Στέλιο Πέτσα και τον Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Στις 07.12.2021

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του avgi.gr, ένα έγγραφο "βόμβα" αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση και το περιβάλλον του πρωθυπουργού, δεν τήρησαν εν γνώσει τους, τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τις απευθείας αναθέσεις, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να κινδυνεύει με κυρώσεις από την Ε.Ε. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η κυβέρνηση λίγες μέρες πριν εκδώσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις απευθείας αναθέσεις με πρόσχημα την πανδημία, είχε ζητήσει την γραπτή άποψη της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), χωρίς ωστόσο να τη λάβει υπόψιν.

Η ΕΑΑΔΗΣΥ απαντώντας στην κυβέρνηση στις 20 Μαρτίου 2020, απέστειλε έγγραφα με την υποσημείωση «εξαιρετικά επείγον» και θέμα «Διευκρινίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID- 19». Εκεί, μεταξύ άλλων, αναφέρονται και οι όροι που πρέπει να διέπουν τις απευθείας αναθέσεις. Επί της ουσίας, Ε.Ε. και η ΕΑΑΔΗΣΥ έδωσαν τη δυνατότητα να εφαρμοστεί το Ενωσιακό και εθνικό νομικό πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων στα όριά του, σε κάθε επίκληση απρόβλεπτου και κατεπείγοντος γεγονότος, πάντως σε καμία περίπτωση παρέκκλιση από αυτά, όπως έπραξε η κυβέρνηση με τη «λίστα Πέτσα», μέσω νομοθέτησης σε ΠΝΠ.

Στις 05.10.2022

Το πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύψους 7,44 εκατ. ευρώ, μοιράζει ζεστό χρήμα στα αγαπημένα της ΜΜΕ για τη νέα καμπάνια «Εξοικονόμησης Ενέργειας». Η κυβέρνηση και στο θέμα της ενεργειακής κρίσης ακολουθεί το μοτίβο της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι», που την εποχή της πανδημίας μοίρασε εκατομμύρια για να στηρίξει το αποτυχημένο αφήγημα της «εξαιρετικής» διαχείρισής της.

Με την απειλή ενός εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα, λόγω τη ενεργειακής κρίσης και την αδυναμία διαχείρισή της από την κυβέρνηση, η Ν.Δ…. πρωτοτυπεί και μετά τη «λίστα Πέτσα» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κάνει δική του λίστα, που εγκρίθηκε τη Δευτέρα από τον γενικό γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, που υπογράφει ο Δημήτρης Γαλαμάτης, το πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο της δράσης «Εξοικονόμηση Ενέργειας» θα χρηματοδοτηθεί από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του υπουργείου. Παράλληλα σημειώνεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος «πληροί την προϋπόθεση περί υποχρέωσης τήρησης του ποσοστού συμμετοχής των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης (έντυπα μέσα, ραδιόφωνο, τηλεόραση) στην κατανομή της συνολικής διαφημιστικής δαπάνης, ήτοι τουλάχιστον 30%, η οποία αν δεν τηρηθεί επιβάλλεται στον υπόχρεο φορέα του ευρύτερου δημοσίου τομέα διοικητικό πρόστιμο ισόποσο με τη διαφημιστική δαπάνη που υπολείπεται προς συμπλήρωση του ανωτέρω ποσοστού συμμετοχής».

Τα παραπάνω είναι μόνο μια μικρή μπουκιά από το μεγάλο φαγοπότι που έστησε η κυβέρνηση με κρατικό χρήμα. Που στην προκειμένη δινόταν σε φίλους και ημέτερους που σκοπό είχαν να προπαγανδίσουν και να παραπλανήσουν χυδαία υπέρ της. Με δικά μας χρήματα. Φανταστικό; Εντελώς.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Documento, πόρισμα του ΣΔΟΕ εντόπισε 270 ιστοσελίδες που πήραν λεφτά από το σύστημα Πέτσα χωρίς να έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις. Άλλα σάιτ δεν υπήρχαν καν στην πραγματικότητα και αλλά δεν ήταν στο Μητρώο του υπουργείου. Πάνω απο 3 εκατομμύρια η ζημιά του Δημοσίου. 

Η εφημερίδα δημοσιεύει όλο τον κατάλογο  με ονόματα και ποσά σημειώνοντας πως «κρατικοί υπάλληλοι και ο επικεφαλής της Initiative Media Μιχάλης Γκάλγκος καλούνται ως ύποπτοι από τον εισαγγελέα».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ