Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: «Ζητάμε δικαιοσύνη και τιμωρία των ενόχων»

Συνεχίστηκε, σήμερα, η δίκη, σε δεύτερο βαθμό, με τις καταθέσεις της μητέρας και του αδελφού του Ζακ.

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: «Ζητάμε δικαιοσύνη και τιμωρία των ενόχων»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Δικαιοσύνη. Τιμωρία των ενόχων. Τόσα απλά. Τόσο δίκαια.

Αυτά είναι τα αιτήματα της μητέρας του.

Αυτά είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει η Ελληνική Δικαιοσύνη. Να τιμωρήσει εκείνους που λίντσαραν μέχρι θανάτου τον Ζακ Κωστόπουλο.

Μετά από πολύμηνη αναβολή, ξεκίνησε η κατ’ έφεση δίκη των δύο κατηγορουμένων για την υπόθεση δολοφονίας του Ζακ, με πρώτους να καταθέτουν η μητέρα και ο αδελφός του.

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό είχε λάβει πολύμηνη αναβολή, μετά την άσκηση έφεσης από τους δύο εμπλεκόμενους στην υπόθεση, τον μεσίτη και τον κοσμηματοπώλη, και είχε καθυστερήσει λόγω της αποχής των δικηγόρων.

«Ο Ζακ ήταν ένα μαχητής της ζωής και ένας άνθρωπος που έδινε αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σεβόμασταν τις επιλογές του. Στην αντίληψη μου δεν είχε πέσει ποτέ κάποιο πρόβλημα με ουσίες. Ζητάμε δικαιοσύνη και τιμωρία των ενόχων, οι κατηγορούμενοι είναι άνθρωποι βίαιοι και αντικοινωνικοί, έχουν δηλώσει ότι δεν έχουν μετανοήσει για το έγκλημα» ανέφερε η μητέρα του Ζακ.

Από την πλευρά του ο αδελφός του σημείωσε πως «όταν ήρθα από το εξωτερικό προσπαθούσα να καταλάβω τι έγινε όμως κανένας δεν ήθελε να μου πει την αλήθεια. Ο Ζακ ήταν ένας ενεργός άνθρωπος. Είχε δεχτεί πολλές ομοφοβικές επιθέσεις στο παρελθόν, επομένως τον έπιανε μια ανησυχία όταν ένιωθε ότι το κλίμα ήταν εχθρικό. Ο Ζακ δεν είχε θέμα με τα ναρκωτικά, ούτε θέματα ψυχικής υγείας. Επίσης δεν είχε ούτε ποινικό παρελθόν. Οι κατηγορούμενοι ποτέ δε μετανόησαν και αυτή τη στιγμή νιώθω ότι είναι ατιμώρητοι».

Η δίκη συνεχίζεται με την κατάθεση φίλης του θύματος, με την οποία είχε μιλήσει τηλεφωνικά λίγη ώρα πριν συμβεί το φονικό λιντσάρισμα. 

Να σημειωθεί ότι, ο μεσίτης μαζί με τον κοσμηματοπώλη είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε 10 χρόνια κάθειρξη, με τον πρώτο να οδηγείται στη φυλακή και τον δεύτερο λόγω ηλικίας να αποφασίζεται η έκτιση της ποινής του σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Βέβαια, δύο μόλις μήνες μετά την φυλάκισή του, ο μεσίτης αφέθηκε ελεύθερος, καθώς έγινε δεκτή η αίτηση αναστολής έκτισης της ποινής του, με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μίας φοράς τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής που διαμένει.

Συνελήφθη σκιτσογράφος και παραπέμφθηκε σε δίκη

Τη σύλληψη του σκιτσογράφου Παναγιώτη Μητσομπόνου διέταξε η έδρα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, που δικάζει την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, και την παραπομπή του στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Παράλληλα το κινητό του τηλέφωνο κατασχέθηκε, καθώς διαπιστώθηκε ότι το χρησιμοποίησε για να τραβήξει φωτογραφία από τη διαδικασία.

Ο ίδιος εξήγησε ότι δεν γνώριζε πως απαγορευόταν η λήψη φωτογραφιών, καθώς στη δίκη της Χρυσής Αυγής που είχε παρακολουθήσει επιτρεπόταν η λήψη φωτογραφιών, ενώ υποστήριξε πως αποκλειστικός σκοπός της φωτογράφισης ήταν για να βελτιώσει το σκίτσο του.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου μεσίτη, Ιωάννης Γλύκας, ισχυρίστηκε ότι η φωτογραφία σκόπευε σε απόπειρα επηρεασμού της κρίσης των ενόρκων αργότερα.

Από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, η συνήγορος Κλειώ Παπαπαντολέων είπε πως την αφήνει άναυδη ο ισχυρισμός αυτός και διευκρίνισε ότι οι σκιτσογράφοι και δημοσιογράφοι βρίσκονται για να καλύψουν τη δίκη - και όχι κατόπιν συνεννόησης με την πολιτική αγωγή. 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ