Σοκάρουν τα στοιχεία για τα εργατικά δυστυχήματα στην Ελλάδα - 179 νεκροί και 287 σοβαρά τραυματίες το 2023

Ιανουάριος, ο μήνας τον απολογισμών και των αναφορών, είτε αυτές αφορούν αριθμούς είτε ανθρώπινες ζωές. Που κι αυτές, στο τέλος της ημέρας δεν είναι παρά ένας αριθμός για κάποιους. Το 2023, λοιπόν, αναδείχθηκε σε μια ακόμη τραγική χρονιά σε ό,τι αφορά τα θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία στην Ελλάδα. Ο λόγος, φυσικά, τα εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα, τα οποία και παρουσίασαν ραγδαία αύξηση σε σχέση με πέρσι.

Σοκάρουν τα στοιχεία για τα εργατικά δυστυχήματα στην Ελλάδα -  179 νεκροί και 287 σοβαρά τραυματίες το 2023
ΠΡΟΒΟΛΗ

Την Τρίτη 23 Ιανουαρίου, σε αίθουσα του ΤΜΕΔΕ παρουσιάστηκαν τα στοιχεία της διαρκούς ανεξάρτητης έρευνας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Για τη χρονιά που μας πέρασε, λοιπόν, είχαμε σχεδόν υπερδιπλασιασμό των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε σχέση με το 2022 και υπερτριπλασιασμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα το 2022 είχαμε 104 νεκρούς και 140 σοβαρά τραυματίες πανελλαδικά, ενώ το 2023 179 νεκρούς και 287 σοβαρά τραυματίες. Αυτό δηλώνει αύξηση μεγαλύτερη του 80% στα θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα και μεγαλύτερη του 100% στα εργατικά ατυχήματα.

Η συνέχειά τους είναι μάλλον γνωστή. Οι αρμόδιοι φορείς θα εκφράζουν την οδύνη τους, μετά θα ορίζονται επιτροπές εμπειρογνωμόνων, μετά θα αργεί κάτι αιώνες η έκδοση πορισμάτων και καταλογισμού των ευθυνών. Τα ίδια και τα ίδια. Κι έτσι θα περνάνε τα χρόνια, οι άνθρωποι θα σηκώνονται το πρωί να πάνε στη δουλειά τους και δεν θα γυρίζουν ποτέ. Ή θα γυρίζουν βαριά τραυματισμένοι. Ακρωτηριασμένοι. Καμένοι. Πονεμένοι. Σωματικά και ψυχικά. Κι αυτό θα είναι φυσιολογικό.  Και θα προστίθενται σε στατιστικές, ασυναίσθητα κι απρόσωπα, χωρίς κανένα πρόσθετο μέτρο ασφαλείας δε φαίνεται να λαμβάνεται από κανέναν.

«Το 2023, 179 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους από εργατικά δυστυχήματα και 287 τραυματίστηκαν σοβαρά πανελλαδικά. Το 2022, 104 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους από εργατικά δυστυχήματα και 140 τραυματίστηκαν σοβαρά. Επίσης, με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2018, έχασαν τη ζωή τους 46 εργαζόμενοι, το 2019, 51 εργαζόμενοι, το 2020 41 εργαζόμενοι και το 2021 31 εργαζόμενοι», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου ο Ανδρέας Στοϊμενίδης, πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (EU OSHA) και γραμματέας Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ). 

Οι προτάσεις των συνδικάτων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων

Ο Α. Στοϊμενίδης, παρουσίασε στη συνέντευξη Τύπου τις βασικές προτάσεις των συνδικάτων για την προάσπιση και την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.  Μεταξύ άλλων, ο Α. Στοϊμενίδης τόνισε ότι οι επαγγελματικές ασθένειες δεν καταγράφονται στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρθηκε, οι κυριότερες προτάσεις είναι οι εξής:

- Η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

- Η ένταξη του μαθήματος για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασίαστο ωρολόγιο πρόγραμμα, από την πρωτοβάθμια έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση

 - Η σύσταση φορέα επαγγελματικών ατυχημάτων και ασθενειών

- Η ενίσχυση και στελέχωση του ΣΕΠΕ

- Η ενίσχυση και αυτοτελής λειτουργία στο ΥΠΕΝ του ΣΕΜ

- Η ουσιαστική λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (ΕΣΥΑΕ)

- Η δημιουργία Διευθύνσεων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία σε περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο

- Η δημιουργία ειδικών τμημάτων πρόληψης, όπου θα περιλαμβάνεται και η ιατρική της εργασίας σε όλα τα νοσοκομεία

- Ανάπτυξη εθνικού, δημόσιου προγράμματος υποχρεωτικών, περιοδικών, προσυμπτωματικών ελέγχων στους χώρους εργασία

- Ανάπτυξη ειδικού προγράμματος γενικευμένης, πρακτικής ειδίκευσης στην ιατρική της εργασίας

 - Αναμόρφωση του συστήματος αναγγελίας και καταγραφής των επαγγελματικών ασθενειών και των εργατικών ατυχημάτων, καθώς και του συστήματος παρακολούθησης, αξιολόγησης και αξιοποίησης των δεδομένων

Ενημέρωση και πιστοποίηση κάθε εργαζομένου σε κάθε θέση εργασίας.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ