ΠΑΜΑΚ: 2.200 φοιτητές και φοιτήτριες μένουν εκτός δωρεάν σίτισης

Παρότι δικαιούχοι, το υπουργείο ορίζει ότι κάποιοι αξίζει να φάνε και κάποιοι όχι 

ΠΑΜΑΚ: 2.200 φοιτητές και φοιτήτριες μένουν εκτός δωρεάν σίτισης
ΠΡΟΒΟΛΗ

«Για μια ακόμη φορά το Υπουργείο Παιδείας μας αντιμετωπίζει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αφού η συνταγματική επιταγή για δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση καταστρατηγείται πριν ακόμα καταλυθεί το άρθρο 16».

Αυτό αναφέρουν, σε ανακοίνωση τους, γονείς φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καταγγέλοντας ότι από τους περίπου 4.000 φοιτητές που δικαιούνται δωρεάν σίτιση, μόλις οι 1.800 θα ευεργετηθούν από αυτή την πρόβλεψη και αυτό γιατί «δεν επαρκεί η χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας, που το ύψος της ανέρχεται σε 1.079.000 ευρώ ήτοι 2 ευρώ ημερησίως για τους 1.800 φοιτητές».

Αυτό σημαίνει ότι 2.200 φοιτητές, οι οποίοι πληρούν τα κρητίρια για δωρεάν σίτιση, δεν θα διατηρούν πλέον αυτή τη δυνατότητα και θα πρέπει να πληρώνουν για να τρώνε στα φοιτητικά εστιατόρια. 

Η παιδεία είναι αγαθό δημόσιο και δωρεάν; Αναρρωτιέμαι. 

«Το ζήτημα έχει ξεσηκώσει πολλές διαμαρτυρίες από τους γονείς, ενώ έχουν γίνει παραστάσεις διαμαρτυρίας των φοιτητών, οι οποίοι χαρακτηρίζονται μπαχαλάκηδες επειδή διεκδικούν όσα δικαιούνται» καταλήγουν οι γονείς των φοιτητών στο ΠΑΜΑΚ.

Μπαχαλάκιδες, λοιπόν, επειδή διεκδικούν το δικαίωμα τους στην δωρεάν σίτιση. 

Μπαχαλάκιδες, επειδή διεκδικούν το δικαίωμα τους στην δωρεάν, δημόσια παιδεία.

Μπαχαλάκιδες, επειδή διεκδικούν αξιοπρεπείς σπουδές και πτηχία με αξία.

Μπαχαλάκιδες, επειδή αντιστέκονται στην αναθεώρηση του άρθρου 16.

Μπαχαλάκιδες, επειδή δεν συμβιβάζονται με πανεπιστήμια - επιχειρήσεις.

Ότι και να διεκδικούν, εμείς με τους μπαχαλάκιδες θα είμαστε. 

Το υπουργείο Παιδείας, και συνεπώς η κυβέρνηση της ΝΔ, επιδίδεται σε πολιτικές που φτάνουν στο εξοργιστικό σημείο να εξαθλιώνουν τους φοιτητές, παίζοντας παιχνίδια ακόμα και για το φαγητό τους.

Η υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων δεν έχει φτάσει ακόμη στο μη περαιτέρω, ωστόσο βαδίζει σταθερά, τολμηρά μπροστά στην ολιστική κατάρρευση όλων των κεκτημένων των προηγούμενων αιώνων. 

Το υπουργείο φαίνεται ότι θα ρουφίξει μέχρι και την τελευταία σταγώνα από το αίμα των φοιτητών, καθώς δεν δυστάζει να τους αφήνει νυστικούς. Και εδώ η αδικία γίνεται νόμος.

Μιλώντας «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4», ο Στέλιος Κατρανίδης, πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, ανέφερε ότι ο ίδιος έχει κάνει διάβημα στο υπουργείο Παιδείας από τα μέσα Ιανουαρίου, έχει θέσει το θέμα πολλές φορές σε Συνόδους Πρυτάνεων, αλλά η χρηματοδότηση (περίπου 1.079.000 ευρώ) είναι η ίδια τα τελευταία τουλάχιστον 12 χρόνια.

«Η απάντηση είναι ότι θα δουν πώς μπορεί να υπάρξει έκτακτη αύξηση της χρηματοδότησης». Την ίδια στιγμή ο πρύτανης παραδέχεται πως «ναι, έχουν φτάσει παιδιά στην πόρτα μου και δεν εύκολο ούτε ευχάριστο να λέει κάποιος σε παιδιά που έχουν πρόβλημα -μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις όταν βλέπεις κάποιον να σου λέει θέλω να φάω αλλά δεν έχω- και δεν μπορείς να κάνεις κάτι γιατί ο νόμος ορίζει τα γνωστά».

Αναλυτικά η ανακοίνωση από οικογένειες φοιτητών του ΠΑΜΑΚ

«Για μια ακόμη φορά το Υπουργείο Παιδείας μας αντιμετωπίζει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αφού η συνταγματική επιταγή για δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση καταστρατηγείται πριν ακόμα καταλυθεί το άρθρο 16.

Στο ΦΕΚ 1965/18/6/12 ΤΒ, ορίζονται οι όροι κι οι  προϋποθέσεις της δωρεάν σίτισης των φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 ,δικαιούνται δωρεάν σίτισης 4000 φοιτητές περίπου. Παρόλη τη βούληση του νομοθέτη μόνο 1800 φοιτητές από τους παραπάνω θα ευεργετηθούν από τις προβλέψεις του σχετικού ΦΕΚ, αφού ΔΕΝ επαρκεί η χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας, που το ύψος της ανέρχεται σε 1.079.000 ευρώ ήτοι 2 ευρώ ημερησίως για τους 1800 φοιτητές.

Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης πολιτικής είναι το γεγονός ότι 2200 φοιτητές ,ενώ πληρούν τα κριτήρια δεν σιτίζονται  δωρεάν κι οι οικογένειες τους επιβαρύνονται 110 ευρώ μηνιαίως δηλαδή 1100 ευρώ ετησίως ( πολύ περισσότερο δηλαδή από το μέσο μηνιαίο μισθό, 4400 ευρώ στη διάρκεια των σπουδών τους ), αν επιθυμούν να τρώνε στο φοιτητικό εστιατόριο.

Ένα ακόμα παράδοξο είναι ότι με τα κριτήρια επιλογής οι περισσότεροι από τους 1800 θα σιτίζονται δωρεάν για τέσσερα χρόνια, ενώ οι υπόλοιποι 2200 δεν θα ωφεληθούν ποτέ κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής τους θητείας. Ο τρόπος επιλογής μάλιστα δίνει το δικαίωμα σε τρίτεκνη οικογένεια (πραγματικό παράδειγμα) με ετήσιο εισόδημα 55.000 ευρώ και μόνιμο τόπο κατοικίας τη Θεσσαλονίκη, δηλαδή χωρίς επιβάρυνση ενοικίου, να απολαμβάνει την παροχή, ενώ οικογένεια με 2 παιδιά, με 15.000 εισόδημα και φοιτητικό ενοίκιο, όχι.

Τα παραπάνω αντιβαίνουν όχι μόνο την κείμενη νομοθεσία αλλά και το ΣΥΝΤΑΓΜΑ ,το οποίο:

Α. Στη διάταξη του άρθρου 16 παρ. 4 κατοχυρώνει το δικαίωμα στη δωρεάν παιδεία, η οποία συνεπάγεται σύμφωνα με την υπ.αριθμ. 273836/20646/21.5.2020  απόφαση του Συνήγορου του Πολίτη, όχι μόνο την απαλλαγή από την καταβολή διδάκτρων αλλά και τη δωρεάν παροχή του ελαχίστου αριθμού των στοιχειωδώς απαραιτήτων για την αποτελεσματική συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπως τα συγγράμματα, τη σίτιση κτλ

Β. Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 4, όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στον Νόμο. Στην προκειμένη περίπτωση όμως αυτή η διάταξη καταστρατηγείται, αφού όλοι οι φοιτητές των ελληνικών Πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανομένων και των 1911 του ΠΑΜΑΚ,που πληρούν τις προϋποθέσεις σιτίζονται, ενώ οι 2100 φοιτητές όχι.

Σε σχετική αναφορά της Βουλευτού κ. Κεφαλίδου τον Ιανουάριο του 2023(αρ.Πρ.:1036/25-1-2023) το μεν Υπουργείο Οικονομικών ως Πόντιος Πιλάτος με το υπ.αριθμ.31864/28-2-2023 έγγραφό του δηλώνει αναρμόδιο, το δε Υπουργείο Παιδείας δεν κάνει καν τον κόπο ως όφειλε να απαντήσει σπαταλώντας δημόσιους πόρους σε αντιδημοκρατικούς θεσμούς όπως η Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Συμπερασματικά ένας φοιτητής στο Παμακ στα 4 χρόνια φοίτησής του ,μόνο για 8 μήνες σιτίστηκε δωρεάν κι αυτό γιατί το Πανεπιστήμιο αποφάσισε να αξιοποιήσει τα ταμειακά του διαθέσιμα, ώστε να σιτίσει το σύνολο των δικαιούμενων δωρεάν σίτισης φοιτητών έως την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Το ζήτημα έχει ξεσηκώσει πολλές διαμαρτυρίες από τους γονείς, ενώ έχουν γίνει παραστάσεις διαμαρτυρίας των φοιτητών ,οι οποίοι χαρακτηρίζονται μπαχαλάκηδες επειδή διεκδικούν όσα δικαιούνται.

Οικογένειες Φοιτητών του ΠΑΜΑΚ»

Cover Photo: Μαρία Γαλάτη

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ