Ποινική δίωξη στον Αγοραστό για το μπάζωμα στα Τέμπη

Η τραγωδία γίνεται μια μάζα χώματος και συντριμμιών και περιφράσσεται φρουρούμενη

Ποινική δίωξη στον Αγοραστό για το μπάζωμα στα Τέμπη
ΠΡΟΒΟΛΗ

Λίγα 24ωρα μετά το απίστευτο δυστύχημα στα Τέμπη, το σημείο εξαφανίζεται. Μπαζώνεται. Με πρόσχημα την δυσκολία εξέτασής του μεταφέρονται τα πάντα σε ένα άλλο σημείο. Στη λεγόμενη θέση Κουλούρι.

Η τραγωδία γίνεται μια μάζα χώματος και συντριμμιών και περιφράσσεται φρουρούμενη. Κανείς δεν λογοδοτεί για αυτό. Για την προχειρότητα και τη βιασύνη να φύγει από εκεί, πριν ακόμα εξεταστούν όπως πρέπει και με ειδικούς τα υπολείμματα.

Υπολείμματα ανθρώπων και στοιχείων.

Μέχρι που χθες η εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας άσκησε ποινική δίωξη κατά του Κώστα Αγοραστού, πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

Την πληροφορία για την άσκηση της ποινικής δίωξης που έκανε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας και ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας αντιμετωπίζει την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, μετέδωσε η τοπική ιστοσελίδα e-thessalia.gr, επικαλούμενη πληροφορίες της εφημερίδας Ελευθερία.

Στο δημοσίευμά της αναφέρει ότι ο Κώστας Αγοραστός παραπέμπεται στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας έπειτα από μήνυση που είχαν καταθέσει, τον Αύγουστο του 2023, συνολικά 19 γονείς και συγγενείς θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας, κατά παντός υπευθύνου, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στην «απόφαση αγνώστων» να «αλλοιώσουν» τον τόπο του δυστυχήματος με αφορμή τις εργασίες που έγιναν στα Τέμπη, όταν αποφασίστηκε πως είχαν περατωθεί οι έρευνες για τον εντοπισμό επιβαινόντων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Αγοραστός στο υπόμνημα που κατέθεσε ως απάντηση στη μήνυση που υπέβαλαν σε βάρος του οι συγγενείς των θυμάτων, επιχείρησε να πετάξει τις ευθύνες από πάνω, του βάζοντας στο κάδρο την αστυνομία, την πυροσβεστική, τον γ.γ πολιτικής προστασίας, τις εισαγγελικές και τις ανακριτικές αρχές.

Παράλληλα,  υποστήριξε ότι «ο ρόλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας με βάση την κείμενη νομοθεσία υπήρξε υποστηρικτικός και συνίστατο σε συνδρομή με μέσα και υποδομές υπό τις οδηγίες των αρμόδιων οργάνων».

Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, κατόπιν αιτήματος του κ. Φαλάρα, Συντονιστή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας συνήλθε εκτάκτως το ΣΟΠΠ (Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας), στο οποίο παρίσταντο μεταξύ άλλων και ο τότε Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης αλλά και ο υφυπουργός μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Το υπόμνημα του Αγορατού που είχε προηγηθεί της δίωξης δεν έδινε καμία ουσιαστική απάντηση για το μπάζωμα του χώρου. Αποποιείται των ευθυνών και πετά το μπαλάκι στην αστυνομία, την πυροσβεστική, τον γ.γ πολιτικής προστασίας, τις εισαγγελικές και τις ανακριτικές αρχές. 

Όπως αποκαλύπτεται από το υπόμνημα έγγραφων εξηγήσεων του Αγοραστού, που δημοσίευσε το documentonews.gr,  δεν απαντά στα κομβικά σημεία που αναφέρονται στην μηνυτήρια αναφορά και αφορούν στην αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος και πετά το μπαλάκι των ευθυνών στην αστυνομία, την πυροσβεστική, τον γ.γ πολιτικής προστασίας, τις εισαγγελικές και τις ανακριτικές αρχές.

Αναφέρεται αόριστα σε μία επιχείρηση υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, χωρίς ουσιαστικά να απαντά στο ποιος ακριβώς έδωσε την εντολή να μεταφερθούν τα βαγόνια στο οικόπεδο στη θέση Κουλούρι πριν  διενεργηθεί η προανάκριση και κατόπιν η ανάκριση. 

Χαρακτηριστικά στο υπόμνημά του δείχνει για όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, την ΕΛΑΣ, την πυροσβεστική και τις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές, οι οποίες δύο τελευταίες «ήταν ενημερωμένες» όπως αναφέρεται στο υπόμνημα και «ο ρόλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας με βάση την κείμενη νομοθεσία υπήρξε υποστηρικτικός και συνίστατο σε συνδρομή με μέσα και υποδομές υπό τις οδηγίες των αρμόδιων οργάνων».

Στο υπόμνημα, επισημαίνει ότι κατόπιν αιτήματος του κ. Φαλάρα, Συντονιστή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας συνήλθε εκτάκτως το ΣΟΠΠ (Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας), στο οποίο παρίσταντο μεταξύ άλλων και ο τότε Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης αλλά και ο υφυπουργός μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Και προς υπεράσπισή του λέει ότι στο ΣΟΠΠ παρίσταντο 15 άτομα από διαφόρους φορείς που έλαβαν απόφαση για τα εξής: την έγκριση υποέργων προς και στον χώρο του δυστυχήματος, την κατασκευή περιφράξεων στον χώρο του δυστυχήματος και σε οικόπεδο του ΟΣΕ στο Κουλούρι, τη χρήση βαρέων μηχανημάτων έργου για τον απεγκλωβισμό ατόμων και χρήση γερανοφόρων τηλεσκοπικών μηχανημάτων έργου στο χώρο του ΟΣΕ στο Κουλούρι.

Σύμφωνα με το υπόμνημα, «ο χώρος του οικοπέδου ιδιοκτησίας του ΟΣΕ στον οποίο μεταφέρθηκαν τα βαγόνια, οι μηχανές κλπ, περιφράχθηκε και παραμένει φρουρούμενος… συνεπώς ψευδώς μου αποδίδεται ότι με πράξεις μου προέβην σε “πρωτοφανή αλλοίωση του χώρου”…». «Η χρήση μηχανημάτων κρίθηκε απολύτως αναγκαία τόσο για την ανύψωση και αποτελεσματική έρευνα σωρών, μελών σωμάτων και εν γένει την όλη διαδικασία της ανάκρισης, ώστε βάσιμα υποστηρίζεται ότι κάθε άλλο παρά σε υπόθαλψη και παράβαση καθήκοντος αποσκοπούσε, λαμβανομένου υπόψη και του ότι οι συγγενείς των θυμάτων-απολύτως δικαιολογημένα- ζητούσαν εντόνως να παραλάβουν για την ταφή τους» .

Ακόμη, επικαλείται ένορκες καταθέσεις διάφορων μαρτύρων από τις οποίες προκύπτει πως όσες εργασίες έγιναν στον τόπο του δυστυχήματος, έγιναν με «πρωτεύοντα ρόλο» της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι οποίες έδιναν τις εντολές, την καθοδήγηση, την έγκριση και τις υποδείξεις για ό, τι γινόταν στον τόπο του δυστυχήματος, ενώ ήταν και ενημερωμένες οι Εισαγγελικές και Ανακριτικές αρχές.

Πάντως στις 3/3/23 η εφημερίδα «Πρώτο θέμα» μας ενημέρωνε ότι κυβερνητικό κλιμάκιο μεταξύ αυτών και ο Αγοραστός βρισκόταν στη Λάρισα.

«Υπενθυμίζεται ότι στη Λάρισα βρίσκονται ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος, για τον συντονισμό και την παρακολούθηση των ενεργειών και δράσεων που προβλέπονται και ακολουθούνται μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. 

Ο κ. Τριαντόπουλος έχει στενότατη συνεργασία με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, και το κυβερνητικό κλιμάκιο που έχει επίσης μεταβεί στη Λάρισα.

Στο κυβερνητικό κλιμάκιο συμμετέχουν ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, Ιωάννης Ξιφαράς, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ενώ σε κάθε σύσκεψη και επιτόπια συνεργασία συμμετέχουν όλοι εμπλεκόμενοι παράγοντες και φορείς».

Και αναρωτιόμαστε τι οδηγίες πήρε τότε ο πρώην περιφερειάρχης;  

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ