Μαρία Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: «Ανθρωποθυσίες δεν συμβαίνουν το 2023. Μόνο σκόπιμες παραλείψεις, εγκληματικές παραβάσεις και αδιαφορία για τον άνθρωπο».

«Κύριε Καραμανλή ακούγοντάς σας σκέφτηκα: Τι λυπηρό που οι νομοθέτες δεν μερίμνησαν για ανθρώπους σαν εσάς».

Μαρία Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: «Ανθρωποθυσίες δεν συμβαίνουν το 2023. Μόνο σκόπιμες παραλείψεις, εγκληματικές παραβάσεις και αδιαφορία για τον άνθρωπο».
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η Μαρία Καρυστιανού έχασε την 20χρονη κόρη της στο έγκλημα των Τεμπών. Σήμερα βρέθηκε στις Βρυξέλλες. Στο Ευρωκοινοβούλιο. Και ανάγκασε την Ευρώπη να την ακούσει.

Γιατί ο βολικός βουβός πόνος που με περίσσιο θράσος ισχυρίστηκε ο Καραμανλής ότι πενθεί, συμπλέοντας με εκείνο των συγγενών, δεν είναι χαρακτηριστικό της.

Ο πόνος της έγινε δύναμη. Μια δύναμη που έφερε μέχρι τώρα 337.000 υπογραφές στο ψήφισμα που ζητάει την έναρξη των διαδικασιών για αναθεώρηση του Συντάγματος και κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων.

Την εκδήλωση με τίτλο «Τέμπη: Εκτροχιασμός του κράτους δικαίου» διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης. Στον απόηχο του καταδικαστικού ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Η αρχή έγινε με ένα βίντεο που μιλούν συγγενείς θυμάτων και ένα απόσπασμα από την κατάθεση του Κώστα Καραμανλή, εχθές στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Και τον λόγο πήρε η Μαρία Καρυστιανού.

«…Τα παιδιά μας δεν ήθελαν να πεθάνουν, ήθελαν να ζήσουν. Να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Δεν ήταν αυτή η μοίρα τους. Ούτε ήταν μία τραγική θυσία, όπως αναφέρθηκε πολλές φορές. Αλλά το αποτέλεσμα μιας χρόνιας εγκληματικής οικονομικής πολιτικής. Ανθρωποθυσίες δεν συμβαίνουν το 2023.

Μόνο σκόπιμες παραλείψεις, εγκληματικές παραβάσεις και αδιαφορία για τον άνθρωπο. Δεν μιλώ κομματικά. Δεν έχω κάποιο όφελος. Θα έδινα τα πάντα να μην ήμουν εδώ να σας μιλάω γι αυτό. Και ντρέπομαι που μιλάω για την υποβάθμιση της αξίας των δικαιωμάτων του πολίτη στη χώρα μου.

Παραμένω όμως περήφανη για τους προγόνους που έβαλαν τις βάσεις για τον δυτικό πολιτισμό. Αλλά και διπλά περήφανη για όλους τους υπόλοιπους Έλληνες που η ψυχή τους σήμερα είναι εδώ μαζί μας. Που οραματίζονται να επανέλθει στη χώρα μας η χαμένη της αξιοπρέπεια, η αίγλη και η υπερηφάνεια. Μιλάω πολιτικά ως ενεργός πολίτης που φωνάζει. Για το αυτονόητο…»

«… Μας ενδιαφέρει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Μας ενδιαφέρει να ζούμε σε ένα κράτος δικαίου, με τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα απέναντι στους νόμους. Μας ενδιαφέρει η κατάργηση της πολιτικής ασυλίας για εγκλήματα κατά της ζωής. Γιατί το ακαταδίωκτο είναι το συγχωροχάρτι της διαφθοράς, της ασυδοσίας και του ευτελισμού. Μας ενδιαφέρει η αδέσμευτη λειτουργία της δικαιοσύνης. Γιατί αλλιώς γίνεται συνένοχη και ένοχη για εγκλήματα κατά της ζωής και της αξιοπρέπειας.

Χωρίς αυτή η κοινωνία είναι καταδικασμένη. Μας ενδιαφέρει η ελευθερία του Τύπου γιατί είναι θεμελιώδες δικαίωμά μας να γνωρίζουμε την αλήθεια. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη της ώστε να βγαίνουν όλα στο φως. Γιατί το ένοχο θα ξέρει ότι θα βρεθεί και θα τιμωρηθεί.

Αλλιώς βασιλεύει μαζί με τη διαφθορά, την ασυδοσία. Και την αποδόμηση. Το έγκλημά των Τεμπών είναι το αποτέλεσμα μιας χρόνιας οικονομικής απιστίας. Και σωρείας κατάχρησης παραλείψεων και λαθών. Ακολούθως πλήθος κυβερνητικών ενεργειών προσπάθησε να συγκαλύψει και να παραποιήσει τα ενοχοποιητικά στοιχεία όμως η αλήθεια είναι το φως και μόνο στο φως υπάρχει ζωή». 

Αναφερόμενη στην κατάθεση του Κώστα Καραμανλή, στο κλείσιμο της ομιλίας της είπε:

«Κατέθεσε σε αυτό το στημένο σώμα βουλευτών. Σε αυτό το σώμα που γνωρίζει εκ των προτέρων το ευνοϊκό για εκείνον αποτέλεσμα. Κατέθεσε ότι είναι αθώος. Σε ένα έγκλημα που όλα τα στοιχεία δείχνουν μόνο παρανομία και δεν υπάρχει τίποτα νόμιμο. Με αλαζονεία, ανέφερε ανακρίβειες και ψέματα που πολλοί εξ ημών θα ντρεπόταν να ξεστομίσουν πόσο μάλλον να ισχυριστούν με θέρμη. Ο πρώην υπουργός γνωρίζει καλά ότι βρίσκεται σε ασφαλές περιβάλλον. Τόλμησε να αναφερθεί και σε μας. Υπονόησε ότι ο πόνος μας πρέπει να είναι βουβός, χωρίς να ενοχλεί έτσι ώστε να ακούγεται μόνο η δική του φωνή και η δική του άποψη.

Επιτρέψτε μου λοιπόν να απαντήσω μιας και βρίσκομαι σε αυτό το κοινοβούλιο όπου η δημοκρατία είναι σε ισχύ. 

Κύριε Καραμανλή ακούγοντάς σας σκέφτηκα: Τι λυπηρό που οι νομοθέτες δεν μερίμνησαν για ανθρώπους σαν εσάς. Δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν το μέγεθος της αναξιοπρέπειας και της ανηθικότητας που μπορεί να φτάσει κάποιος. Κρίμα.

Ο πόνος μας είναι πολύ μεγάλος για σας. Πλέον όμως είστε η μειοψηφία. Εσείς και υποστηρικτές σας αποτελείτε μια μικρή ομάδα. Που στηρίζει το έγκλημα, που αγαπά την ατιμωρησία. Έτσι βόλευε μέχρι σήμερα. Η κοινωνία στέκεται μπροστά σας και παρακολουθεί τις τελευταίες σπασμωδικές κινήσεις σας. Οραματίζεται τη δικαίωση, την απελευθέρωση της δικαιοσύνης και την ταφή των όσων εσείς εκπροσωπείτε…»

Μέσω βίντεο τοποθετήθηκαν, η Μάχη Νικολάρα, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, η μητέρα του δολοφονημένου, Ζακ Κωστόπουλου, Ελένη Κωστοπούλου, ο πατέρας του δολοφονημένου Βασίλη Μάγγου, Γιάννη Μάγγος, ο Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος δικηγορικού συλλόγου Αθηνών και ο βουλευτής και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, Βασίλης Κόκκαλης.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ