Έκτακτο: Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στη Νομική σχολή του ΑΠΘ - Εκκένωση του χώρου

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο ΑΠΘ και συγκεκριμένα στο κτίριο της Νομικής σχολής, με σκοπό να σπάσουν την ψηφισμένη κατάληψη των φοιτητών και να αδειάσουν το κτίριο.

Έκτακτο: Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στη Νομική σχολή του ΑΠΘ  - Εκκένωση του χώρου
ΠΡΟΒΟΛΗ

Σαν τους κλέφτες περίπου στις 05:35 εισέβαλαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην Νομική του ΑΠΘ. Η κατάληψη ξεκίνησε λίγο πριν τις 6 Φεβρουαρίου, ενώ τα τελευταία επεισόδια με τα ΜΑΤ είχαν σημειωθεί την Πέμπτη. Δεν υπάρχει σαφής εικόνα με ποιον τρόπο εισέβαλαν τα ΜΑΤ και αν είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα των πανεπιστημιακών.

Ο κοσμήτορας της Νομικής σχολής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Γκλαβίνης, σε email του το Σάββατο είχε ζητήσει την διακοπή της κατάληψης «για να μην πυροβολήσουμε τα πόδια μας», με πληροφορίες να αναφέρουν πως στο ίδιο email έγραφε πως «δεν είναι αυτός ο τρόπος να αντισταθούμε στα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για συλλήψεις

Αυτή τη στιγμή γίνεται η εκκένωση της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου και τα άτομα που κρατούσαν την κατάληψη, συνοδεύονται από τα ΜΑΤ στην έξοδο. Ακόμα δεν έχουν οδηγηθεί στις κλούβες οπότε δεν υπάρχει σαφής εικόνα αν πρόκειται για προσαγωγές ή για συλλήψεις.

Συλλήψεις και ξυλοδαρμοί την Πέμπτη, «σπάσιμο» μιας ψηφισμένης κατάληψης σήμερα

Την Πέμπτη συνελήφθησαν 7 φοιτητές, τρεις γυναίκες και τέσσερις άνδρες κατά τη διάρκεια πορείας στην Θεσσαλονίκη.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος φοιτητών την Πέμπτη, περιλαμβάνει κατά περίπτωση τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, του εμπρησμού (για τους κάδους απορριμμάτων που πυρπολήθηκαν), της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, της βίας κατά υπάλληλων (αντίσταση), όπως επίσης περί όπλων και προστασίας αρχαιοτήτων (για πανό που κρεμάστηκε στην Καμάρα).

Κάποια από όσα αναγράφονταν στο email του κοσμήτορα

Σύμφωνα με πληροφορίες στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αναγράφονταν ανάμεσα στα άλλα πως «πρώτιστο μέλημα και καθήκον μας είναι να περιφρουρήσουμε την αξία του πτυχίου σας. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να μη διενεργήσουμε διαδικτυακές εξετάσεις. Διαδικτυακές εξετάσεις αναγκαστήκαμε να κάνουμε τον καιρό της πανδημίας. Δεν πρόκειται να το επαναλάβουμε υπό κανονικές συνθήκες».

«Και τα τρία Τμήματα που συγκατοικούμε στο κτίριο της ΝΟΠΕ (ήτοι της Νομικής, των Οικονομικών και των Πολιτικών Επιστημών), έχουμε ορίσει ως απώτερο σημείο έναρξης του εαρινού εξαμήνου την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, ώστε, μετά από 13 εβδομάδες διδασκαλίας, να συμπληρώσουμε το εξάμηνο στις 7 Ιουνίου και ακολούθως να διενεργήσουμε τις εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου τις επόμενες τρεις εβδομάδες, ήτοι από τις 10 Ιουνίου έως τις 30 Ιουνίου 2024. Συνεπώς, κάνουμε έκκληση να αρθεί η κατάληψη, μέχρι αύριο το αργότερο, ώστε να διασώσουμε την εξεταστική».

Στο ίδιο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο κοσμήτορας είχε δώσει προθεσμία μέχρι την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου να διαλυθεί η κατάληψη. Από το άνω συμπεραίνουμε πως το πανεπιστήμιο κάλεσε τα ΜΑΤ να επέμβουν. Ο ίδιος είπε στην ΕΡΤ πως ο εισαγγελέας αποφάσισε μόνος του γιατί «Παρεμποδίστηκε η είσοδος σε μια δημόσια υπηρεσία». Αυτεπάγγελτα. «Η Δημόσια Δύναμη επενέβη στην Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου» είπε και ανέφερε πως δεν υπήρχαν συλλήψεις. Αυτή την ώρα έχουν συγκεντρωθεί 40-50 φοιτητές απέναντι στα ΜΑΤ.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ