23 μη πολιτικά πρόσωπα απολογούνται για τη σύμβαση 717, ανήμερα της επετείου των Τεμπών

Ήταν αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, όταν το Γραφείο των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων (EPPO) της Αθήνας κίνησε ποινική δίωξη εις βάρος 23 υπόπτων για εγκλήματα που σχετίζονται με την εκτέλεση των Συμβάσεων για το έργο Ανάταξης και Αναβάθμισης του Συστήματος Σηματοδότησης–Τηλεδιοίκησης στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι η ανεξάρτητη Εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπεύθυνη για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε.

23 μη πολιτικά πρόσωπα απολογούνται για τη σύμβαση 717, ανήμερα της επετείου των Τεμπών
ΠΡΟΒΟΛΗ

23 μη πολιτικά πρόσωπα, λοιπόν, ανάμεσα στα οποία και 18 υπάλληλοι του δημοσίου, έλαβαν χθες κλήση από την Ευρωπαία Ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα, προκειμένου να απολογηθούν με την ιδιότητα του κατηγορούμενου για παραλείψεις στην εκτέλεση της επίμαχης σύμβασης 717.

Οι κλήσεις της Ευρωπαίας Ανακρίτριας προς τους 23 κατηγορούμενους είναι για το πρωί της 28ηςΦεβρουαρίου 2024, δηλαδή την ημέρα που συμπίπτει με τη συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία των Τεμπών, ωστόσο, οι υπερασπιστές τους αναμένεται να ζητήσουν και να λάβουν προθεσμία, ώστε να λάβουν γνώση της δικογραφίας προτού απολογηθούν. Σε ό,τι αφορά τις πιθανές ευθύνες πολιτικών προσώπων, το συγκεκριμένο σκέλος της δικογραφίας έχει διαβιβαστεί από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στη Βουλή, απ΄ όπου και αναμένονται, θέλουμε να πιστεύουμε, περαιτέρω ενέργειες αναφορικά με την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη.

Πιο συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι που καλούνται σε απολογία είναι:

  • 14 δημόσιοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ, για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις. Από αυτούς, δύο κατηγορούνται και ωια ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον
  • 4 δημόσιοι υπάλληλοι της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ), για απιστία κονδυλίων και
  • 5 νόμιμοι υπάλληλοι της Αναδόχου Κοινοπραξίας, για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.

Σε βάρος τους ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για πράξεις όπως απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση, με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους, ηθική αυτουργία στην απάτη και τις ψευδείς βεβαιώσεις. Αυτό που ελέγχεται είναι η μη ολοκλήρωση της σύμβασης και οι συνεχείς παρατάσεις αυτής, που είχαν ως αποτέλεσμα να μην έχει εκτελεστεί και παραδοθεί το έργο, 9 ολόκληρα χρόνια μετά την υπογραφή της.

Τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνται τα άνω πρόσωπα τιμωρούνται με ποινές κάθειρξης έως 10 ετών και χρηματική ποινή.

Όσα έδειξε η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Τις προηγούμενες μέρες είδαμε τον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση των Τεμπών να ζητά τον άμεσο συσχετισμό της δικογραφίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με την έρευνα που διενεργεί στη Λάρισα, λέγοντας ξεκάθαρα ότι αν είχε ολοκληρωθεί η Σύμβαση 717 για τα συστήματα ασφαλείας δεν θα είχε συμβεί το δυστύχημα που στοίχησε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

Αντικείμενο της σύμβασης 717, η οποία υπεγράφη το 2014 ήταν η αποκατάσταση του Συστήματος Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού τμήματος Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας, με ορισμένο έτος ολοκλήρωσης το 2016. Αυτό που συνέβη τελικά, ήταν η υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης για το ίδιο έργο, το 2019, η οποία προέβλεπε την κατασκευή ενός νέου συστήματος Σηματοδότησης με νέες μονάδες τηλεμετρίας, ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία και η μετάδοση δεδομένων μεταξύ των σιδηροδρομικών σταθμών, καθώς και από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς στα κέντρα ελέγχου.

Οι συμβάσεις συγχρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκσυγχρονισμός Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης και εγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ελέγχου Αμαξοστοιχιών (ETCS)», με την συνεισφορά της Ε.Ε. σε ποσοστό 85%. Μετά την χορήγηση επτά παρατάσεων της αρχικής σύμβασης, το έργο δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί μετά από 9 χρόνια.

Όπως εικάζεται, οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση του έργου υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ, δήλωσαν σκόπιμα μη ορθά και ελλιπή στοιχεία στη Διαχειριστική Αρχή σχετικά με την ύπαρξη γεγονότων κρίσιμων για τη χορήγηση των ενισχύσεων και την έγκριση των παρατάσεων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τα σχετικά αιτήματα να εγκριθούν από τη Διαχειριστική Αρχή, η οποία κατέβαλε τα κονδύλια στην ΕΡΓΟΣΕ, η οποία στη συνέχεια πλήρωσε την ανάδοχο κοινοπραξία. Αντίστοιχα, οι υπάλληλοι της Διαχειριστικής Αρχής, που ήταν υπεύθυνη για τη διαχείριση των κονδυλίων, ενήργησαν κατά παράβαση των αρχών της χρηστής διαχείρισης αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Έτσι, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία που υποβλήθηκαν αρχικά ήταν προδήλως μη ορθά και ελλιπή, οι δημόσιοι υπάλληλοι της Διαχειριστικής Αρχής ενέκριναν τη χορήγηση των αντίστοιχων ενισχύσεων, προκαλώντας ζημία στα οικονομικά συμφέροντα της Ε.Ε. και του Ελληνικού Δημοσίου ύψους άνω των 15,6 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ