Έκλεισε ο φάκελος ΤΕΜΠΗ για την Εξεταστική. Όπως άνοιξε. Με απόφαση της ενισχυμένης πλειοψηφίας του 41%.

«Αν μέχρι τώρα σας ενοχλούσε το γεγονός ότι δεν ήμασταν βουβοί, ετοιμαστείτε για την εκκωφαντική παρουσία μας από εδώ και τώρα»

Έκλεισε ο φάκελος ΤΕΜΠΗ για την Εξεταστική. Όπως άνοιξε. Με απόφαση της ενισχυμένης πλειοψηφίας του 41%.
ΠΡΟΒΟΛΗ

Χωρίς να έχουν εξεταστεί βασικοί μάρτυρες και το 90% των στοιχείων. Χωρίς τη δικογραφία. Χωρίς ντροπή. Κατήγγειλαν και αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά. Η πλειοψηφία επίσης απέρριψε το αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης για διαβίβαση της κατάθεσης του Κώστα Καραμανλή στην αρμόδια Εισαγγελία προκειμένου να διερευνηθεί το αδίκημα της ψευδορκίας.

Ο Βαγγέλης Βλάχος αδελφός του Βάιου Βλάχου, ενός από τους 57 νεκρούς της σιδηροδρομικής τραγωδίας έδωσε τη συνέχεια:

«Αν μέχρι τώρα σας ενοχλούσε το γεγονός ότι δεν ήμασταν βουβοί, ετοιμαστείτε για την εκκωφαντική παρουσία μας από εδώ και τώρα».

«Τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρει η πλειοψηφία, το προεδρείο και συγκεκριμένα ο Μαρκόπουλος»  έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ.

«Όπως ακριβώς περιμέναμε, με απόφαση της ενισχυμένης πλειοψηφίας του 41% κλείνει σήμερα η Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη, χωρίς να έχουν εξεταστεί βασικοί μάρτυρες και το 90% των στοιχείων.Κλείνει σήμερα, 8 ημέρες πριν κλάψουμε τους ανθρώπους μας στο πρώτο ετήσιο μνημόσυνο των Τεμπών. Αυτό και μόνο είναι μια τεράστια προσβολή των 57 θυμάτων και των οικογενειών τους».

«Επί 3 μήνες μας έλεγαν ότι ο κατάλογος είναι ανοιχτός και η διαδικασία είναι δυναμική, προκειμένου να την κλείσουν σήμερα με το 41%. Και ο εισηγητής της πλειοψηφίας ούτε καν εμφανίστηκε σήμερα στην αίθουσα, ώστε να τεθεί αντιμέτωπος με τα ψέματα που έλεγε στους συναδέλφους του τόσους μήνες. Σήμερα αποδεικνύεται η συγκάλυψη που καταγγέλλουμε από την αρχή της διαδικασίας».

«ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΕΛ. ΛΥΣΗ, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, και ΚΚΕ αποχώρησαν από τη σημερινή διαδικασία, και καλά έκαναν»  και στο ίδιο πλαίσιο στόχευσε τον πρόεδρο της Εξεταστικής Δημήτρη Μαρκόπουλο, υπογραμμίζοντας πως «ανεχτήκαμε προσβολές, ψέματα, μεθοδεύσεις, και σηκωμένα δάχτυλα. Τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρει η πλειοψηφία, το προεδρείο και συγκεκριμένα ο Μαρκόπουλος».

Για να κλείσει λέγοντας: «Ευχαριστώ προσωπικά όλα τα μέλη της αντιπολίτευσης που προσπάθησαν, με δεμένα τα χέρια, να μας βοηθήσουν απέναντι στο θηρίο της ενισχυμένης πλειοψηφίας. Έχετε κερδίσει την ευγνωμοσύνη μας».

Η εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη, έκλεισε με τελευταίο να καταθέτει τον Θάνο Πλεύρη, μετά και την άρνηση της πλειοψηφίας να εμπλουτίσει τον κατάλογο μαρτύρων.

Με αυτά τα δεδομένα, τα κόμματα θα πρέπει μέχρι τις 8 Μαρτίου να παραδώσουν τα πορίσματά τους για το δυστύχημα των Τεμπών και στις 11 Μαρτίου θα γίνει συζήτηση επί των πορισμάτων. 

  • Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, κατήγγειλε διαδικασία συγκάλυψης και συσκότισης εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, και γνωστοποίησε την αποχώρηση του κόμματος. «Δυστυχώς βλέπουμε ότι θέλει να κλείσει η επιτροπή χωρίς δικογραφία. Σε αυτή την προσπάθεια δεν θα συμμετέχουμε. Καταγγέλλουμε την προσπάθεια συγκάλυψης και αποχωρούμε».
  • «Η συγκάλυψη ως εδώ. Αποχωρήσαμε διότι δεν υπάρχει ούτε δικογραφία που αναφέρονται πολιτικά πρόσωπα, ούτε έρχονται ουσιώδεις μάρτυρες για την υπόθεση, όπως ο κ. Τριαντόπουλος, ο κ. Τσαλίδης και ο κ. Γενιδούνιας» δήλωσε στο Περιστύλιο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Βασίλης Κόκκαλης.
  • Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η Μιλένα Αποστολάκη, τόνισε πως «είναι χρέος μας στη μνήμη όσων χάθηκαν να μην νομιμοποιήσουμε όσα σήμερα επιβάλατε. Αποχωρούμε…»
  • Νωρίτερα και με έντονο τρόπο αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και  μετά  το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά. Ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, έκανε λόγο για «προσπάθεια από την πλειοψηφία να συγκαλυφθούν οι πραγματικές ευθύνες στο όνομα του ανθρώπινου λάθους» και ανακοίνωσε επίσης την αποχώρηση του ΚΚΕ από τις εργασίες της εξεταστικής.

Νωρίτερα, απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία το αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης να διαβιβαστεί στον Εφέτη-Ανακριτή η κατάθεση στην Επιτροπή, του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, ως ύποπτο τέλεσης του αδικήματος της ψευδορκίας.

Για την ιστορία

Σε κλίμα έντασης ξεκίνησε η συνεδρίαση με τη συζήτηση για το αν θα δοθεί νέα παράταση στις εργασίες της επιτροπής.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει να κληθούν και άλλοι μάρτυρες και να συνεχίσει η εξεταστική το έργο της που ολοκληρώνεται στις 22 Φεβρουαρίου. Ο εισηγητής της πλειοψηφίας όμως Ιάσωνας Φωτήλας, τόνισε κατά την τοποθέτησή του πως η εξεταστική επιτροπή έχει κάνει το χρέος της.

Υποστηρίζοντας πως δεν άφησαν καμία πτυχή της υπόθεσης χωρίς να την εξετάσουν και πως από τις καταθέσεις «αναδείχθηκε η σημασία του γενικού κανονισμού κυκλοφορίας, η σημασία του ανθρώπινου παράγοντα ακόμα και στη λειτουργία των συστημάτων και η ευθύνη της εταιρείας για την εκπαίδευση των μηχανοδηγών».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ