«Χωρίς εμάς τι θα φας;» - Όταν τα τρακτέρ έφτασαν στο Σύνταγμα (Φωτορεπορτάζ)

«Τώρα με τα πόδια, μετά με τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε, θα γίνει Κιλελέρ».

 

«Χωρίς εμάς τι θα φας;» - Όταν τα τρακτέρ έφτασαν στο Σύνταγμα (Φωτορεπορτάζ)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Από νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, χιλιάδες αγρότες έφτασαν στην Αθήνα με τρακτέρ και λεωφορεία, προκειμένου να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία επιμένει με απολυτότητα ότι «εμείς δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω».

Δεκάδες τρακτέρ παρατάχθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας. Σχεδόν 10.000 αγρότες από όλη την Ελλάδα - από τον Έβρο έως την Κρήτη.

Υπολογίζεται ότι έξω από τη Βουλή έφτασαν περίπου 200 τρακτέρ, με τους αγρότες να διανυκτερεύουν στην Πανεπιστημίου.

Πρωτοφανής εικόνα. 

Μια εικόνα αποτελούμενη από ανθρώπους που διεκδικούν την επιβίωσή τους. Και την δική μας επιβίωση.

«Τώρα με τα πόδια, μετά με τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε, θα γίνει Κιλελέρ».

Όπως είπε στην ΕΡΤ, ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων, στα μπλόκα θα αποφασιστεί η περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων: είτε θα γίνουν αποκλεισμοί δρόμων, είτε θα υπάρχουν άλλες μορφές κινητοποίησης.

«Εάν δεν δοθούν λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου ο αγώνας θα συνεχιστεί» τόνισε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (Ε.Ο.Α.Σ.Κ.) Κώστας Τζέλλας, κατά την ομιλία του στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο.

Ανέφερε για ακόμη μια φορά τα κύρια αιτήματα των αγροτών, μεταξύ των οποίων είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, τα φθηνό αγροτικό ρεύμα, η πάταξη των ελληνοποιήσεων αλλά και η αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Σε ό,τι αφορά το αγροτικό ρεύμα, ο κ. Τζέλας είπε ότι θα πρέπει να πέσει στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, υπογραμμίζοντας ότι «το απαιτούμε και θα το κερδίσουμε». Στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου βρίσκεται και η επιδότηση για την αγορά λιπασμάτων, ζωοτροφών και αγροεφοδίων. «Μέσα από κάτι τέτοια θα μπορέσουμε να παράγουμε φθηνά αγροτικά προϊόντα» τόνισε.

Ζήτησε ακόμη μια φορά να μπει ένα τέλος στις ελληνοποιήσεις, ενώ σε αναφορά του για την ΚΑΠ, υπογράμμισε ότι δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» απαιτώντας την επαναφορά του «πρασινίσματος».

«Κάθε φορά που γίνεται αναθεώρηση της ΚΑΠ, εμείς γινόμαστε φτωχότεροι. Φεύγουμε από τα χωριά και τα χωράφια μας».

Φωτορεπορτάζ: Μαρία Γαλάτη

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ