Ένα προμελετημένο έγκλημα: Ο Νέος Ποινικός Κώδικας χρειάζεται σωφρονισμό. 

Νέος ποινικός κώδικας. Καλώς ήρθατε στην απόλυτη δυστοπία.

Ένα προμελετημένο έγκλημα: Ο Νέος Ποινικός Κώδικας χρειάζεται σωφρονισμό. 
ΠΡΟΒΟΛΗ

Άρχισε σήμερα (21/2) στη Βουλή η διήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης – Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας», για την εβδομοκοστή έκτη μεταρρύθμιση του ποινικού συστήματος της χώρας. «Υπέρ» επί της αρχής στην αρμόδια Επιτροπή, τάχθηκε μόνο η Νέα Δημοκρατία, ενώ ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αποφάσισε την καθολική αποχή των δικηγόρων από τα δικαστήρια αύριο την ημέρα ψήφισής του.

Ο Νέος ποινικός κώδικας έχει σαφές μήνυμα και είναι εντελώς αναμενόμενο. Φρόνιμα ή μέσα. 

Αυξάνει τις ελάχιστες ποινές και τη διάρκεια φυλάκισης των κρατουμένων για πλημμελήματα. Απαγορεύει την εξαγορά πλημμεληματικών ποινών. 

Δεν έχει πρόβλεψη για αναστολή ποινών για καταδίκες άνω του ενός έτους αντί τα τρία έτη μέχρι σήμερα.  Για να γίνει σαφές, διαδηλώνεις μπορεί και να πας φυλακή με ένα καλό φόρτωμα κατηγοριών.

Προβλέπει ποινές για «διατάραξη λειτουργίας νοσοκομείων και σχολείων» Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γιατροί ήσυχα και εσείς ή μέσα.

Επαναφέρει τα μέτρα απέλασης σε περίπτωση που αυτό κριθεί σκόπιμο απ' το δικαστήριο. 

Επαναφέρει τον πρότερο έντιμο βίο. Τέτοιον είχε και ο Κορκονέας.

Βγάζει από τη δύσκολη θέση τους αστυνομικούς. Εξαιρούνται από  κατάθεση στο ακροατήριο. 

  • Σχεδόν στο σύνολό της η αντιπολίτευση το καταψηφίζει. 
  • Το ίδιο κάνει με υπόμνημά της, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκτιμώντας πως το νομοσχέδιο θα έχει αρνητικές συνέπειες για το σύστημα ποινικής και σωφρονιστικής μεταχείρισης, ενώ ενέχει και σοβαρούς κινδύνους για τα δικαιώματα των πολιτών.
  • Ενώ η  Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων λέει ότι το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από νομοτεχνική προχειρότητα, τιμωρητικό - αντι-φιλελεύθερο πνεύμα και άγνοια των πρακτικών αναγκών της ποινικής διαδικασίας

Ο Ρουβίκωνας που έχει δική του φωτογραφική τροποποίηση έδωσε βήμα για συζήτηση με θέμα «Για τους νέους ποινικούς κώδικες και τη δίωξη του Ρουβίκωνα με το άρθρο 187 παρ. 3» όπου οι: 

  • Κώστας Παπαδάκης (νομικός, μέλος ΔΣΑ)
  • Άννυ Παπαρρούσου (νομικός, μέλος ΔΣΑ)
  • Κωνσταντίνος Πουλής (δημοσιογράφος, μέλος ΕΣΗΕΑ)
  • Δανάη Κισκήρα – Μπαρτσώκα (δημοσιογράφος)
  • Πάνος Παπανικολάου (ιατρός, ΓΓ ΟΕΝΓΕ)
  • Δέσποινα Κουτσούμπα (αρχαιολόγος, αντιπρόεδρος ΣΕΑ)
  • Ντίνα Ρέππα (εκπαιδευτικός, μέλος ΔΣ ΔΟΕ)
  • Χάρης Τζωρτζάκης (ηθοποιός, μέλος ΣΕΗ)
  • Γιάννης Π. (Ρεσάλτο-ΑΡΕΝ Ναυπηγών ΕΜΠ)

Συζήτησαν την ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης και η δικογραφία που έχει σχηματιστεί εναντίον του σύμφωνα με το άρθρο 187 ΠΑΡ.3

Να θυμίσουμε ότι ειδική ομάδα της Ασφάλειας έστειλε στην Εισαγγελία δικογραφία εις βάρος 21 προσώπων για 26 παρεμβάσεις της οργάνωσης, όπως συνθήματα σε τοίχους ή πανό, τρικάκια και μπογιές σε προσόψεις κτιρίων. Βασικό όπλων των κατηγόρων, οι «φωτογραφικές» αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα βάσει των οποίων μπορούν να φυλακιστούν απεργοί, διαδηλωτές και ακτιβιστές πάσης φύσεως.

Μετά τις αλλεπάλληλες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και σε μία προσπάθεια των αρχών να ενισχύσουν τη θεωρία των δύο άκρων, μέλη της συλλογικότητας κινδυνεύουν να βρεθούν στη φυλακή ακόμα και για λίγα τρικάκια, αφού η ΕΛ.ΑΣ. στοχοποιεί, στα πρότυπα της δίωξης της Χρυσής Αυγής για εγκληματική οργάνωση, την αναρχική συλλογικότητα του «Ρουβίκωνα».

Η δικογραφία (σ.σ. η οποία έχει αποσταλεί στην Εισαγγελία προκειμένου να μελετηθεί και να αποφασιστεί αν θα ασκηθούν ποινικές διώξεις ή όχι) σχηματίστηκε από την κρατική ασφάλεια και συγκεκριμένα από ειδική ομάδα αστυνομικών του τμήματος Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, που συστάθηκε αποκλειστικά γι’ αυτό -όπως ομολογούν οι ίδιοι-, εξόφθαλμα κεντροβαρίζει στο φρόνημα και στην αναρχική ιδεολογία.

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, στην οποία ο όρος «αναρχική ιδεολογία» επαναλαμβάνεται συνεχώς, «η οργάνωση προκειμένου να κερδίσει τη συμπάθεια του κόσμου και να προσελκύσει νέα μέλη έχει ως πυλώνα του στρατηγικού της πλάνου την ανάδειξη ενός προφίλ κοινωνικού τιμωρού της διαβρωμένης καθεστηκυίας τάξης». Σε άλλο σημείο γράφεται πως «η πολυετής δραστηριότητα των μελών της εκτρέπεται των ορίων μεμονωμένων περιστατικών και υπονομεύει την αυθεντία του κράτους δικαίου, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη».

Τι περιλαμβάνει η δικογραφία

Πρόκειται για μία δικογραφία εις βάρος συνολικά 21 προσώπων –αλλά και κατά αγνώστων- για 26 παρεμβάσεις της συλλογικότητας από τον Μάρτιο του 2022, όταν και ξανάλλαξε ο Ποινικός Κώδικας. Δύο από τους κατηγορούμενους, μάλιστα, οι Γ. Καλαϊτζίδης και Σ. Δαπέργολας, εμφανίζονται ως ηγετικά μέλη, πράγμα το οποίο έχει και νομικό ενδιαφέρον αφού η ποινική μεταχείριση των δύο διαφοροποιείται.

Μάλιστα σε ό,τι αφορά τον πρώτο, χαρακτηρίζεται εκτός από ηγετικό μέλος και καθοδηγητής. Για τους δύο υπάρχει και ξεχωριστή ενότητα η οποία ονομάζεται «Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης Καλαϊτζίδη-Δαπέργολα» στην οποία αναλύεται το τι δημοσιεύει ο καθένας από αυτούς.

Ανάμεσα στις παρεμβάσεις οι οποίες αναφέρονται και είναι ικανές να στείλουν ανθρώπους να εκτίσουν πραγματική ποινή (σ.σ. εφόσον παραπεμφθούν) με επιβαρυντική μάλιστα ανά περίπτωση κατηγορία της σύστασης συμμορίας, είναι

  • Το σύνθημα «ΕΣΥ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙΣ ΔΟΜΝΑ; ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ» στον τοίχο έξω από το πολιτικό γραφείο της Δόμνας Μιχαηλίδου μετά τη δημόσια αναφορά της στον τόπο κατοικίας της 12χρονης από τον Κολωνό.
  • Το σύνθημα με σπρέι «ΛΙΓΝΑΔΗ ΒΙΑΣΤΗ» έξω από το πατρικό σπίτι του Δημήτρη Λιγνάδη, ένα πανό επί της πλατείας Αμερικής και τρικάκια, με παρόμοιο περιεχόμενο, μετά τη χορήγηση αναστολής στην ποινή του από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.
  • Τα τρικάκια έξω από το Μέγαρο Μαξίμου τα οποία έγραφαν «Τα κέρδη τους οι νεκροί μας» και «Οι θάνατοι των εργατών είναι δολοφονίες των εργοδοτών», για την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους μαζικής εργασίας και για τα εργατικά δυστυχήματα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.
  • Δύο παρεμβάσεις στα Public Αγίας Παρασκευής όπου στην πρώτη συνομίλησαν με τον υποδιευθυντή του καταστήματος και ζήτησαν να δουν τη διευθύντρια που έλειπε και στη δεύτερη έριξαν στον χώρο του καταστήματος φυλλάδια τα οποία έγραφαν «Tα Public Αγίας Παρασκευής εξαναγκάζουν σε παραιτήσεις».

Δεν λείπει και η -ακατανόητη- αναφορά σε ενέργειες που δεν ολοκληρώθηκαν καν. Την ίδια ώρα, ενώ γίνεται λόγος για ακτιβιστικές πράξεις, ταυτόχρονα γράφεται πως τα μέλη της συλλογικότητας «ενεργούσαν με βάση συγκεκριμένη λογική, αυτή της βίας, η οποία αποτελεί βασική αρχή του Ρουβίκωνα».

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα και ότι ένα από τα πιο... βίαια περιστατικά για τα οποία κατηγορούνται τα μέλη της συλλογικότητας είναι η παρέμβαση στο κτίριο της Hellenic Train μετά το έγκλημα των Τεμπών, που είχε ως αποτέλεσμα υλικές ζημιές στη γυάλινη πόρτα και στην τζαμαρία.

Από τις συνολικά 26 ενέργειες, οι τέσσερις αφορούν μπογιές σε κτίρια, οι επτά συνθήματα σε τοίχους και πανό, οι δύο τρικάκια, οι 10 φθορές σε βιτρίνες και υλικά γραφείου, ενώ τρεις από αυτές δεν έχουν καν περιεχόμενο.

«Ο Πρωθυπουργός»

Ακόμα μία πρωτοφανής υποσημείωση στην εν λόγω δικογραφία είναι η απρόσμενη αναφορά στον «Πρωθυπουργό της Χώρας μας». Συγκεκριμένα, αναφορικά με τον κατηγορούμενο Παντελή Παπασπαλά, γίνεται ιδιαίτερη μνεία σε δημοσίευσή του στο Facebook με την οποία κάνει κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό:

«Σε σωρεία δημοσιεύσεών του, αναφέρεται σε ζητήματα της πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητας, μετέρχεται εκφράσεις ακραίας ρητορικής και διχασμού. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση που αφορά στον Πρωθυπουργό της Χώρας μας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη».

Σημειώνεται πως στην εν λόγω ανάρτηση ο κατηγορούμενος αναφέρεται σε συμπόρευση της κυβέρνησης με ακροδεξιά στοιχεία, επιρρίπτοντάς της ευθύνες για την κάθοδο των νεοναζί Κροατών στη Νέα Φιλαδέλφεια, τους σερίφηδες του Έβρου και άλλα.

Η θέση του Ρουβικώνα

12 μέλη του Ρουβίκωνα και 3 μη μέλη αντιμετωπίζουν διώξεις με τον φωτογραφικό νόμο που πήρε το όνομά τους (Νόμος Ρουβίκωνα), 7 από τα μέλη της συλλογικότητας μίλησαν στο για το πώς αντιμετωπίζουν αυτές τις διώξεις, τις δράσεις αλληλεγγύης και τον κοινό παρονομαστή: Πως δεν πρόκειται να κάνουν ούτε βήμα πίσω. 

Η θέση των νομικών

Η Άννυ Παπαρρούσου (νομικός, μέλος ΔΣΑ) συνήγορος μελών του «Ρουβίκωνα» εξηγεί: «Με την τροποποίηση του άρθρου 187 Ποινικού Κώδικα τον Μάρτιο του 2022, εκτός από την προσθήκη της αντισυνταγματικής και φωτογραφικής παραγράφου 6 (σ.σ. διάταξη που καταργεί τη δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής της ποινής για όλα τα αδικήματα που εμπίπτουν στο άρθρο, είτε αυτά είναι κακουργήματα είτε πλημμελήματα), η παράγραφος 3 δέχτηκε και αυτή προσθήκες.

Συγκεκριμένα προστέθηκε η από κοινού τέλεση πλημμελημάτων και τα αδικήματα που στρέφονται κατά της προσωπικής ελευθερίας, της ιδιοκτησίας ή της περιουσίας, όπως είναι η διατάραξη οικιακής ειρήνης, η φθορά ξένης ιδιοκτησίας κτλ. Οι δύο αυτές αλλαγές αποτελούν τον ορισμό της κοινωνικής καταστολής, καθώς έτσι κινδυνεύουν να μπουν φυλακή άνθρωποι που απλά συμμετείχαν σε μία διαδήλωση ή έκαναν αφισοκόλληση.

Αν και στις νέες αλλαγές του Π.Κ., που αναμένεται να ψηφιστούν την αρχή της νέας χρονιάς, η παράγραφος 6 τροποποιείται προσχηματικά και θεωρητικά δίνει τη δυνατότητα ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση κατά πλημμεληματικής καταδίκης, ουσιαστικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθολικά, αφού για να γίνει θα πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικά ειδική αιτιολογία και υποχρεωτική επιβολή περιοριστικών όρων, ακόμα και για τις πιο χαμηλές ποινές».

Ο Κώστας Παπαδάκης (νομικός, μέλος ΔΣΑ)  σημειώνει ότι η εξαγγελθείσα νομοθετική μεταρρυθμιστική απόπειρα του Υπουργού Δικαιοσύνης αποτελεί την έκτη κατά σειρά μετωπική επιδρομή στον νομοθετικό χώρο του ουσιαστικού και δικονομικού ποινικού δικαίου από την κυβέρνηση της Ν.Δ. από το 2019 μέχρι σήμερα: Οι ν. 4637/2019, 4855/2021, 4908/2021, 4947/2022 και 4985/2022, αλλά και άλλοι (ενδεικτικά: ν. 4689/2020, 4703/2020, 4937/2022, 4995/2022), έχουν προκαλέσει σοβαρά πλήγματα στις θεσμοθετημένες ελευθερίες και δικαιώματα, και σοβαρή οπισθοδρόμηση σε κατακτήσεις αγώνων δεκαετιών. 

Φωτορεπορτάζ: Μαρία Γαλάτη

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ