Θεσσαλονίκη: Καταστολή δίχως όρια - Αναίτια σύλληψη και βίαιη μεταχείριση νεαρού διαδηλωτή

«Eίναι μικρό παιδί αφήστε τον»

Θεσσαλονίκη: Καταστολή δίχως όρια - Αναίτια σύλληψη και βίαιη μεταχείριση νεαρού διαδηλωτή
ΠΡΟΒΟΛΗ

Φωτογραφίες και κείμενο: Αφροδίτη Μιχαηλίδου

Η καταστολή των δυνάμεων της αστυνομίας σχεδόν κάθε φορά που διενεργείται πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της Θεσσαλονίκης,  μοιάζει με ένα ανόητο κοινωνικό πείραμα  αντοχής και ανεκτικότητας με άνωθεν εντολές, στο οποίο νιώθουμε τυχεροί με τις ελάχιστες δυνατόν σωματικές απώλειες. Σε κάθε περιστατικό θα μπορούσαμε να έχουμε  χειρότερους  κι ενδεχομένως μη ανατρέψιμους τραυματισμούς, που από καθαρή τύχη δεν προκύπτουν. 

Οι ευθείες επιθέσεις μέσα και γύρω από το campus του ΑΠΘ οργιάζουν και το τελευταίο περιστατικό αναίτιας και βίαιης σύλληψης  στην οδό Ιασωνίδου ενός νεαρού, μπροστά στα μάτια δεκάδων πολιτών στην εκπνοή της τεράστιας συγκέντρωσης με αφορμή τον ένα χρόνο από το έγκλημα των Τεμπών, καταγράφηκε από όσους ήμασταν παρόντες. Η σύλληψη και βίαιη μεταχείριση του νεαρού είναι αδικαιολόγητη, καθώς από τα βίντεο δεν προκύπτει τίποτα πέρα από το γεγονός ότι περπατούσε απλώς πλάι στα ΜΑΤ.

Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε για να υπερασπιστεί τον νεαρό, αντιμετωπίστηκε εξίσου βίαια και μάλιστα δέχθηκε χημικά από πολύ κοντινή  απόσταση, ενώ δημοσιογράφος δέχτηκε χτύπημα στα πόδια με γκλομπ. 

Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι έπεσαν στην άσφαλτο με προβλήματα στην αναπνοή. Πριν από αυτό, όπως ακούγεται στο βίντεο φώναζαν «είναι μικρό παιδί αφήστε τον».  

Σύνολο πραγματοποιήθηκαν τρεις συλλήψεις την ημέρα των κινητοποιήσεων, ενώ η σημερινή δίκη από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο αναβλήθηκε λόγω  τελικά απαραίτητης νοσηλείας του ενός.

Να επισημανθεί επίσης ο τραυματισμός  την ίδια μέρα, νεαρής διαδηλώτριας στα επεισόδια στον ΟΣΕ από ευθεία βολή  χειροβομβίδας κρότου λάμψης. Η κοπέλα χρειάστηκε να διακομιστεί στο  Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, με τους αστυνομικούς να την ακολουθούν παράτυπα για να της πάρουν κατάθεση αντιμετωπίζοντάς στην ως συλληφθείσα.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ