30 αγωγές μετά, η Νίκη Κεραμέως εξακολουθεί να αρνείται κάθε ευθύνη

Μέσα σε ένα 24ωρο, από την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας έως και χθες, το υπουργείο Εσωτερικών έλαβε αγωγές από 30 απόδημους Έλληνες, οι οποίοι είδαν τα προσωπικά τους δεδομένα να διαρρέουν μπροστά στον φιλόδοξο προεκλογικό αγώνα της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου. Ο αριθμός δεν φαίνεται να πτοεί με τίποτα το Μαξίμου, που καταβάλλει αγωνιώδη προσπάθεια να βγάλει λάδι την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

30 αγωγές μετά, η Νίκη Κεραμέως εξακολουθεί να αρνείται κάθε ευθύνη
ΠΡΟΒΟΛΗ

Σύμφωνα με τον δικηγόρο ομογενούς, Βασίλη Σωτηρόπουλο, οι αγωγές κατατέθηκαν από Έλληνες που ζουν στη Βρετανία, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στη Γερμανία στη Σουηδία, στη Φινλανδία, στην Ολλανδία, στη Νορβηγία, στη Γαλλία, στη Δανία και την Ισπανία. Πρόκειται για πολίτες που βρίσκονταν μέσα στις λίστες για τις εκλογές του 2023, όμως υπάρχουν αμφιβολίες από κάποιους απόδημους και για τις φετινές λίστες.

Ο λόγος για τον οποίο οι εν λόγω πολίτες στέφονται κατά του υπουργείου Εσωτερικών ζητώντας αποζημίωση είναι το ότι δεν προστάτευσε τα προσωπικά δεδομένα που έδωσαν για να πάρουν μέρος στις εκλογές. Όσον αφορά στην ευρωβουλευτή της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο δικηγόρος ανέφερε ότι έχουν αποσταλεί εξώδικα προκειμένου να δώσει απαντήσεις για ποιον λόγο κατείχε τα προσωπικά δεδομένα εκλογέων.

Μπροστά στον ορυμαγδό τον εξελίξεων που έχει ξεσπάσει, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν πείθονται από τις άμεσες καρατομήσεις κι επιμένουν να θέτουν καίρια ερωτήματα σχετικά με τη διαρροή των e-mails, ενώ η κυβέρνηση επιμένει να προσπαθεί να μη συνδεθεί με τίποτα η υπόθεση με την ασφάλεια της επιστολικής ψήφου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο φιλοκυβερνητικός δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε έτρεξε να μας ενημερώσει πως υπερασπίζεται την Ασημακοπούλου, με ένα άρθρο στο liberal.gr, στο οποίο σημειώνει πως «μια ευρωβουλευτής μαχήτρια, ανταγωνιστική και ικανή υποχρεώνεται, εκ των πραγμάτων, να εγκαταλείψει την κούρσα των επερχόμενων εκλογών. Ζημιωμένη βγαίνει ξεκάθαρα η Ελλάδα, χάνει άξια λόγου πολιτικό. Προφανώς, η απουσία της από το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας είναι απώλεια και για την παράταξή της».

Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να κατανοήσουμε σε πόσο δύσκολη θέση θα πρέπει να βρίσκεται συνολικά η κυβέρνηση και κυρίως ο πρωθυπουργός. Το θέμα της επιστολικής ψήφου έμοιαζε στην αρχή να διαμορφώνει ένα γενικότερο κλίμα συναίνεσης για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το οποίο, όμως, τορπιλίστηκε μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της Νίκης Κεραμέως και την κατάθεση τροπολογίας για τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου για τους εκλογείς του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές. Κι ενώ ακόμα προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε αυτήν την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, έρχεται η υπόθεση της διαρροής των e-mails να θέσει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των ψηφοφόρων στο επίκεντρο και δικαίως να συνεχίσει την αμφισβήτηση και τις πολιτικές κόντρες.

Όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει κανένα θέμα για την υπουργό Εσωτερικών. Το επαναλαμβάνω. Δεν ήταν καν υπουργός Εσωτερικών, όταν εστάλη η λίστα με αυτά τα mails από τη συνεργάτη του γενικού γραμματέα, τότε, του υπουργείου Εσωτερικών με εκείνη την αρμοδιότητα στο άλλο πρόσωπο, το οποίο, επίσης, παραιτήθηκε».

Το αφήγημα που πασχίζει ανεπιτυχώς να «περάσει» η κυβέρνηση είναι το ότι η Νίκη Κεραμέως δεν γνώριζε. Ό,τι ζήσαμε δηλαδή και στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πέρασε μάλιστα στο άλλο άκρο, όταν προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη στον Γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ, Νίκο Θεοδωρόπουλο, λέγοντας ότι «η ΝΔ δεν έχει τέτοιες λίστες».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μόλις εξακριβώσαμε τι ακριβώς συνέβη, είχαμε άμεσα παραιτήσεις. Της κ. Ασημακοπούλου, η οποία έκανε τη συγκεκριμένη αποστολή των mails, του κ. Θεοδωρόπουλου, από Γραμματέας Αποδήμων της Ν.Δ., ο οποίος έστειλε τη λίστα αυτή, έδωσε, εν πάση περιπτώσει, -τώρα ακριβείς λεπτομέρειες δίνονται προφανώς στις αρμόδιες αρχές από την κ. Ασημακοπούλου- και του πολιτικά υπευθύνου Γενικού Γραμματέα για την αποστολή της λίστας αυτής στον κ. Θεοδωρόπουλο».

«Νίπτει τας χείρας της» η Νίκη Κεραμέως

Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, βρέθηκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, όπου μίλησε για την υπόθεση διαρροής προσωπικών δεδομένων και εμφανίστηκε ωσάν να μην είχε ιδέα για ό,τι συνέβη. Σε σχετική για το ζήτημα ερώτηση απάντησε: «είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι θέλουμε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και μόλις δύο εβδομάδες μετά ακούσατε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επικοινωνεί τα πορίσματα της έρευνας που έκανε το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου».

Αναφορικά με το ζήτημα της επιστολικής ψήφου, η υπουργός εξήγησε ότι «η αντιπολίτευση θέλει να υπονομεύσει την επιστολική ψήφο, η οποία δεν έχει καμία σχέση. Οι καταγγέλλοντες λένε ότι είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν στις εκλογές του 2023 και λάβανε ένα email από την κα Ασημακοπούλου. Σε κάθε περίπτωση είναι σε εξέλιξη η έρευνα, όπως και η έρευνα της Εισαγγελίας. Ο κατάλογος της επιστολικής είναι διαφορετικός και πρέπει να ξαναγραφτεί και τώρα είναι σε εξέλιξη οι εγγραφές για την επιστολική ψήφο. Οι καταγγέλλοντες οι ίδιοι λένε ότι είχαν εγγραφεί για τις εκλογές του 2023».

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: «Πρωτοφανής και σκανδαλώδης μεθόδευση»

Μέσα από σχολιασμό που δημοσίευσε με αφορμή τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σημειώνει πως «οι σημερινές διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πρόσβαση σε αυτά τα απόρρητα στοιχεία είναι σαθρές, καθώς τα εν λόγω προσωπικά δεδομένα έφτασαν στον γραμματέα Αποδήμων του κυβερνώντος κόμματος, που ελέγχει όλο το δίκτυο της Νέας Δημοκρατίας».

Ταυτόχρονα σχολιάζει πως «πρόκειται για πρωτοφανή και σκανδαλώδη μεθόδευση, που κλονίζει καίρια το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών ότι το κράτος που ο πρωθυπουργός διαφημίζει ως επιτελικό και σύγχρονο, επιτελεί με θεσμική ευλάβεια κρίσιμες λειτουργίες όπως είναι οι εκλογικές διαδικασίες».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Να απαντήσει η Κεραμέως για το αδιάβλητο των εκλογών μέσω επιστολικής ψήφου»

Ο πολιτικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει είναι τρικομματικός, καθώς ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ άφησε ασχολίαστους τους ισχυρισμούς του Παύλου Μαρινάκη. Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογράμμισε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «προσπάθησε να δικαιολογήσει το γεγονός ότι προέτρεξαν να κοινοποιήσουν τα αποτελέσματα της “έρευνας” που έγινε από το Μαξίμου στο υπουργείο Εσωτερικών για την διαρροή των προσωπικών στοιχείων των αποδήμων, “για να μην αφήσουν σκιές”. Στην πραγματικότητα αυτό που ήθελαν να δημιουργήσουν ήταν ένα θολό τοπίο και το δικό τους βολικό αφήγημα. Ακούσαμε μάλιστα και το… αδιανόητο. Ότι ο Νίκος Θεοδωρόπουλος, ο γραμματέας αποδήμων της ΝΔ είχε στα χέρια του επί μήνες τις λίστες του υπουργείου Εσωτερικών αλλά κόντρα σε κάθε λογική υποστηρίζει ότι η ΝΔ ως κόμμα δεν τις κατέχει!».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ