Βαγγέλης Βλάχος: «Κάποιος έχει πάρει το ρίσκο που είχε και πριν το δυστύχημα. Το ρίσκο έλα μωρέ, πάμε και όπου βγει» (video)

Δυο μέρες πριν την συμπλήρωση του ενός χρόνου από το έγκλημα των Τεμπών, ο Βαγγέλης Βλάχος μας παραχώρησε μια συνέντευξη.

Βαγγέλης Βλάχος: «Κάποιος έχει πάρει το ρίσκο που είχε και πριν το δυστύχημα. Το ρίσκο έλα μωρέ, πάμε και όπου βγει» (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Στήσαμε την κάμερα απέναντι από τον σταθμό Λαρίσης, στο πάρκο. Καθώς ο ΟΣΕ, μετά από ένα γύρο τηλεφωνημάτων, αρνήθηκε να μας δώσει άδεια για βιντεοσκόπησή της στις αποβάθρες.

Λεπτομέρεια, θα σκεφτείτε. Ναι, από εκείνες που πλαισιώνουν την ιστορία του τραγικού δυστυχήματος που είναι πια, η εξιστόρηση της πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας. Εκείνη την ημέρα μαζί μας ήταν η μητέρα και ο πατέρας του Βάιου και του Βαγγέλη. Θέλησαν να αφήσουν ένα λουλούδι και ένα κερί στις καρέκλες που κάθονταν το παιδί τους. Λίγες ώρες μετά, αυτά, είχαν απομακρυνθεί.

Ο Βαγγέλης Βλάχος είναι ο αδερφός του Βάιου Βλάχου, ενός από τα 57 θύματα του εγκλήματος των Τεμπών.

Ο Βαγγέλης είναι -ακόμα- ένας από εκείνους τους ανθρώπους που μάχονται για τη δίκαια έκβαση της υπόθεσης. Από το πρώτο 24ώρο που συνέβη.

Μιας υπόθεσης που ξεκίνησε από ένα «Πάμε και όπου βγει» και συνεχίζει έτσι.

Ένα τηλεφώνημα μέσα στη νύχτα και μια εικόνα, οι γονείς του να ψάχνουν έξω από το νοσοκομείο της Λάρισας τον αδελφό του. Ένας εφιάλτης ατελείωτος, με καμιά κρατική φροντίδα, καμιά ενσυναίσθηση.

«Δεν μας φρόντισαν. Στο ψυχολογικό κομμάτι ήταν μια γραμμή τηλεφώνου με αυτοματοποιημένο μήνυμα. Πρώτο κουμπάκι ότι είχες άνθρωπο στο τρένο, δεύτερο κουμπάκι ότι αυτός ο άνθρωπος είναι νεκρός. Αυτή ήταν η ψυχολογική βοήθεια για τις οικογένειες, ένα τηλέφωνο που έπρεπε να πατήσεις δύο κουμπιά. Και να αποδεχθείς το τραγικό πριν βοηθηθείς».

Τα αφήνει όλα και έρχεται στην Ελλάδα, που σκοτώνει, συγκαλύπτει, αλλοιώνει, παραποιεί, λοιδορεί, αποκρύπτει, καταστρατηγεί. Επιστρέφει στην Παταγονία όπου ξεκινά τη μάχη.

«Έχω παρατήσει τη ζωή μου, τη δουλειά μου και σχεδόν την οικογένειά μου, κάθε μέρα διαβάζω κάθε σελίδα, κάθε δημοσίευμα, κάθε κόμματι της δικογραφίας, κάθε στοιχείο, προσπαθώντας να συνεισφέρω με ερωτήσεις».

Μαζί του, μαζί τους, η Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών.  

«Η Ε.Δ.Α.Π.Ο είναι αναγνωρισμένη από τον Εφέτη ανακριτή έχει πρόσβαση σε όλη τη δικογραφία και κάνει μια ανεξάρτητη έρευνα για εμάς, τις οικογένειες. Απαντώντας στα ερωτήματά μας χωρίς να επηρεάζονται από κανέναν. Έχουν βγάλει αρκετά πορίσματα τα οποία προφανώς και κατατίθενται στη δικογραφία. Με απαντήσεις σε ερωτήματα που ούτε οι πραγματογνώμονες που έβαλε ο Εφέτης ανακριτής αλλά ούτε και η επιτροπή -η περίφημη- του Γεραπετρίτη έχουν δώσει».

Για το ζήτημα της φωτιάς και αν σε αυτήν οφείλεται ο θάνατος ορισμένων επιβατών, οι τεχνικοί σύμβουλοι ήταν κάθετοι: «Αν δεν είχαμε ανάφλεξη, δεν θα είχαμε 57 θύματα», αναφέρει ο Κώστας Λακαφώσης, μέλος της επιτροπής των τεχνικών συμβούλων. «Το υποθέταμε στην αρχή, τώρα το ξέρουμε. Τουλάχιστον πέντε από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους συνεπεία της φωτιάς. Κι αυτό ήταν κάτι που δε διερευνήθηκε». Η επιτροπή Γεραπετρίτη δεν το αξιολογεί ως σημαντικό. Στην πρώτη σελίδα της έκθεσής της γράφει ότι δεν θα ασχοληθεί με τη φωτιά. Ο Βαγγέλης Βλάχος λέει:

«Η αιτία της φωτιάς είναι πολύ σημαντικό στοιχείο, γιατί ξέρουμε από τις ιατροδικαστικές εκθέσεις ότι τουλάχιστον ένα θύμα κάηκε ζωντανό. Υπάρχουν μαρτυρίες από επιβάτες οι οποίοι άκουσαν ανθρώπους να καίγονται ζωντανοί. Αν δεν υπήρχε η έκρηξη και η φωτιά, τουλάχιστον ένας και ενδεχομένως παραπάνω επιβάτες θα μπορούσαν να επιβιώσουν της σύγκρουσης και ενδεχομένως να είχαν σωθεί».

Εξηγεί γιατί ο πόνος τους δεν μπορεί να είναι βουβός όσο και αν αυτό θα βόλευε την κυβέρνηση.

«Καταλαβαίνω πολύ καλά αυτό που είπε ο Καραμανλής στην εξεταστική. Ότι έπρεπε να πενθούμε βουβά. Να πω την αλήθεια θα το ήθελα. Θα προτιμούσα να είμαι στην Παταγονία με την οικογένειά μου και να προσπαθώ να συνεχίσω τη ζωή μου. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να μας δώσουν απαντήσεις».

Και υπόσχεται:

«Αν δεν μας δώσουν τις απαντήσεις, δεν θα σταματήσουμε ποτέ. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, σε Ελλάδα, Ευρώπη, στον κόσμο μέχρι να έχουμε τις απαντήσεις».

Όταν το τρένο μπήκε πάλι στις ράγες, η κυβέρνηση, η εταιρεία, έλεγε ότι όλα είναι εντάξει. Ήταν;

«Την ημέρα που ξεκίνησαν ξανά τα τρένα δεν υπήρχαν τα συστήματα ασφαλείας. Η σηματοδότηση και η τηλεδιοίκηση ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο. Και μετά από δύο εβδομάδες καταστράφηκε ένα πολύ μεγάλο τμήμα από τον Ντάνιελ. Από το Δομοκό μέχρι και τη Λάρισα. Μας λένε ότι ολοκληρώθηκε η σύμβαση 717 αλλά μετά από δύο εβδομάδες καταστράφηκαν όλα. Τα τρένα ξεκίνησαν ξανά με τις ίδιες συνθήκες της νύχτας των Τεμπών. Κάποιος έχει πάρει το ρίσκο που είχε και πριν το δυστύχημα. Το ρίσκο έλα μωρέ, πάμε και όπου βγει».

Σήμερα μπορούμε να ταξιδεύουμε με το τρένο;

«Δεν κινδυνολογούμε λέγοντας ότι υπάρχουν σήμερα τμήματα γραμμής που δεν έχουν κανένα σύστημα ασφαλείας. Πρέπει ο κόσμος να το ξέρει. Θα έπρεπε η Hellenic Τrain να είχε στην εφαρμογή της ενημέρωση που να λέει ότι σε αυτό το τμήμα της γραμμής δεν υπάρχει ασφάλεια. Αν θες, μπες».

«Δεν μπορώ να δεχτώ τη θεωρία του ανθρωπίνου λάθους χωρίς κανένα σύστημα ασφαλείας. Τα φωτοσήματα ανιχνεύουν αν υπάρχει τρένο στη γραμμή και αν η γραμμή είναι πλήρης, δηλαδή ότι δεν έχει σπάσει και αν είναι όλα καλά είναι πράσινο. Αν υπάρχει πρόβλημα είναι κόκκινο. Αν λειτουργούσε αυτό, το τόσο απλό, δεν θα είχαν συμβεί τα Τέμπη».

Και υπάρχει ελπίδα; Θα τα καταφέρουν; Για όλους μας; Θα τα καταφέρουμε όλοι μας;

«Τα Τέμπη είναι η χειρότερη στιγμή τη μεταπολίτευσης. Φαίνονται όλες οι παθογένειες. Ό,τι ζούμε εκφράζεται στα Τέμπη. Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να αλλάξει. Αλλά αν δεν θέλουμε να δούμε την αλήθεια, δεν θα αλλάξει ποτέ. Πρέπει κάποια στιγμή να πούμε ως εδώ. Δεν πάει άλλο».


Ο Βαγγέλης Βλάχος εξηγεί γιατί στα Τέμπη δεν έγινε δυστύχημα αλλά δολοφονία (video)

Συνέντευξη: Μαρία Κεφαλά
Κάμερα/ήχος: Μαρία Γαλάτη
Μοντάζ: Αντώνης Παπαβομβολάκης

©2024 - All rights reserved

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ