Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης προτείνει το ΠΑΣΟΚ – Το «ναι» της Νέας Αριστεράς

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης καλεί όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης προτείνει το ΠΑΣΟΚ – Το «ναι» της Νέας Αριστεράς
ΠΡΟΒΟΛΗ

Αφορμή για τις σχετικές δηλώσεις του ήταν το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» περί «μονταζιέρας» των συνομιλιών του σταθμάρχη το μοιραίο βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών.

Η αντιπολίτευση αντιδρά και ζητά να μπει οριστικό τέλος στην συγκάλυψη. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο κος Ανδρουλάκης:

«Οι σημερινές αποκαλύψεις αποδεικνύουν ότι το έγκλημα των Τεμπών είναι ένα διαρκές έγκλημα. Είναι εξοργιστικό ότι την ώρα που 57 άνθρωποι έχασαν με άδικο και τραγικό τρόπο τις ζωές τους, την ώρα που θρηνούσαν οι οικογένειες τους  και εκατομμύρια Έλληνες σκέπτονταν ότι στο μοιραίο τρένο θα μπορούσαν να είναι τα δικά τους παιδιά, κάποιοι είχαν την  προτεραιότητα να αφαιρέσουν συνομιλίες του επίμαχου σταθμάρχη, να τις χαλκεύσουν και να τις διοχετεύσουν σε φιλικά μέσα για να ενισχύσουν το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους. Κι όλα αυτά πριν τις παραλάβει η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη».

Αμέσως μετά συνέχισε: «Απέναντι μας έχουμε μια αδίστακτη αγέλη εξουσίας, που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύει το κράτος δικαίου. Γι’ αυτό υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η πρόταση δυσπιστίας. Αναλαμβάνω τη θεσμική πρωτοβουλία  και καλώ όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Το «ναι» της Νέας Αριστεράς

Ήδη η Νέα Αριστερά, μέσα από δήλωση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας Αλέξη Χαρίτση, εξέφρασε τη στήριξή της στην πρωτοβουλία Ανδρουλάκη για πρόταση μομφής.

Όπως σημείωσε ο Αλέξης Χαρίτσης, «το σημερινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας “Το Βήμα” για το έγκλημα των Τεμπών είναι αποκαλυπτικό: το ηχητικό των διαλόγων μεταξύ σταθμάρχη και μηχανοδηγού που διέρρευσε στα ΜΜΕ είναι παραποιημένο. Είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι».

«Η Νέα Αριστερά θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Δεν πάει άλλο», αναφέρει η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς, υπενθυμίζοντας μας πως ήδη από «τις 6 Μαρτίου κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας στην από κοινού κατάθεση πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Επέλεξαν για μικροκομματικούς λόγους να απορρίψουν την πρόταση αυτή. Σήμερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναφέρει την πρόταση της Νέας Αριστεράς. Εμείς δεν κάνουμε παιχνίδια».

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς Γαβριήλ Σακελλαρίδης υπογράμμισε για την αποκάλυψη της εφημερίδας πως «έχει ξεκινήσει από χτες βράδυ μία επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα κυβερνητικά στελέχη με δηλώσεις και διαρροές».

Παράλληλα έθεσε τρία ερωτήματα για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών που πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, να απαντήσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

1) Ποιος είχε πρόσβαση στα ηχογραφημένα αρχεία;

2) Ποιος έκανε το μοντάζ των ηχογραφημένων συνομιλιών την επόμενη μέρα από το δυστύχημα (1/3/2023);

3) Ποιος διέρρευσε σε ιστοσελίδα το παραποιημένο ηχητικό;

Η διαδικασία της υποβολής πρότασης δυσπιστίας

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμα, προκειμένου να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας, θα πρέπει αυτή να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών (50 βουλευτές) και να εκθέτει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι για να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, που απαρτίζεται από 32 βουλευτές, να την υποβάλει, θα πρέπει να την υπογράψουν επιπλέον 18 βουλευτές άλλων κομμάτων τουλάχιστον.  Με τους 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς συγκεντρώνονται 43, συνεπώς χρειάζονται ακόμη 7, τουλάχιστον.

Στην περίπτωση που συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες υπογραφές, η συζήτηση για την πρόταση μομφής αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

H ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση. Για να γίνει δεκτή, θα πρέπει στην ψηφοφορία να συγκεντρωθούν 151 ψήφοι, δηλαδή η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των 300 βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διαθέτει 158 βουλευτές, που καθιστά κάπως «περίεργη» την πρόταση εκ μέρους του Ανδρουλάκη, ιδίως εν όψει των Ευρωεκλογών.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ