Viral: Ποιόν προτιμάς να συναντήσεις μόνη στο δάσος; Έναν άγνωστο άντρα ή μια αρκούδα;


Μια υποθετική ερώτηση έβαλε φωτιά στο ίντερνετ σε όλο τον κόσμο και πυροδοτεί τη συζήτηση για την ασφάλεια των γυναικών. 

Viral: Ποιόν προτιμάς να συναντήσεις μόνη στο δάσος; Έναν άγνωστο άντρα ή μια αρκούδα;
ΠΡΟΒΟΛΗ

Εδώ λίγες εβδομάδες, γυναίκες εξηγούν γιατί θα αισθάνονταν πιο ασφαλείς αν συναντούσαν μια αρκούδα στο δάσος παρά έναν άγνωστο άνδρα. Μια υποθετική ερώτηση χτύπησε τον ανδρικό εγωισμό σε τεράστιο βαθμό, με την συζήτηση να πηγαίνει στο γιατί οι γυναίκες φοβούνται τους άνδρες, περισσότερο από μια αρκούδα.  

Αν ήσουν μόνη στο δάσος, θα προτιμούσες να συναντήσεις μια αρκούδα ή έναν άνδρα; Οι απαντήσεις σε αυτό το υποθετικό ερώτημα είναι απόλυτα ειλικρινείς ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν πολύ σκληρές αλήθειες. 

Το θέμα συζητείται έντονα εδώ και εβδομάδες, με άνδρες και γυναίκες από παντού να συμμετέχουν με τις σκέψεις τους σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ενώ το ερώτημα πήρε φωτιά όταν ρωτήθηκαν τυχαίες γυναίκες στο δρόμο από το ScreenshotHQ στο TikTok.

Fuck that. Φυσικά θα επέλεγα την αρκούδα

Πολλές γυναίκες επανέλαβαν τις απαντήσεις που δόθηκαν στο αρχικό βίντεο (σ.σ. Οι αρκούδες είχαν 6 στις 7 ψήφους), γράφοντας στα σχόλια ότι και αυτές θα διάλεγαν μια αρκούδα αντί για έναν άνδρα. Κάποιοι άντρες που εμφανίστηκαν πρόσφατα στον πλανήτη γη έμειναν σχεδόν σοκαρισμένοι με την επίθεση στο αντρικό φύλο, ενώ άλλοι έπιασαν την γνωστή επωδό του #NotAllMen.

Πολλοί ακόμα άντρες επέλεξαν την αρκούδα για τις συντρόφους ή τις κόρες τους (σ.σ. αρκούδα δαγκωτό), όμως γρήγορα ο σεξιστικός εσμός με πληγωμένο τον εγωισμό από μια υποθετική αρκούδα, άρχισε το ξέπλυμα του κάθε γυναικοκτόνου και κακοποιητικού.

Κανείς δεν είπε πως όλοι οι άντρες είναι για πέταμα, δεν ήταν καν το νόημα της ερώτησης. Αυτό όμως που έδειξαν οι απαντήσεις έμοιαζαν με τα ποσοστά νεοναζιστικού κόμματος στις περιοχές που ψηφίζουν οι αστυνομικοί. Συντριπτικό ποσοστό υπέρ της αρκούδας. Αυτό είναι κάτι που χρήζει ανάλυσης.  

Μερικές χαρακτηριστικές απαντήσεις

Μια αρκούδα είναι η ασφαλέστερη επιλογή, χωρίς αμφιβολία, λένε πολλοί και μάλιστα και ειδικοί ανάμεσά τους.Υπήρξαν πολλές απαντήσεις, πάνω από 65.000 για την ακρίβεια, κάτω από την αρχική ανάρτηση, με ευτυχώς πολλούς άντρες να γράφουν ότι καταλαβαίνουν γιατί οι γυναίκες θα επέλεγαν δαγκωτό την αρκούδα.

«Κανείς δεν πρόκειται να με ρωτήσει αν προκάλεσα την αρκούδα ή να μου δώσει ένα φυλλάδιο με συμβουλές πρόληψης επιθέσεων από αρκούδες» έγραψε μια χρήστρια.  «Γνωρίζω τις προθέσεις μιας αρκούδας», έγραψε μια άλλη γυναίκα. «Δεν γνωρίζω τις προθέσεις ενός άνδρα. όσο ωραίοι και αν είναι».

«Έκανα την ερώτηση στην νύφη μου, ξέρεις, έτσι για πλάκα. Μου είπε: Ξέρεις, θα προτιμούσα να είναι μια αρκούδα, γιατί αν η αρκούδα μου επιτεθεί και τα καταφέρω να βγω από το δάσος, όλοι θα με πιστέψουν και θα με συμπονέσουν», είπε. «Αλλά αν μου επιτεθεί ένας άνθρωπος και τα καταφέρω να βγω έξω, θα περάσω όλη μου τη ζωή προσπαθώντας να πείσω τους ανθρώπους να με πιστέψουν και να με συμπονέσουν».

 

Άσε την αρκούδα στην άκρη

Αν πάρει κανείς ελάχιστο χρόνο να διαβάσει τις απαντήσεις, θα ανακαλύψει αφενός πως όλοι αγαπούν τις αρκούδες γιατί οι αρκούδες τα σπάνε, αφετέρου πως οι αρκούδες σκοτώνουν παγκοσμίως 1-2 γυναίκες τον χρόνο, ενώ οι άντρες σκοτώνουν κάποιες χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο, χωρίς διαλείμματα.

Με τέτοια ερωτήματα μπορεί κάποιος άντρας να καταλάβει, όσο καλός και να είναι ο ίδιος, πως το να μην διορθώνεις τον φίλο σου όταν συμπεριφέρεται μαλακωδώς ή ακόμα χειρότερα αν προβαίνει σε ποινικά κολάσιμες πράξεις εναντίον των συντρόφων του, δεν σε κάνει «καλό φίλο». Συνένοχο και συνεργό στην κακοποίηση μιας γυναίκας σε κάνει, που δεν άπλωσες το χέρι να βοηθήσεις ή να σταματήσεις την βία εναντίον της.

Κανείς δεν φταίει για όλα τα καθάρματα του κόσμου, όμως σε όποιον δεν αρέσει η απάντηση «Τρελός είσαι ρε. Χίλιες φορές την αρκούδα», τότε απλά πρέπει να κατανοήσει τι συμβαίνει γύρω του και να είναι πιο ενεργός. Αλλιώς φέρει και ο ίδιος μερίδιο της ευθύνης κάθε φορά που οι γυναίκες επιλέγουν να συναντήσουν ένα άγριο ζώο, από ένα «ήμερο ζώο» με άγρια ένστικτα. 

Σε κάθε περίπτωση αν είσαι με την αρκούδα, μπορείς να την βοηθήσεις εδώ, αντί να βοηθάς τον κάθε κακοποιητικό τύπο γύρω σου.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ