Γιατί επιτέθηκαν τα ΜΑΤ στη Νομική και πως διαχειρίστηκαν το αφήγημα

Την ώρα που οι παγκόσμιες αντιδράσεις φοιτητών για την σφαγή στην Γάζα κερδίζουν όλο και μεγαλύτερη αποδοχή σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, στην Ελλάδα η απάντηση ήταν η άμεση καταστολή.

Γιατί επιτέθηκαν τα ΜΑΤ στη Νομική και πως διαχειρίστηκαν το αφήγημα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Οι λόγοι για τους οποίους υπήρξε άμεση αντίδραση δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φαντασία να αναλυθούν. Ο κυριότερος είναι πως σε μια φάση που τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας, με κυριότερο την ακρίβεια, μοιάζουν όχι δυσεπίλυτα αλλά άλυτα, η Κυβέρνηση αποφάσισε να πουλήσει «Νόμο και Τάξη» στο ακροκεντρώο και ακροδεξιό ακροατήριο.

Ο ΣΚΑΪ δεν άργησε να πιάσει στασίδι στην νέα φιέστα των ΜΑΤ, αποκαλώντας του φοιτητές «Χαμασίτες», σε μια προσπάθεια να δαιμονοποιήσουν τους φοιτητές. Να θυμίσουμε πως εντός της ΕΕ η Χαμάς αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση και όχι ως εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα, παρότι είναι η de facto κυβέρνηση της Γάζας.

Αρχίζοντας με τους «αλλοδαπούς καταληψίες, που δεν είναι φοιτητές», ουσιαστικά η ΕΛ.ΑΣ. έκανε δύο επιχειρήσεις, καλύπτοντας με την πρώτη την δεύτερη. Σκοπός της αστυνομίας ήταν να εισβάλει στο στέκι της Νομικής και αφού κάνει τον χώρο άνω-κάτω να φωνάξει τους φωτογράφους να φωτογραφίσουν τα ευρήματα.

Μάλιστα μια διαδηλώτρια την παρουσίασαν ως τέρας καθώς είχε προσαχθεί, χωρίς να συλληφθεί 5 φορές (!), ενώ συζητούν ακόμα και για απέλαση ευρωπαίων πολιτών, πράγμα παράνομο.

Το στέκι ως κάλυψη για το σπάσιμο της ειρηνικής κατάληψης υπέρ της Παλαιστίνης

Στην περίπτωση που εξετάζεται, η αστυνομία χρησιμοποίησε την έφοδο και τα συνήθη ευρήματα (σημαίες, αντιασφυξιογόνες μάσκες και φυλλάδια πολιτικού περιεχομένου), για να απονομιμοποιήσει την κίνηση φοιτητών και μη υπέρ της Παλαιστίνης. 

Το «δεν ήταν φοιτητές» που ειπώθηκε κατά κόρον στον αέρα από εκπροσώπους της ΕΛ.ΑΣ., έγινε σύντομα «εννέα μη φοιτητές», ενώ το σύνηθες παραμύθι περί βανδαλισμών αφορούσε τον χώρο στον οποίο εισέβαλαν τα ΜΑΤ και η αστυνομία.

Οπουδήποτε και αν εισβάλλει μια διμοιρία των ΜΑΤ, τίποτα δεν μένει όρθιο και αυτό είναι γνωστό. Μάλιστα ο πρωθυπουργός έκανε λόγο πως «αν νομίζουν κάποιοι ότι μπορούν, για λόγους που στο δικό τους το μυαλό να είναι απολύτως δικαιολογημένοι, να επαναλάβουν αυτά τα οποία μπορεί να είδαν σε άλλες χώρες και να καταλαμβάνουν πανεπιστήμια, να στήνουν αντίσκηνα και να τα κάνουν γης μαδιάμ, είναι βαθιά γελασμένοι», φωτογραφίζοντας - τι ειρωνεία! - τα αμερικαννικά ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Πως μεταφράζεται η κίνηση εν μέσω προεκλογικής περιόδου

Αρχικά ο πρωθυπουργός περνάει το μήνυμα του νόμου και της τάξης στο ακροδεξιό, αντικομμουνιστικό και ακροκεντρώο (σ.σ. ακροδεξιοί με μανδύα δημοκρατών) ακροατήριο, το οποίο αποτελούσε τη βάση της ΝΔ. Η ΝΔ πληρώνει πως για ακόμα μια φορά παίζει το παιχνίδι των ακροδεξιών - όπως επί Σαμαρά - όπου τα ορφανά του Χίτλερ είναι καλύτερα από την ΝΔ.

Ύστερα με δύο back to back μηνύματα, κλείνει το μάτι στο Ισραήλ και την παντοδύναμη πρεσβεία του, που έχει αλλεργία στην ελευθερία του λόγου και τα δημοκρατικά ιδεώδη. Πρώτα ενώπιον του Ερντογάν που τήρησε την στάση της ΕΕ αναγνωρίζοντας την Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση και τώρα με το σπάσιμο κατάληψης υπέρ του παλαιστινιακού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και εναντίον της γενοκτονίας.

Ακόμα θυμόμαστε τις προσαγωγές ατόμων με κεφίγια, προσαγωγές ατόμων με Παλαιστινιακές σημαίες στο ΟΑΚΑ και άλλα γήπεδα ή την δαιμονοποίηση Παλαιστίνιου διαδηλωτή που έβαλε μαζί την Παλαιστινιακή και την Ελληνική σημαία. 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ