Ξέρεις γιατί έχουν «απόλυτη προτεραιότητα» οι VIP στα νοσοκομεία μας;

Ξέρεις, αλλά δεν αντιδράς. Ξέρεις όμως γιατί δεν αντιδράς;

Ξέρεις γιατί έχουν «απόλυτη προτεραιότητα» οι VIP στα νοσοκομεία μας;
ΠΡΟΒΟΛΗ

«Απόλυτη προτεραιότητα». Η φράση στο επίσημο έγγραφο που αποκάλυψε χθες η ΟΕΓΝΕ και αποκηρύσσει η κυβέρνηση σήμερα, μου τρυπάει το μυαλό. Βλέπετε βρίσκομαι σε μια βιωματική διαπίστωση αυτές τις μέρες.

Δικός μου, ολοδικός μου, άνθρωπος ψάχνει ένα μήνα να κάνει – με παραπεμπτικό από το ΚΑΤ, μια μαγνητική. Είναι ανασφάλιστος. Ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία δεν υπάρχουν. Ποτέ. Ίσως κάποτε αν τα καταφέρει και αφού έχει λήξει το παραπεμπτικό του. Και μαντέψτε. Τα ιδιωτικά δεν δέχονται να την κάνει, πληρώνοντας το ποσό συμμετοχής που αναγράφεται στο επίσημο έγγραφο. Το κόστος είναι 236,95 ευρώ. Δεν τα έχει. Με το ζόρι έχει το ποσοστό συμμετοχής που είναι 35,54. Πονάει φρικτά και φοβάται. Και αυτή είναι μια απλή ιστορία.

Η σύνθετη, αυτή που πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, είναι η παρακάτω:

Η απαξίωση και σταδιακή ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ δεν ξεκίνησε χθες. Δεν ήρθε ξαφνικά η αλαζονική τακτική που περιγράφεται στο επίσημο έγγραφο, που μεταξύ άλλων έγραφε: «Σύμφωνα με την απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», της 15ης Μαΐου, η οποία κοινοποιήθηκε στους διευθυντές και τμηματάρχες «[...] το νοσοκομείο τίθεται σε 24ωρη ετοιμότητα κατά τις 28,29 και 30/05/2024, για την αντιμετώπιση των VIP (διαπιστευμένων και φιλάθλων) [...] », ενώ όπως αναφέρει σε άλλο σημείο της «[...] τα περιστατικά τα οποία θα προσέλθουν θα πρέπει να καταγράφονται σε ξεχωριστή λίστα στο Γραφείο Κινήσεως και θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα στην εξέταση τους και διεξαγωγή όλων των απαραίτητων εξετάσεων, εφόσον χρειαστεί [...] ».

Δείτε το σχετικό έγγραφο

Το «Απόλυτη προτεραιότητα» δεν είναι κάτι καινούργιο. Δεν θυμάστε; Σας θυμίζω. 

Στην πανδημία είχαμε VIP κατά προτεραιότητα για τα κρεββάτια στα νοσοκομεία, VIP για τις ΜΕΘ, VIP για το φάρμακο με τα μονοκλωνικά αντισώματα, VIP κατά προτεραιότητα στα εμβόλια.

Θυμηθήκατε; Όταν στέλναμε μηνύματα για να πάμε βόλτα το σκύλο μας, έχοντας αμηχανία, θυμό, φόβο και απελπισία εκείνοι έστηναν το σχέδιο. Με εξαιρετική δοθείσα ευκαιρία. Έναν θανατηφόρο ιός. Ένας τεράστιος φόβος. Μια εξαιρετική συγκύρια. Σοκ και δέος.

Δεν μπορώ να θυμηθώ άλλη χρονική στιγμή μεγαλύτερης περιφρόνησης και αδιαφορίας για εμάς, τόσο γυμνά και απροκάλυπτα. Μας άφησαν να πεθάνουν και ψήφισαν το ακαταδίωκτο. Ώστε να μην έχουν εκ των υστέρων καμία ευθύνη. Και πεθάναμε. Χιλιάδες.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ξηλώνεται και δεν ανοίγει ρουθούνι

Το ότι χθες μάθαμε ότι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αττικής μπαίνει σε τριήμερη 24ωρη ετοιμότητα για να εξυπηρετεί κατά απόλυτη προτεραιότητα τους επισήμους, τους VIP επισκέπτες της χώρας για τον τελικό του Conference League, στον οποίο θα αναμετρηθούν ο Ολυμπιακός με τη Φιορεντίνα, είναι απλά μια λεπτομέρεια της ιστορίας. 

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ξηλώνεται και δεν ανοίγει ρουθούνι. Μόλις τρεις μέρες πριν είδαμε τις τρομερές εικόνες από την εφημερία στο Γεννηματά τις οποίες και πάλι ο Άδωνης Γεωργιάδης δικαιολόγησε ως μια στιγμή. Οι εργαζόμενοι απάντησαν. Ξανά. φωνάζουν άλλωστε χρόνια.

Διαβάστε την ανακοίνωσή τους

«Οργή και αγανάκτηση μας προκαλούν οι ανακοινώσεις και οι τοποθετήσεις της 1ης ΥΠΕ, της διοίκησης του Γεννηματάς και του υπουργού υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για τις εικόνες από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου μας.Σε μια παράλογη και αντιεπιστημονική προσπάθεια συγκάλυψης άλλου ενός εγκλήματος, θέλουν να πείσουν τον κόσμο ότι αυτό που βλέπουν, αυτό που εμείς και οι ασθενείς μας ζούμε σε κάθε γενική εφημερία τον τελευταίο τουλάχιστον χρόνο, δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία του κόσμου αλλά “λογικό” στο χώρο ενός ΤΕΠ, ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας.

Λένε και ξαναλένε ότι η φωτό είναι μια στιγμή»

Λένε και ξαναλένε ότι παρόλη την κοσμοσυρροή οι άρρωστοι έχουν στο τέλος κρεββάτι. Είτε ράντζο, είτε φορείο, είτε κανονική κλίνη, πάντως έχουν κρεββάτι. Είναι πρόκληση οι υπεύθυνοι για τη δημόσια υγεία να μας λένε ότι η υγεία ενός ασθενή κρίνεται αποκλειστικά και μόνο από το αν έχει ξαπλωμένο το κορμί του σε κάποιο κρεββάτι. Αν θέλουν εκεί στις διοικήσεις και τα υπουργεία να μιλήσουμε σοβαρά για τα χάλια των ΤΕΠ και τις αναμονές, ας μετρήσουμε πόσες ώρες κάνει να εξεταστεί ένας άρρωστος, πόσες ώρες κάνει να μπει μια βασική διάγνωση ή/και να ξεκινήσει μια αντιμετώπιση. Επίσης να μετρήσουμε πόσοι σηκώνονται και φεύγουν γιατί δεν αντέχουν άλλο να περιμένουν.

Όταν λέγαμε ότι τα ντουβάρια που εγκαινιάζουν (λες και δεν είναι ευθύνη τους να υπάρχουν σύγχρονα κτήρια και υποδομές) δεν μειώνουν τις αναμονές αν δεν γίνουν μαζικές προσλήψεις, μας καταγγέλλανε με δηλώσεις του τύπου "αυτοί με τις ντουντούκες δεν έχουν θέση στο ΕΣΥ" (Πλεύρης). 

Ο Άδωνις γίνεται ακόμα πιο προκλητικός λέγοντας ότι αυτή είναι η παγκόσμια εικόνα των ΤΕΠ εκτός από το Ισραήλ (!). Το ακούσαμε και αυτό από τον  υπουργό της θανατερής κυβέρνησης. Έχει σαν πρότυπο τα νοσοκομεία ενός κράτους τρομοκράτη που δεν νοσηλεύουν τους σακατεμένους Παλαιστίνιους και τα παιδιά τους αλλά τους δολοφονούν μέσα στα ίδια τα νοσοκομεία... Αίσχος. Και δεν έμεινε εκεί ο Γκαιμπελίσκος υπουργός. Δήλωσε ότι θα δοκιμάσει τεχνητή νοημοσύνη στα επείγοντα, προσβάλλοντας τους υγειονομικούς ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Εμείς οι υγειονομικοί μπορούμε να πούμε, με στοιχεία, για τον κάθε άρρωστο που εξετάσαμε στο ΤΕΠ πόσο καλύτερη θα ήταν η έκβαση της υγείας του αν εξαλείφονταν οι πολύωρες αναμονές. Εμείς μπορούμε να πούμε για τον κάθε άρρωστο που νοσηλεύεται στις κλινικές μας πόσο μικρότερες θα ήταν οι νοσηλείες τους αν είχαμε τον αριθμό του προσωπικού που έπρεπε. Εμείς μπορούμε να πούμε για το πώς δεν θα είχαμε τόσες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις με πολυανθεκτικά μικρόβια αλλά και θανάτους από αυτά. Εμείς μπορούμε να πούμε πολλά αλλά μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. 

Επειδή κανένας δεν πιστεύει, ούτε εμείς οι υγειονομικοί, ούτε οι ασθενείς μας, το αφήγημα αυτής της κυβέρνησης που συγκαλύπτει κάθε έγκλημα της, από τα Τέμπη ως την Πύλο δηλώνουμε ότι ούτε θα σωπάσουμε ούτε θα σταματήσουμε να παλεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ΕΣΥ καθολικά προσβάσιμο για όλους, δωρεάν για τις ανάγκες του κόσμου. 

Η συστηματική προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ από τη ΝΔ οδηγεί σε αυτά τα απάνθρωπα αποτελέσματα. Εκατοντάδες χιλιάδες βρίσκονται αποκλεισμένοι από την υγεία καθώς η απώλεια της ασφαλιστικής τους ικανότητας μετατρέπει τις πύλες των ΤΕΠ μονόδρομο για την εύρεση υγείας από το απλό μέχρι το πιο περίπλοκο περιστατικό.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έκλεισε τα ΙΚΑ και εφτά νοσοκομεία στο λεκανοπέδιο πριν δέκα χρόνια. Τα νοσοκομεία έχουν σαράντα χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις σε όλες τις ειδικότητες. Αν δεν έχεις λεφτά να πληρώσεις ιδιωτικά ή ακόμα και την χρόνια φαρμακευτική σου αγωγή είσαι καταδικασμένος. 

Έχουμε βρεθεί απεργιακά δεκάδες φορές στο δρόμο τους τελευταίους μήνες διεκδικώντας μαζικές προσλήψεις σε όλες τις βαθμίδες της υγείας, για μονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων, για να μπει η υγεία σε προτεραιότητα και όχι οι πολεμικές δαπάνες και οι πριμοδότηση των αρπαχτικών- κλινικαρχών- φαρμακοβιομηχάνων – εργολάβων.

Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι τη νίκη. Θέλουμε στο πλευρό μας όλους τους ασθενείς μας. Έτσι μόνο μπορούμε να νικήσουμε».

Οι υγειονομικοί, ουρλιάζουν. Χρόνια. Γιατί δεν ακούμε;

Η Υγεία είναι Δημόσια και Δωρεάν. Κατοχυρωμένο δικαίωμα από το σύνταγμά μας. «Το δικαίωμα στην προστασία της υγείας προβλέπεται και προστατεύεται από το ελληνικό Σύνταγμα ως ένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα καθότι σχετίζεται µε την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη. Η υγεία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου και για την ευημερία του σε όλους τους τομείς του ανθρώπινου βίου. Αναφέρεται στη φυσική υπόσταση του ανθρώπου και οντολογικά έπεται της ζωής. Ο συντακτικός νοµοθέτης στα άρθρα 21 πάρ. 3, 7 πάρ. 2, 5 πάρ. 5 κατοχυρώνει το δικαίωμα του ατόµου στην προστασία της υγείας του και ανάγει την υγεία σε αντικείμενο κρατικής µμέριμνας. Ο κοινός νομοθέτης µε τη σειρά του θέσπισε το Ν. 1397/1983 για τη δημιουργία του Ε.Σ.Υ και κατόπιν αυτού ακολούθησαν ο Ν. 2071/92 «για τον εκσυγχρονισμό και την οργάνωση του Ε.Σ.Υ», ο Ν. 2194/1994 «για την αποκατάσταση του Ε.Σ.Υ» , ο Ν. 2519/1997 «για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του Ε.Σ.Υ και την οργάνωση των υγειονομικών υπηρεσιών» και πρόσφατα ο Ν. 3172/2003 «για την οργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών δημόσιας υγείας». Αξίζει να τονισθεί ότι ο νομοθέτης µεριµνά και για την οργάνωση των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας καθότι δεν υπάρχει κρατικό µονοπώλιο παροχής υπηρεσιών υγείας και προβλέπει αυστηρούς όρους ίδρυσης και λειτουργίας τους.

Τότε γιατί δεν μπορούσε να κάνει την μαγνητική με το παραπεμπτικό του; 

Ρώτησα την Αργυρή Ερωτοκρίτου. Παθολόγος, επιμελήτρια β, Ευαγγελισμός-Πολυκλινική και Γενική σύμβουλος ΟΕΝΓΕ: «Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Το πρώτο είναι ότι οι ανασφάλιστοί δεν μπορούν ούτε να τους συνταγογραφήσουν, ούτε να κάνουν εξετάσεις έξω ιδιωτικά, αυτά γίνονται μόνο σε δημόσιο πια και τα ιδιωτικά πέρα της συμμετοχής που δίνεις εκεί, αν είσαι ασφαλισμένος, τα περισσότερα βάζουν παραπάνω χρεώσεις. Δηλαδή αν για μια αξονική πρέπει να πληρώσεις 20 ευρώ πληρώνουν 70 και 100 ευρώ. Και για τους υπερήχους που είναι μια πολύ συνηθισμένη εξέταση, έρχονται και μου λένε ότι πλήρωσαν 40 εύρω να κάνουν ένα τρίπλεξ. Επίσης αυτό που θέλει να κάνει ο Άδωνης είναι ανά συνταγή να πληρώνεις ένα ευρώ, μόνο και μόνο για τη συνταγογράφηση».

Τι λένε οι Ενώσεις;

«Ενώ βλέπουμε καθημερινά τις εικόνες από τα επείγοντα των νοσοκομείων, όπου οι ασθενείς στοιβάζονται και περιμένουν με τις ώρες για να εξεταστούν, έκπληκτοι διαβάζουμε την απόφαση για την «κατά απόλυτη προτεραιότητα» εξέταση των VIP ασθενών της διοργάνωσης Conference», η Μαίρη Αγρογιάννη, παθολόγος στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και Γραμματέας της ΕΙΝΑΠ (Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά).

Η ίδια μιλάει στην efsyn.gr για το «απαράδεκτο», της απόφασης: «Δεν μπορούν να υπάρχουν ασθενείς πολλών ταχυτήτων» και υπογραμμίζει ότι «η Ιατρική διδάσκει την προτεραιότητα ανάλογα με τη βαρύτητα των περιστατικών, χωρίς κανένα περαιτέρω κριτήριο. Αυτό έχουμε μάθει».

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» Γιώργος Φερεντίνος επισημαίνει για την επίμαχη απόφαση.

«H απόφαση της διοίκησης του Ευαγγελισμού είναι όχι μόνο προκλητική κι επικίνδυνη για το ήδη αποψιλωμένο και εξουθενωμένο προσωπικό του νοσοκομείου, αλλά και άκρως αντιεπιστημονική, όταν καλεί τους υγειονομικούς να εξυπηρετήσουν τα περιστατικά με βάση την τσέπη ή το αξίωμα ή την αναγνωρισιμότητά τους κι όχι με επιστημονικά κριτήρια που οριοθετούν  τη σοβαρότητα των περιστατικών. 

Επιχειρούν να κρυφτεί «κάτω από το χαλί» η απαράδεκτη εικόνα των επισφαλών πολύωρων αναμονών στα ΤΕΠ του νοσοκομείου και η αγωνία των ασθενών να βρουν ένα κρεβάτι για νοσοκομειακή περίθαλψη. 

Αδιαφορούν πλήρως για τις συνθήκες εργασίας και την υγεία & ασφάλεια του προσωπικού που σε επίπεδο εφημερίας καλείται να δουλέψει σε τριπλοβάρδια (απόγευμα-πρωί-νύχτα) για να είναι παρόντες στους ασθενείς την ώρα της ανάγκης τους, ή για να εξυπηρετούν 2 νοσηλευτές 70 ασθενείς στα τμήματα κ τους  ορόφους. 

Επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά ότι η πολιτική που ακολουθείται στην Υγεία από υπουργείο και διοικήσεις είναι επικίνδυνη για την υγεία του λαού, αφού προτεραιότητα έχει ο ελίτ τουρισμός και όχι οι ασθενείς που έχουν χρυσοπληρώσει πολλές φορές -με εισφορές, άμεσους κι έμμεσους φόρους-  για την υγεία τους.

Καλούμε τους υγειονομικούς και το λαό μας να φτιάξουν την κοινωνική συμμαχία που μπορεί να σταθεί εμπόδιο απέναντι στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση κι εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας. Να παλέψουν για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας που θα καλύπτει κάθε ανάγκη σε πρόληψη, ΠΦΥ, διάγνωση και θεραπεία με σύγχρονους όρους όπως το επιτρέπει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας»

Η ανακοίνωση  της ΟΕΝΓΕ

«Είσαι εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος, κανονικός άνθρωπος; αν αρρωστήσεις κάτω αριστερά, στην εικόνα, σε φορείο μαζί με άλλους ποιος ξέρει πόσους ασθενείς, σα σαρδέλα παστωμένος στο ΤΕΠ περιμένοντας ώρες να εξεταστείς με το προσωπικό να κάνει ακροβατικά για να μπορέσει να σε προσεγγίσει. Αν είσαι vip, πλούσιος, θεατής του τελικού ποδοσφαίρου από τους λίγους και κάτοικος ακριβών ξενοδοχείων του κέντρου κάτω δεξιά στην εικόνα. Ευαγγελισμός μόνο για σένα. Κατά προτεραιότητα (άσχετα του τι έχεις) και με το προσωπικό (αυτό το ίδιο εξουθενωμένο που τις άλλες μέρες κάνει ακροβατικά) σε τριήμερη ετοιμότητα ασχέτως αν έχει να πάρει ρεπό η άδεια μήνες, η αν έχει κάνει απανωτές εξοντωτικές εφημερίες.

Δυο εικόνες χίλιες λέξεις. Για την πλέμπα ράντζα και αναμονές, για τους προύχοντες δημόσια νοσοκομεία σε prive λειτουργία, κατά προτεραιότητα και με ξεχωριστή καταγραφή γιατί έτσι αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας τα πράγματα. Αυτούς υπηρετούν και γι αυτούς δουλεύουν. Τα υπόλοιπα περί δημόσιας δωρεάν υγείας για όλους είναι για λαϊκή κατανάλωση. Ντροπή»

Ο Άδωνης Γεωργιάδης έσπευσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αφού δημοσιοποιήθηκε η  απόφαση να περιθάλπονται κατά «απόλυτη προτεραιότητα» στον «Ευαγγελισμό», οι VIP επισκέπτές για τον τελικό του Conference League, κάτι που δεν άφησε αναπάντητο ο γενικός γραμματέας της  ΟΕΝΓΕ, Παναγιώτης Παπανικολάου.

Ο Παπανικολάου έκανε λόγο για «πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας» με τον ίδιο να εκθέτει πλήρως τον υπουργό Υγείας, αναφορικά με το επίμαχο έγγραφο από τον διοικητή του νοσοκομείου. «Δεν μιλάει το έγγραφο για νοσοκομείο αναφοράς. Δεν λέει καμία τέτοια λέξη. Ψεύδεται ο κ. υπουργός» τόνισε χαρακτηριστικά ο γγ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας μιλώντας στο «TakRadio 98.9». 

«Το έγγραφο λέει κάτι τελείως διαφορετικό. Δηλαδή όχι ότι όλοι οι φίλαθλοι, αλλά συγκεκριμένοι VIP που θα μένουν σε τρία ξενοδοχεία πολυτελείας, θα εξυπηρετούνται κατά απόλυτη προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων περιστατικών που θα υπάρχουν εκείνες τις τρεις μέρες στον Ευαγγελισμό. Δηλαδή ποιο θα είναι το κριτήριο διαλογής στα επείγοντα» επισήμανε.  «Εδώ τι κριτήριο προτεραιότητας επειγόντων περιστατικών, θα έχουμε;» διερωτήθηκε, τονίζοντας ότι το κριτήριο, με βάση το έγγραφο, δεν θα είναι ιατρικό, αλλά είναι ο ασθενής VIP.

Το περιστατικό θα ήταν πρωτοφανές αν ήταν μεμονωμένο. Δυστυχώς η πολιτική στην Υγεία είναι αυτή. Μια πολιτική που ακολουθεί με απόλυτη ακρίβεια το γενικότερο σχέδιο. Την πλήρη απαξίωση για την πλήρη ιδιωτικοποίηση. Τα Δημόσια νοσοκομεία ρημάζουν κα θα είχαν ήδη καταρρεύσει αν οι υγειονομικοί δεν έδειχναν τα δόντια τους. Ήρωες που κρατούν με συγκλονιστική αυταπάρνηση στην πλάτη τους το ΕΣΥ.

Εμείς γιατί τους γυρνάμε την πλάτη;

Γιατί δεν είμαστε  όλοι στο δρόμο μαζί τους. Γιατί τρώμε το παραμύθι της ανεπάρκειας των Δημόσιων νοσοκομείων και δεν βλέπουμε το προφανές; Γιατί ξανά ψηφίσαμε και υποστηρίζουμε αυτούς που διαλύουν -και- το ΕΣΥ; 

Στον τόπο μας, τον ρημαγμένο από τα απανωτά σοκ των τελευταίων χρόνων, η κυβέρνηση επιχειρεί με τη σιωπηλή συναίνεσή μας, την διάλυση του Δημόσιου κράτους και την παραχώρηση κάθε δικαιώματός μας. Και το καταφέρνει. Είναι η  συναίνεσή μας, συνενοχή; 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η νεοφιλελεύθερης εμμονή της για τη διάλυση του κοινωνικού κράτους με αιχμή τη δημόσια υγεία και παιδεία, στηρίζεται στην φτωχοποίηση μας, στην αδυναμία μας για αντίσταση. Μαχόμαστε για τη διαβίωσή μας. Μέρα με τη μέρα. Με μισθούς και οι συντάξεις που δεν επαρκούν για τα βασικά, με τα ασφαλιστικά ταμεία που οδηγούνται σε κατάρρευση εξαιτίας της καταλήστευσής τους. Η μεθόδευση είναι σαφής. Προωθούν την κατάργηση του κοινωνικού κράτους, τη διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών, με σκοπό την εκχώρηση σε ιδιώτες. Και χρησιμοποιούν την προπαγάνδα. Ασταμάτητος διασυρμός του Δημοσίου που οδηγεί σε κοινωνικούς αυτοματισμούς.

Η καναδέζα συγγραφέας του βιβίου «Δόγμα του σοκ» και κοινωνική ακτιβίστρια Ναόμι Κλάϊν, εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο  πώς οι πολιτικές της ελεύθερης αγοράς (όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τις θεωρίες του βραβευμένου με Νόμπελ οικονομίας Μίλτον Φρίτμαν, δρομολογήθηκαν σε διάφορα μέρη του πλανήτη ενώ ο πληθυσμός προσπαθούσε να ανταπεξέλθει σε καταστροφές ή πολιτικές ανακατατάξεις. Η ίδια λέει: «Οπλιστείτε με πληροφόρηση. Αυτή είναι η μόνη αντίσταση στο σοκ».

Πηγή: http://www.greeklaws.com/pubs/uploads/2132.pdf

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ