35.647 νεκροί χρειάστηκαν για να αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό κράτος - Για την Ελλάδα πόσοι;

Την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης ανακοίνωσαν οι Πέδρο Σάντσεθ, Σάιμον Χάρις και Γιόνας Γκαρ Στερ.

35.647 νεκροί χρειάστηκαν για να αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό κράτος - Για την Ελλάδα πόσοι;
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός έκανε λόγο σε δήλωση του ότι «ο Νετανιάχου δεν έχει σχέδιο ειρήνης για την Παλαιστίνη» με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό να υπογραμμίζει ότι «η Ιρλανδία θα παραμείνει πάντα υποστηρικτής της ειρήνης». Ο Νορβηγός πρωθυπουργός αναφέρει ότι «πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή τη μοναδική εναλλακτική που προσφέρει πολιτική λύση για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, τη λύση των δύο κρατών, προκειμένου να ζουν δίπλα δίπλα με ειρήνη και ασφάλεια».

Η αντίδραση του Ισραήλ

Η πρώτη αντίδραση από πλευράς Ισραήλ ήρθε μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ίσραελ Κατζ ο οποίος σε ανάρτησή του στο Χ αναφέρει: «Έχω δώσει εντολή για την άμεση ανάκληση των πρεσβευτών του Ισραήλ στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία για διαβουλεύσεις υπό το φως των αποφάσεων αυτών των χωρών να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε την ανάκληση «για διαβουλεύσεις» των πρεσβευτών της χώρας στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία, μετά την απόφαση του Όσλο να αναγνωρίσει από τις 28 Μαΐου ένα παλαιστινιακό κράτος και την ανακοίνωση του Δουβλίνου.

«Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ερίζει η αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης χωρίς να έχουν προηγηθεί διαπραγματεύσεις θα αποτελούσε «ανταμοιβή της τρομοκρατίας» της Χαμάς, παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος υποστηριζόμενου από την Τεχεράνη, που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου άνευ προηγουμένου έφοδο με ορμητήριο της Λωρίδας της Γάζας εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας.

Σε αντίποινα για την επίθεση αυτή, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.170 άνθρωποι, η κυβέρνηση Νετανιάχου ορκίστηκε να «αφανίσει» τη Χαμάς κι άρχισε ευρείας κλίμακας βομβαρδισμούς και από τα τέλη του ίδιου μήνα χερσαίες επιχειρήσεις.

Από την 7η Οκτωβρίου, τουλάχιστον 35.647 Παλαιστίνιοι, από τους οποίους τα 600.000 παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των ασταμάτητων βομβαρδισμών και των χερσαίων επιχειρήσεων.

Από το 1988 έχουν αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, 140 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ.

Φωτογραφία: © Μαρία Γαλάτη

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ