Απελευθερώθηκε η εκλεγμένη Ιταλίδα αντιφασίστρια και πλέον ευρωβουλεύτρια Ιλάρια Σαλίς

Μια Ιταλίδα αντιφασίστρια δασκάλα απελευθερώθηκε από τον κατ' οίκον περιορισμό στη Βουδαπέστη μετά την εκλογή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γεγονός που σημαίνει ότι απέκτησε ασυλία από κατηγορίες που σχετίζονται με μια φερόμενη επίθεση σε τρεις νεοναζί.

Απελευθερώθηκε η εκλεγμένη Ιταλίδα αντιφασίστρια και πλέον ευρωβουλεύτρια Ιλάρια Σαλίς
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η υπόθεση της Ιλάρια Σάλις, 39 ετών, δασκάλας από τη Μόντσα, προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο και οργή στην Ιταλία, αφού οδηγήθηκε στο δικαστήριο στην Ουγγαρία με αλυσίδες, τα χέρια της δεμένα με χειροπέδες και τα πόδια της κλειδωμένα μεταξύ τους. Σε μια εκδικητική παρέλαση αντιφασίστριας.

Είχε συλληφθεί στη Βουδαπέστη τον περασμένο Φεβρουάριο μετά από αντιδιαδήλωση κατά μιας νεοναζιστικής συγκέντρωσης. Η Σάλις κατηγορήθηκε για τρεις κατηγορίες απόπειρας επίθεσης και ότι ήταν μέλος ακροαριστερής οργάνωσης. Αρνήθηκε τις κατηγορίες και αθωώθηκε από την κατηγορία της ένταξης σε οργάνωση με σκοπό την επίθεση καθώς αποδείχθηκε πως η κατηγορία ήταν εντελώς αβάσιμη. Οι εναπομείνασες κατηγορίες συνεπάγονταν ποινή φυλάκισης έως και 11 ετών.

Σε επιστολή προς τον δικηγόρο της, περιέγραψε λεπτομερώς τις άθλιες συνθήκες που αντιμετώπισε από τη σύλληψή της: κελιά με «συγκατοίκους» αρουραίους και έντομα, στέρηση καθαριότητας για μέρες και έλλειψη επείγουσας ιατρικής περίθαλψης. Τον Μάιο της χορηγήθηκε κατ' οίκον περιορισμός στη Βουδαπέστη. Την περασμένη Κυριακή η Σάλις κέρδισε την έδρα της ως υποψήφια με τους Πράσινους και την Αριστερή Συμμαχία, η οποία κέρδισε περίπου το 6,8% των ψήφων στην Ιταλία την Κυριακή.

Μετά την εκλογή της ως μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι δικηγόροι της, προβαίνοντας σε όλες τις τυπικές διαδικασίες ζήτησαν την απελευθέρωσή της με βάση την ασυλία που απολαμβάνουν οι νομοθέτες της ΕΕ. Το δικαστήριο απάντησε ότι ανέμενε την επίσημη ανακοίνωση της εκλογής της στο κοινοβούλιο. Τη Δευτέρα η Σάλις τηλεφώνησε στους δικηγόρους της στην Ιταλία για να τους ενημερώσει ότι έλαβε την απόφαση του Ούγγρου δικαστή που την απελευθέρωσε από τον κατ' οίκον περιορισμό.

Από δασκάλα, ευρωβουλεύτρια!

«Επιτέλους! Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα νέα που έρχονται από τη Βουδαπέστη, η ευρωβουλευτής Ιλάρια Σάλις μπορεί πλέον να επιστρέψει στην Ιταλία και να εκπληρώσει το νέο της ρόλο, όπως της υπέδειξαν εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους οι Άντζελο Μπονέλι και Νίκολα Φρατογιάνι, από το κόμμα των Πρασίνων και της Αριστερής Συμμαχίας της Ιταλίας.

«Ευχαριστούμε όλους εκείνους που, όπως και εμείς, εξοργίστηκαν και δεν αποδέχθηκαν την απαίσια κατάσταση στην οποία κρατούνταν στις φυλακές του Όρμπαν, όλους αυτούς τους μήνες. Τώρα μπορεί να υπερασπιστεί τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των πιο ευάλωτων μαζί με εμάς. Ανυπομονούμε να την υποδεχτούμε», ανέφεραν, αφήνοντας αιχμές εναντίον του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

Η αστυνομία αφαίρεσε το ηλεκτρονικό βραχιόλι από τον αστράγαλο της Σαλίς, όπως δήλωσε ο δικηγόρος της. 

Πέραν των δηλώσεων, της δίκης χωρίς να υπάρχει μήνυση και της προφυλάκισης, η Ιλάρια Σαλίς δαιμονοποιήθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας ως τρομοκράτισσα.

Η κυβέρνηση Όρμπαν την κατονομάζει ως εγκληματία, παρότι δεν υπήρξε μήνυση και δεν έχει καταδικαστεί 

Η Σάλις αναμένεται να επιστρέψει στην Ιταλία μέχρι τη Δευτέρα, ημέρα των 40ων γενεθλίων της. Ο Γκέργκελι Γκουλιάς, εκπρόσωπος της ουγγρικής ακροδεξιάς κυβέρνησης που στηρίζει την ετήσια νεοναζιστική φίέστα στο έδαφός της, δήλωσε: «Η αποστολή ενός εγκληματία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ωφελεί ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ούτε τους ψηφοφόρους».

Συνέχισε ότι η εκλογή της Σάλις στην Ιταλία δημιούργησε «μια αρνητική εικόνα της ιταλικής δημοκρατίας και μιας μερίδας της βούλησης των ψηφοφόρων που ήθελε να στείλει μια εγκληματία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ