Καβάλα: Αντιδήμαρχοι προτείνουν την… ευθανασία ως «λύση» στο πρόβλημα των αδέσποτων - Καταγγελίες των φιλοζωικών σωματείων

Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα από τους Αντιδημάρχους Προστασίας Ζώων Συντροφιάς των Δήμων Καβάλας, Νέστου, Παγγαίου, Θάσου, Δράμας και Δοξάτου. Ανάμεσα στα όσα ειπώθηκαν ήταν και το αίτημα για ευθανασία των αδέσποτων ζώων, με τη δικαιολογία ότι «δεν έχουν τι να τα κάνουν». Τι καταγγέλλουν τα φιλοζωικά σωματεία.

 

Καβάλα: Αντιδήμαρχοι προτείνουν την… ευθανασία ως «λύση» στο πρόβλημα των αδέσποτων - Καταγγελίες των φιλοζωικών σωματείων
ΠΡΟΒΟΛΗ

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν τα όσα συζητήθηκαν την Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, σχετικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Στη διαδημοτική σύσκεψη συμμετείχαν και οι αντιδήμαρχοι από τους Δήμους Καβάλας, Δράμας, Παγγαίου, Νέστου, Δοξάτου και Θάσου και άλλοι εκπρόσωποι.

Ανάμεσα στα όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη ήταν και το αίτημα για ευθανασία των αδέσποτων, με τη δικαιολογία ότι «δεν έχουν τι να τα κάνουν».

Όχι μόνο αυτό, αλλά μάλιστα ένας από τους συμμετέχοντες, ο αντιδήμαρχος Παγγαίου, Κωνσταντίνος Τσάκαλος, έκανε λόγο και για το περιβόητο λανέιτ, ένα απαγορευμένο εντομοκτόνο που χρησιμοποιείται ακόμα σε φόλες.

Μπορεί η δολοφονία ζώου με δηλητηριασμένο δόλωμα να διώκεται σε βαθμό κακουργήματος, αλλά ο εν λόγω εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης θεώρησε ότι αυτό είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να πει, σε σύσκεψη για τη διαχείριση αδέσποτων σκύλων και γατών.

Ο κος Τσάκαλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Να πάμε και εμείς όπως πάνε τα προηγμένα κράτη, να προχωρήσουμε πιο πολύ στις ευθανασίες». Μετά τις δηλώσεις αυτές, που ειπώθηκαν μπροστά στις κάμερες των τοπικών μέσων, ένας εκ των συμμετεχόντων απάντησε: «Αν θες να δεις καμιά 50.000 κόσμου στο Σύνταγμα βλέπω να γίνεται».

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Καβάλας, μετά τη συζήτηση για τους τρόπους επίλυσης του ζητήματος με τη συνδρομή φορέων και φιλοζωικών σωματείων, «αποφασίστηκε να αποσταλεί υπόμνημα με τις προτάσεις όλων των Δήμων προς την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών».

Η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας «ΝΕΜΕΣΙΣ

Στις δηλώσεις αυτές αντέδρασε αρχικά η Πανελλήνια Ομοσπονδία «ΝΕΜΕΣΙΣ», μέσα από αναρτήσεις στο Facebook, οι οποίες ανέφεραν:

«Σύσκεψη πραγματοποίησαν διάφοροι Δήμοι βόρεια "γιατί το θέμα με τα αδέσποτα" δε πάει άλλο και ετοιμάζονται να ζητήσουν αλλαγές στο 4830/21 στέλνοντας προτάσεις στο Εσωτερικών.

Θα μπορούσε να είναι μια θετική κίνηση, αν το μυαλό τους δεν έβρισκε ως λύση την ευθανασία.

"Όπως γίνεται στα προηγμένα κράτη" είπε κάποιος Δήμαρχος (fake news βέβαια είναι αυτό), θεωρώντας συν τοις άλλοις την Ελλάδα προηγμένο κράτος.

Για να του απαντήσει κάποιος άλλος ότι "λογαριάζει χωρίς τη Μπομπολάκη".

Θα μπορούσε να είναι ακόμη και τιμητικό για τη Πρόεδρο της Ομοσπονδίας μας αυτο, αν δεν ήταν τόσο θλιβερό το όλο σκηνικό του θανάτου, που σκέπτονται να προτείνουν».

Η καταγγελία του Φιλοζωικού Σωματείου «Αίσωπος» της Καβάλας

Στον απόηχο της Διαδημοτικής Σύσκεψης για τα αδέσποτα, το Φιλοζωικό Σωματείο «Αίσωπος» της Καβάλας καταγγέλλει ότι στο πλαίσιό της διατυπώθηκε από Αντιδήμαρχο ένα «τρομακτικό υπονούμενο» που, ούτε λίγο ούτε πολύ, «προτείνει» την ευθανασία σκυλιών που φιλοξενούνται στα καταφύγια ως… «λύση» στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων!

«Σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσίευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φιλοζωϊκών Σωματείων “Νέμεσις”, αποκαλύφθηκε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της σύσκεψης, ένας από τους αντιδημάρχους υπαινίχθηκε την ευθανασία των ζώων που βρίσκονται στα καταφύγια ως “λύση” για το πρόβλημα των αδεσπότων. Αυτό το τρομακτικό υπονοούμενο δεν μπορεί να αγνοηθεί, καθώς αν αποτυπωθεί στο υπόμνημα προς το Υπουργείο που προτίθενται να συντάξουν οι αντιδήμαρχοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη, τότε αποκαλύπτει τις πραγματικές τους προθέσεις για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Εκφράζουμε την απόλυτη καταδίκη αυτής της κρυφής και κεκαλυμμένης θέσης. Η ευθανασία δεν είναι και δεν πρέπει ποτέ να είναι αποδεκτή ως λύση για τα αδέσποτα ζώα. Τα ζώα αυτά αξίζουν φροντίδα, προστασία και αξιοπρεπή διαβίωση.

Καλούμε τους πολίτες να σταθούν στο πλευρό μας και να καταδικάσουν τέτοιες απάνθρωπες πρακτικές. Ζητάμε από την τοπική αυτοδιοίκηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της και να δεσμευτεί σε λύσεις που προωθούν την προστασία και τη φροντίδα των αδεσπότων ζώων, αντί να επιδιώκει τη θανάτωσή τους.

Για να βρείτε το επίμαχο σημείο του υπαινιγμού δείτε το βίντεο στο 1:07”.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ