Ο Έλβις ζητά άσυλο λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και η Ελλάδα αρνείται

Ο Έλβις ζητά άσυλο λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και η Ελλάδα αρνείται
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο Elvis Dangang από το Καμερούν, 21 ετών σήμερα, είναι ένας γκέι άντρας, ο οποίος εξ αιτίας της ΛΟΑΤΚΙΑ+ ταυτότητάς του μεταξύ πολλών άλλων διώχθηκε με μένος, φυλακίστηκε και υπέστη βασανιστήρια στη χώρα του.

Στην Κω, στην οποία κατέφυγε αρχικά δεν έπεισε τις αρχές ότι είναι γκέι και λόγω των διώξεών που βίωσε, ότι δικαιούται να αναγνωριστεί ως πρόσφυγας. Το μεταγενέστερο αίτημά του δεν έγινε δεκτό στην πρώτη φάση της εξέτασης του παραδεκτού του από την Υπηρεσία Ασύλου του Αλίμου με μια απόφαση η οποία είναι  σαθρή ως  προς τη νομική της τεκμηρίωση και με εντελώς παράλογα επιχειρήματα χωρίς κανένα έρεισμα στο Νόμο. 

Ο Εlvis λάμβανε ψυχοκοινωνική υποστήριξη από τον Νοέμβριο του 2023 από την οργάνωση Emantes για ΛΟΑΤΚΙΑ+ προσφυγικό πληθυσμό, συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες μας και εδώ και μεγάλο διάστημα υποστηρίζεται και από την νομική υπηρεσία μας. Πρόσφατα με την υποστήριξη του δικηγόρου μας κατέθεσε το μεταγενέστερο αίτημα ασύλου και τώρα χρειάζεται να γίνει προσφυγή, η οποία κρίνεται στις 5/7/2024 από την Αρχή Προσφυγών.

Οι ελληνικές αρχές δεν αναγνωρίζουν στην πράξη ως διωκόμενους τους ανθρώπους που εγκατέλειψαν την χώρα τους λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού

Η αρνητική αυτή απόφαση για τον Εlvis συνεχίζει μια κακή παράδοση σημαντικής μερίδας αποφάσεων μη αναγνώρισης της προσφυγικής ιδιότητας σε πρόσφυγες, που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητα αμφισβητώντας  την αξιοπιστία των προσώπων αυτών. Έτσι οι ΛΟΑΤΚΙΑ+ πρόσφυγες βιώνουν μια διπλή δίωξη τόσο στην χώρα καταγωγής τους, όπως ο Elvis στο Καμερούν όπου κινδυνεύει η ζωή του και σωματική του ακεραιότητα και ελευθερία, όσο και στην Ελλάδα ως χώρα υποδοχής αφού κινδυνεύουν με απέλαση αλλά και διοικητική κράτηση.

Ο Elvis βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, αναρρώνει από μια σοβαρή ασθένεια και χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή και άρα ενεργό αριθμό κοινωνικής ασφάλισης και παράλληλα βρίσκεται σε μια δύσκολη ψυχολογική φάση στην ζωή του εξαιτίας των σοβαρών διώξεων στην χώρα του και της απόρριψής του από τις ελληνικές αρχές. 

 Με τις υπογραφές μας συμπαραστεκόμαστε στον Elvis και στέλνουμε ένα δυνατό μήνυμα στις Ελληνικές Αρχές, οι οποίες δεν εφαρμόζουν τα νόμιμα και υποβάλλουν ΛΟΑΤΚΙΑ+ πρόσφυγες σε σοβαρές δοκιμασίες, υποβάλλοντάς τους σε διαμονή σε «κέντρα  υποδοχής» της ελληνικής επικράτειας και κάνοντάς τους έτσι θύματα έμφυλης βίας λόγω της ταυτότητάς τους. Ένα δυνατό μήνυμα σε ένα σημαντικό κομμάτι της Υπηρεσίας Ασύλου στην Ελλάδα  που αμφισβητεί την  αλήθεια τους, την αλήθεια που τόλμησαν να φανερώσουν τόσο στην χώρα καταγωγής, όσο και στην Ελλάδα.

Υπογράφουμε και στηρίζουμε τον Έλβις

Με την υπογραφή μας στηρίζουμε τον Έλβις και  τα πρόσωπα που ανήκουν στον ΛΟΑΤΚΙΑ+ πληθυσμό στην Ελλάδα και καταδικάζουμε την κακή πρακτική αμφισβήτησης της ταυτότητάς τους και την παρά το νόμο άρνησης αναγνώρισής τους ως Πρόσφυγες της Σύμβασης της Γενεύης του 1951. Κάνουμε  ορατό  ένα βαθιά ομο και τρανσοφοβικό  κομμάτι της Υπηρεσίας Ασύλου όπου καταρρακώνεται καθημερινά η αξιοπρέπειά τους κατά την σαθρή διαδικασία της αναγνώρισης της προσφυγικής τους ιδιότητας αφού οι άνθρωποι αυτοί δεν καταφέρνουν  να «αποδείξουν» ότι είναι τόσο ΛΟΑΤΚΙ+ όσο χωράει στα στερεοτυπικά πρότυπα αυτών που αποφασίζουν για την ζωή τους. 

Με την υπογραφή μας τέλος  διαμαρτυρόμαστε για την κατάπτυστη, αναιτιολόγητη και γεμάτη νομικά λάθη απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου , που για μια ακόμα φορά αρνήθηκε την προστασία του Elvis Dangang  και τον στηρίζουμε στην συζήτηση της προσφυγής του στις 5/7/2024 ενώπιον της Αρχής Προσφυγών. Οι υπογραφές θα συλλέγονται έως τις 4/7/2024. 

Υπογράφουμε εδώ.

* Σε πρώτη φάση μας ζητήθηκε να συνδράμουμε στην επικοινωνία της ιστορίας του Έλβις και τη συλλογή υπογραφών. Θα επανέλθουμε εφόσον μας ζητηθεί.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ