Ξαφνικός Θάνατος στην Αυγή: Αριστερός δεν πρέπει μόνο να φαίνεσαι, πρέπει και να είσαι

Την Τρίτη 25 Ιουνίου την ώρα που οι εργαζόμενοί της έκλειναν το φύλλο της επόμενης ημέρας, ο οικονομικός διευθυντής του ιδιοκτήτη ανακοίνωσε το κλείσιμό της. Η ενημέρωση κράτησε 20 λεπτά. Η Αυγή μια εφημερίδα 72 χρονών, που κυκλοφόρησε πρώτη φορά τον Αύγουστο του 1952, καταδικάστηκε σε ξαφνικό θάνατο. Με άμεση αναστολή της καθημερινής έκδοσής της. Δεν έβγαλε ούτε αποχαιρετιστήριο τελευταίο φύλλο.

Ξαφνικός Θάνατος στην Αυγή: Αριστερός δεν πρέπει μόνο να φαίνεσαι, πρέπει και να είσαι
ΠΡΟΒΟΛΗ

Έχω δουλέψει σε εφημερίδες. Θυμάμαι, μυρίζω, νιώθω την ατμόσφαιρά τους. Δεν έχω ζήσει τέτοιο γεγονός, αλλά μπορώ να το φανταστώ. Οι άνθρωποι ψάχνουν, γράφουν, συζητούν, σκέφτονται. Η πόρτα ανοίγει, μπαίνει το στέλεχος. Αταίριαστο έτσι κι αλλιώς. Ανακοινώνει, φεύγει. Οι άνθρωποι είναι αριθμοί, η δουλειά τους σκουπίδι, η ζωή τους ασήμαντη.  

Πάμε στην Αυγή τώρα; Πάμε. Η εφημερίδα αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα. Το ξέρουμε. 

Όπως ξέρουμε ότι το ζήτημα είναι διαχρονικό. Γιατί η Αυγή παρά την πολιτική εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 και μετά, δεν είχε αναλογική άνοδο στις πωλήσεις. Η κρίση γενικότερα στον έντυπο Τύπο δεν την άφησε ανεπηρέαστη και έτσι το 2022 τέθηκε για πρώτη φορά το ενδεχόμενο κλεισίματός της. 

Αυτό που επικαλείται η σημερινή ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη είναι ότι υπήρχε κομματική απόφαση από το 2022, η οποία μπήκε στην άκρη και ο ίδιος είναι εκείνος που τη φέρνει στο προσκήνιο για να την υλοποιήσει.

Αυτό όμως έχει τεράστια απόσταση από την πραγματικότητα. Τότε τους εργαζόμενους της Αυγής ανακοινώθηκε ένα σχέδιο, μεταξύ του οποίου ήταν και η ενδεχόμενη κυκλοφορία του καθημερινού σε pdf και καθώς ήδη βρισκόταν σ' εξέλιξη πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, έφυγαν 20 εργαζόμενοι. 

Μετά από συνολική κινητοποίηση των εργαζομένων της και την άσκηση τεράστιας πίεσης, στην τελευταία συνεδρίαση η απόφαση ήταν να παραμένει το φύλλο και να αναζητηθούν τρόποι βιωσιμότητας. Δεν έμεινε τίποτα να εκκρεμεί, η απόφαση ήταν σαφής: εξυγίανση και συνέχιση λειτουργίας

Μάλιστα όλα αυτό προκάλεσε την παραίτηση του τότε διευθυντή της, Άγγελου Τσέκερη και ο Αλέξης Τσίπρας μη θέλοντας να χρεωθεί το πολιτικό κόστος, οδηγήθηκε στην απόφαση ότι το φύλλο συνεχίζει και αναζητείται σχέδιο για τη βιωσιμότητά του. Ο ισχυρισμός της σημερινής ηγεσίας ότι το ξαφνικό κλείσιμο του καθημερνού φύλλου είναι απλά η υλοποίηση της απόφασης του 2022, είναι απόλυτα ψευδής.

Ο Στέφανος Κασσελάκης πατάει σε ένα ψέμα, καθώς η τελική απόφαση της διεργασίας του 22 ήταν να βρεθεί σχέδιο εξυγίανσης. 

Αντί αυτού το μεσημέρι της Τρίτης 25 Ιουνίου όταν οι συνάδελφοι δούλευαν για το φύλλο της επόμενης ημέρας έμαθαν από τον Μαυροκεφαλίδη ότι πρέπει να σταματήσουν, γιατί κλείνουν. Όχι σε ένα μήνα, σε μια εβδομάδα, σε δυο μέρες. Τώρα. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή. Ήταν τέτοιο το σοκ που οι συνάδελφοι που ήταν στους υπολογιστές τους, συνέχιζαν να γράφουν το ρεπορτάζ, που είχαν ξεκινήσει.  

Το αρχικό μούδιασμα αντικαταστάθηκε σύντομα με δυναμικές κινητοποιήσεις. 

Χθες και προχθές οι εργαζόμενοί της, σταμάτησαν τις απεργίες δίνοντας την ευκαιρία να πάρουν απαντήσεις σε ό,τι συμφωνήθηκε στη δεύτερη συνάντηση μετά το κλείσιμο του καθημερινού φύλου μεταξύ των εκπροσώπων της, της ΕΣΗΕΑ και τους εκπροσώπους του κόμματος(Βούλα Κεχαγιά,  Εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Καπνισάκης, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και Χρήστος Μαυροκεφαλίδης, αρμόδιος των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ).

Εκεί είπαν ότι θα εμφανίσουν ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα. Χθες Τρίτη 2 Ιουλίου εμφανίστηκε νωρίτερα ο διευθυντής, ο οποίος έδωσε κάποιες γενικές κατευθυντήριες. Ανακοίνωσε στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους ότι η απόφαση του κόμματος να παραμείνει κλειστό το καθημερινό φύλλο είναι οριστική και ότι ναι μεν δεν θα απολυθούν εργαζόμενοι και θα απορροφηθούν στο σάιτ, αλλά θα υπάρξει αναπροσαρμογή στο μισθό τους προς τα κάτω. 

Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας θα πρέπει να αναλάβουν επιπλέον καθήκοντα από το ρεπορτάζ που έχουν τώρα και για εκείνους από την ύλη αναφέρθηκε ότι αν το επιθυμούν μπορούν ν' αλλάξουν αντικείμενο και ν' αναλάβουν καθήκοντα ροής στο σάιτ, αλλιώς... δεν υπάρχει αλλιώς. 

Αυτό για να το κάνουμε σαφές σημαίνει: περισσότερη εργασία με λιγότερα χρήματα σε ό,τι αφορά τους δημοσιογράφους και βλαπτική μεταβολή σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους της ύλης. 

Και επειδή οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά

Να σημειώσουμε εδώ ότι αρχικά προσπάθησαν να αποτρέψουν την παρουσία των εκπροσώπων των εργαζομένων, που τελικά παραβρέθηκαν λόγω της επιμονής της ΕΣΗΕΣΑ.

Το νέο ΔΣ που σχηματίστηκε τον Απρίλη, αλλά τους ανακοινώθηκε μέσα Μαΐου για πρώτη φορά στη ιστορία της εφημερίδας δεν περιελάβανε εκπρόσωπο της εφημερίδας και συρρικνώθηκε σε τριμελές. 

Οι εργαζόμενοι της καθημερινής Αυγής, που είναι απλήρωτοι για τον μήνα Ιούνιο, από σήμερα πάλι προχωρούν σε 48ωρη και συγκέντρωση διαμαρτυρίας  στην Κουμουνδούρου την Πέμπτη.

Η αντίδραση της ΕΣΗΕΑ για το κλείσιμό της 

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την ΕΣΗΕΑ που σε ανακοίνωσή της κάλεσε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσει τη στάση της: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο για την απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να αναστείλει την καθημερινή έκδοση της εφημερίδας «ΑΥΓΗ». Αυτός ο «ξαφνικός θάνατος» αποφασίστηκε χωρίς σχεδιασμό, χωρίς διαβούλευση, χωρίς ενημέρωση και, κυρίως, χωρίς εγγυήσεις για το μέλλον των εργαζομένων.

Ανάλογες προσπάθειες είχαν γίνει και κατά το παρελθόν αλλά συνάντησαν τη σθεναρή αντίδραση των εργαζομένων και τα όποια σχέδια αναστολής της έκδοσης ματαιώθηκαν. Η διακοπή της καθημερινής έκδοσης του ιστορικού εντύπου, στο οποίο υπηρέτησαν κορυφαίοι συνάδελφοι και πολιτικοί προερχόμενοι από την Αριστερά, αποτελεί πλήγμα για τον Κλάδο και τραυματίζει την πολυφωνία στην Ενημέρωση. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ζητεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσει τη στάση της, να διαβουλευθεί με τις ενώσεις και τους εργαζόμενους και δηλώνει ότι θα σταθεί στο πλευρό των συναδέλφων».

Η ανακοίνωση των εργαζομένων για το αιφνιδιαστικό κλείσιμο 

«Ξαφνικός θάνατος. 

Σήμερα Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 στις 4 το απόγευμα στα γραφεία της Αυγής στην οδό Δεληγιώργη, αιφνιδιαστικά και χωρίς καμιά διαβούλευση, μας ανακοινώθηκε ότι το καθημερινό φύλλο της εφημερίδας της Αριστεράς που εκδίδεται από το 1952, δεν θα κρεμιέται πλέον στα περίπτερα. Η μόνη άλλη περίοδος που συνέβη αυτό ξανά ήταν μία και γνωστή στην ιστορία: στη χούντα.

Ένας φανταστικός τίτλος ενός πρωτοσέλιδου της καθημερινής ΑΥΓΗΣ που δεν θα κυκλοφορήσει ποτέ ξανά θα έγραφε για έναν “ξαφνικό θάνατο βασισμένο στο δόγμα του ΣΟΚ”

Εκπρόσωπος της Διοίκησης επικαλέστηκε τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα του ισχυρού μετόχου του ΣΥΡΙΖΑ ως λόγο για το κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης, ενημερώνοντας συγχρόνως πως προς το παρόν θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι στην ιστοσελίδα της εφημερίδας και το Κυριακάτικο φύλλο. Κανένας οικονομικός απολογισμός, καμία παρουσίαση στοιχείων, κανένας σχεδιασμός ή σχέδιο βιωσιμότητας.

Σαν τα 20 λεπτά, όσο χρόνο κράτησε η ενημέρωση του εκπροσώπου της διοίκησης, να ισούνται με τα 72 χρόνια της βαριάς ιστορίας της ΑΥΓΗΣ 

Η απόφαση του κλεισίματος, δηλαδή η απόφαση να μην παρεμβαίνει καθημερινά δημοσιογραφικά η φωνή της αριστεράς είναι πολιτική. Η ΑΥΓΗ είχε πάντα οικονομικά προβλήματα και πάντα επιβίωνε. Η πολιτική ηγεσία του κόμματος διαμεσου του Εκτελεστικού Γραφείου, ενός οργάνου αμφισβητούμενης νομιμότητας προκειμένου να λάβει αυτή την απόφαση, σκάλισε τα γράμματα στην ταφόπλακα.

Απέναντι στο ιστορικό και πολιτικό ατόπημα με βαριά συναίσθηση της ιστορίας μας οι εργαζόμενοι αποφασίσαμε την προκήρυξη 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών αρχής γενομένης από αύριο Τετάρτη 26/06 με κεντρικό αίτημα την αναστολή της απόφασης για κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης. Την ίδια στιγμή, ζητάμε τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, την εξόφληση των δεδουλευμένων μας που αγγίζουν μέσα στα χρόνια τις 300.000 ευρώ, καθώς επίσης και άμεση συνάντηση με τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη.

Καλούμε τους αναγνώστες και τους φίλους της εφημερίδας, τον κόσμο της αριστεράς, τα σωματεία και τους κοινωνικούς φορείς, τους εργαζόμενους και τους ανέργους, να σταθούν αλληλεγγύοι/ες και να στηρίξουν τον αγώνα που ξεκινάμε για την ανάκληση της απόφασης για το κλείσιμο της ΑΥΓΗΣ.

Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ΑΥΓΗΣ 25.06.2024»

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Αναστολή της έκδοσης του ημερήσιου φύλλου της εφημερίδας «Η Αυγή» με σκοπό την αναβάθμιση της κυριακάτικης έκδοσης και της ιστοσελίδας “avgi.gr”

Στο πλαίσιο του οικονομικού εξορθολογισμού και με δεδομένη τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της εταιρείας, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε, σε συνεννόηση με τον βασικό μέτοχο, την αναστολή της έκδοσης του ημερήσιου φύλλου της εφημερίδας «Η Αυγή» με σκοπό την αναβάθμιση της κυριακάτικης έκδοσης και της ιστοσελίδας “avgi.gr” 

Σημειώνουμε ότι τα τελευταία χρόνια, σε συνάρτηση και της επικρατούσας κατάστασης στα έντυπα μέσα, οι πωλήσεις της καθημερινής έντυπης έκδοσης σ΄ όλη τη χώρα δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο  τα 750 φύλλα ημερησίως.

Το διοικητικό συμβούλιο θα παρουσιάσει το πλάνο του για τον εκσυγχρονισμό του Μέσου και τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας.

Καλούμε τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες που αποτελούν διαχρονικά τη δύναμη της εφημερίδας, να τη στηρίξουν και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Αθήνα, 25/06/2024»

Οι εργαζόμενοι ζητούν τη στήριξή μας

«Την Τρίτη 25 Ιουνίου, η ΑΥΓΗ καταδικάστηκε σε «ξαφνικό θάνατο», μετά από 72 χρόνια λειτουργίας.

Ο βασικός μέτοχος αποφάσισε, αιφνιδίως, και χωρίς κανέναν σχεδιασμό για την επόμενη μέρα, να αναστείλει τη λειτουργία της καθημερινής έκδοσης, κρατώντας μόνο το κυριακάτικο φύλλο και το site.

Κουβαλώντας μια βαριά Ιστορία, η εφημερίδα της Αριστεράς, που έκλεισε μόνο από τη χούντα, παρέμεινε στην πρωτοπορία των αγώνων του λαού για Δημοκρατία, Ελευθερία και Κοινωνική Δικαιοσύνη. 

Παρήγαγε πολιτισμό και ήθος, στάθηκε με συνέπεια στο πλευρό εργαζομένων, νέων, ανέργων, απολυμένων, φοιτητών, προσφύγων, μεταναστών, ΛΟΑΤΚΙ+, δίνοντας μεγάλες δημοσιογραφικές μάχες. Δεν εξαρτήθηκε από διαπλεκόμενα πολιτικο-οικονομικά συμφέροντα και «μαύρα ταμεία», δεν θυσίασε την αλήθεια στον βωμό της πολιτικής σκοπιμότητας.

Τη στιγμή που η πολυφωνία στα μέσα ενημέρωσης δοκιμάζεται σκληρά, η επιβίωσή της αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τον δημοκρατικό, προοδευτικό και αριστερό κόσμο.

Το κλείσιμό της αποτελεί σοβαρότατο πλήγμα στην ελευθεροτυπία, την πολυφωνία, εντέλει τη Δημοκρατία, και μάλιστα σε μια περίοδο που η ανάγκη για έγκυρη και πλουραλιστική ενημέρωση είναι πιο επιτακτική από ποτέ. 

Τα όποια προβλήματα της ΑΥΓΗΣ μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον διάλογο· όχι με την επιβολή οδυνηρών αποφάσεων ερήμην των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν «βάλει πλάτη» χρόνια τώρα για την επιβίωσή της.

Ζητάμε την αλληλεγγύη σας για να μην αφήσουμε τη μαχόμενη φωνή της δημοσιογραφίας, της Αριστεράς και της κοινωνίας να σιγήσει.

Οι εργαζόμενοι της Αυγής, σας καλούμε να σταθείτε στο πλευρό μας με όποιον τρόπο ή μέσο θεωρείτε πρόσφορο, προκειμένου να μείνει ανοιχτή η εφημερίδα.

Στηρίξτε μας προκειμένου:

  • Να ανοίξει και πάλι το καθημερινό φύλλο της «Αυγής»
  • Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και να μην γίνει καμία απόλυση
  • Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα αλλά και οι παλαιότερες οφειλές

Υπογράφουμε εδώ

Και τέλος ένα βίντεο που ετοιμάσανε με αντιστασιακούς που μιλούν για την Αυγή και τη βιωματική τους σχέση μαζί της

Σημειώνεται ότι η διεύθυνση τους απαγόρευσε να το δημοσιεύσουν στο σάιτ της εφημερίδας, οπότε το διακινούν από τη σελίδα των εργαζομένων στο facebook.

Δείτε το εδώ:

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ