Τα θύματα στη Γάζα μπορεί να ξεπεράσουν τις 186.000, σύμφωνα με νέα μελέτη

Η μελέτη διαπιστώνει ότι παράγοντες - όπως ασθένειες - θα οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε πολύ περισσότερους έμμεσους θανάτους - ακόμη και αν ο πόλεμος σταματήσει σήμερα.

Τα θύματα στη Γάζα μπορεί να ξεπεράσουν τις 186.000, σύμφωνα με νέα μελέτη
ΠΡΟΒΟΛΗ

Οι συνέπειες του πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να ξεπεράσει τους 186.000 ανθρώπους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, περισσότεροι από 38.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τη στρατιωτική του επίθεση στις 7 Οκτωβρίου στον απόηχο των επιθέσεων της Χαμάς.

Η μελέτη επεσήμανε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να είναι υψηλότερος επειδή ο επίσημος απολογισμός δεν λαμβάνει υπόψη χιλιάδες νεκρούς που θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια και τους έμμεσους θανάτους λόγω της καταστροφής των εγκαταστάσεων υγείας, των συστημάτων διανομής τροφίμων και άλλων δημόσιων υποδομών.

Οι συγκρούσεις έχουν έμμεσες επιπτώσεις στην υγεία πέραν της άμεσης βλάβης από τη βία, ανέφερε η μελέτη, και ακόμη και αν ο πόλεμος στη Γάζα τελειώσει άμεσα, θα συνεχίσει να προκαλεί πολλούς έμμεσους θανάτους τους επόμενους μήνες και χρόνια λόγω άλλων παραγόντων όπως οι ασθένειες.

Η μελέτη ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερος, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των υποδομών της Γάζας έχει καταστραφεί, υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και καταφύγια και η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες έχει δει τη χρηματοδότησή της να μειώνεται.

«Σε πρόσφατες συγκρούσεις, αυτοί οι έμμεσοι θάνατοι κυμαίνονται από τρεις έως 15 φορές τον αριθμό των άμεσων θανάτων», αναφέρεται.

Μετά την εφαρμογή μιας «συντηρητικής εκτίμησης» των τεσσάρων έμμεσων θανάτων ανά έναν άμεσο θάνατο, «δεν είναι απίθανο να εκτιμηθεί ότι έως και 186.000 ή και περισσότεροι θάνατοι θα μπορούσαν να αποδοθούν» στον πόλεμο της Γάζας, διαπίστωσε η μελέτη.

Ένας τέτοιος αριθμός θα αντιπροσώπευε σχεδόν το 8% του πληθυσμού της Γάζας πριν τον πόλεμο, που ανερχόταν σε 2,3 εκατομμύρια.

Η μελέτη του Lancet σημείωσε ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμφωνούν ότι οι ισχυρισμοί περί παραποίησης στοιχείων που διατυπώνονται κατά των παλαιστινιακών αρχών στη Γάζα σχετικά με τον αριθμό των νεκρών είναι «αναξιόπιστοι».

Επισήμανε ότι ο απολογισμός είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος, επειδή η καταστροφή των υποδομών στη Γάζα έχει καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη τη διατήρηση μιας καταγραφής που να αποτυπώνει τον πραγματικό αριθμό των νεκρών.

«Η καταγραφή του πραγματικού μεγέθους της καταστροφής είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ιστορικής λογοδοσίας και την αναγνώριση του πλήρους κόστους του πολέμου. Αποτελεί επίσης νομική απαίτηση», αναφέρεται.

Η μελέτη επισήμανε ότι το Διεθνές Δικαστήριο δήλωσε, σε προσωρινές αποφάσεις του τον Ιανουάριο σε μια υπόθεση γενοκτονίας που ασκήθηκε κατά του Ισραήλ, ότι πρέπει να «λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να αποτρέψει την καταστροφή και να διασφαλίσει τη διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων που σχετίζονται με τους ισχυρισμούς για αξιόποινες πράξεις» σύμφωνα με τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία.

Τουλάχιστον 50 νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις καθώς μαίνονται οι μάχες στην πόλη της Γάζας

Οι ισραηλινές δυνάμεις αύξησαν τις επιθέσεις σε περιοχές σε όλη τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, παρά τις νέες συζητήσεις για την κατάπαυση του πυρός που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο και δεκάδες τραυματίστηκαν σε επιθέσεις σε ολόκληρο τον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα, ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Τα ισραηλινά άρματα μάχης συνέχισαν τις επιδρομές τους σε ορισμένες συνοικίες της πόλης της Γάζας, όπως οι Shujayea, Sabra και Tal al-Hawa, όπου οι κάτοικοι δήλωσαν ότι σημειώθηκαν μερικές από τις σφοδρότερες μάχες από την έναρξη του πολέμου.

Κάτοικοι της πόλης της Γάζας ανέφεραν επίσης «εκρήξεις και πολυάριθμες μάχες με πυροβόλα όπλα», καθώς και επιθέσεις ελικοπτέρων κατά τη διάρκεια της νύχτας στις νοτιοδυτικές συνοικίες.

Ο ισραηλινός στρατός έχει εστιάσει την προσοχή του στην πόλη της Γάζας αφού ανακοίνωσε ότι είχε πληροφορίες που έδειχναν ότι μαχητές της Χαμάς και της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ δρούσαν εκεί.

Οι κάτοικοι της Πόλης της Γάζας έχουν πλέον κληθεί να μετακινηθούν στην κεντρική συνοικία Ντέιρ ελ-Μπάλα, η οποία, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, «είναι ήδη εξαιρετικά υπερπλήρης με Παλαιστίνιους εκτοπισμένους από άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας».

Να σημειωθεί ότι τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, το Ισραήλ είχε καλέσει τους αμάχους στα βόρεια του θύλακα να μετακινηθούν νότια, κηρύσσοντας την περιοχή «ασφαλή ζώνη», αλλά αργότερα επέκτεινε τις επιθέσεις του εκεί.

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι είναι «σοκαρισμένο» από τις τελευταίες εντολές μαζικής εκκένωσης, καθώς «οι άμαχοι συνεχίζουν να σκοτώνονται και να τραυματίζονται».

Τουλάχιστον 38.243 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα και 88.033 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στον πόλεμο του Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός

Καθώς το Ισραήλ αυξάνει τους βομβαρδισμούς του στο βόρειο τμήμα της Γάζας, η Χαμάς και Ισραηλινοί αξιωματούχοι συζητούν με μεσολαβητές μια πιθανή κατάπαυση του πυρός.

Τη Δευτέρα, όμως, η Χαμάς προειδοποίησε ότι οι εντεινόμενες επιθέσεις θα φέρουν τις συνομιλίες πίσω στο «μηδέν». Ο πολιτικός της επικεφαλής, Ismail Haniyeh, δήλωσε ότι έκανε «επείγουσα επαφή» με τους διαμεσολαβητές προειδοποιώντας για τις «καταστροφικές συνέπειες» των φονικών επιδρομών.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι συζήτησε τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα την Τρίτη στο Κάιρο με τον διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπερνς, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αιγυπτιακή προεδρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Al Jazeera, ο Μπερνς και ο επικεφαλής της Μοσάντ του Ισραήλ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, θα μεταβούν την Τετάρτη στη Ντόχα και θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι, βασικό διαμεσολαβητή.

Ο Χασάν Μπάραρι, καθηγητής διεθνών υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ, δήλωσε ότι η πρώτη φάση της πρότασης κατάπαυσης του πυρός - έξι εβδομάδες χωρίς μάχες - είναι ζωτικής σημασίας για να αποκτήσει ο λαός της Γάζας κάποια αίσθηση ασφάλειας μετά από εννέα μήνες ανελέητων επιθέσεων και να λάβει την απελπιστικά αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ