"Υπέροχες Γυναίκες" του Instagram σας αγαπάμε γιατί είστε αληθινές

"Το μήνυμα μας είναι «ελάτε να συζητήσουμε όλοι μαζί".

ΠΡΟΒΟΛΗ

"Ουδέν εστί θηρίον γυναικός αμαχώτερον"

Δεν υπάρχει θηρίο πιο δύσκολο να πολεμήσεις από τη γυναίκα.
-Αριστοφάνης, 445-386 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας κωμωδιογράφος

Το Instagram είναι μια ιδιαίτερη πλατφόρμα που μέσα της πλέον βρίσκεις κάθε λογής πληροφορία. Ας πάρουμε ετυμολογικά τον όρο "μέσα κοινωνικής δικτύωσης". Ο όρος μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ή αλλιώς social media) αναφέρεται στα μέσα αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας ομάδων ανθρώπων μέσω διαδικτυακών κοινοτήτων. Αλληλεπίδραση, λοιπόν.. και επικοινωνία. Δύο έννοιες γεμάτες
ουσία τις οποίες θα βρείτε άφθονες σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες λογαριασμούς σε όλη την πλατφόρμα.

Οι Υπέροχες Γυναίκες, είναι αυτή η διαδικτυακή κοινότητα που μας υπενθυμίζει πόσο σπουδαίο είναι να επικοινωνούμε. Πως ακόμα
και μια ανώνυμη σκέψη που θα μοιραστεί κάποιος, μπορεί να φαίνεται απρόσωπη αλλά είναι τρομερά προσωπική. Δεν είσαι
μόνη και δεν είσαι η μόνη.

Ιστορίες όχι νικητών ή χαμένων, αλλά ιστορίες που πρέπει να ακουστούν.

Ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2019, σαν μία πλατφόρμα αλληλεπίδρασης, αλληλοϋποστήριξης και έκφρασης των γυναικών, η οποία έλλειπε από το διαδικτυακό τοπίο της Ελλάδας. Σήμερα, οι Υπέροχες Γυναίκες αριθμούν πάνω 75.000 μέλη και είναι μία ενεργή κοινότητα η οποία ενδυναμώνει τις γυναίκες και δημιουργεί δράσεις με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Η Μαρία - Νεφέλη Χατζηϊωαννίδου, δημιουργός της σελίδας μου μίλησε για τις σκέψεις της γύρω από το δημιούργημα της.

"Ξεκίνησε από μια παρέα και δεν δημιουργήθηκε για τον σκοπό που εξυπηρετεί αυτήν τη στιγμή. Δημιουργήθηκε ένα ασφαλές περιβάλλον για κάθε γυναίκα να νιώθει ασφαλής και άνετα. Η κοινότητα μας είναι χτισμένη στον σεβασμό και δεν δεχόμαστε αγένειες και προσβολές. Αυτό είναι το κλειδί".

Ο ερχομός στην ζωή της μικρής Άριας, σε συνδυασμό με την ανάγκη της να εκφράσει τον θαυμασμό της για άλλες γυναίκες, έφερε στην ζωή και το δεύτερο παιδί της Νεφέλης, τις Υπέροχες Γυναίκες.

"Δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο και αποφάσισα να κάνω μια πλατφόρμα αφιερώσεων. Είσαι ο μόνος άνθρωπος που μου έχει κάνει αυτή την ερώτηση! Όντως, χρονικά συνέπεσε με την κόρη μου και με την μητρότητα, άρχισα να εμπλέκομαι περισσότερο. Έκτοτε και πάντα έχω στο πίσω μέρος του μυαλού μου τη δική μου κόρη και τα ιδανικά που θέλω να προάγω για αυτή. Δεν είμαι δημοσιογράφος ούτε ψυχολόγος, είμαι μια σύγχρονη γυναίκα που απευθύνομαι σε άλλες σύγχρονες γυναίκες".

Η Νεφέλη, εξηγεί ότι δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες για να περάσει το μήνυμα της, καθώς και για το πώς διαχειρίζεται αυτές τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στον δρόμο της.

"Mε πολύ κλάμα (γέλια). Είμαι αρκετά τυχερή παρότι έχουν υπάρξει δύσκολες στιγμές, έντονες κριτικές και άσχημα σχόλια, από την πρώτη μέρα που ξεκίνησα το πρότζεκτ. Είμαι ειλικρινής, ακούω, όταν κάτι δεν πάει καλά, μπορώ να το δεχτώ. Η δυσκολία του εγχειρήματος είναι να μείνω ειλικρινής. Να μην παρασυρθώ από αυτά που θα ήθελε να ακούσει κάποια υπέροχη στην παρέα μου".

Υπάρχουν και αυτές οι ξεχωριστές, οι πολύ ιδιαίτερες στιγμές που νιώθει ότι τα κατάφερε. Μέχρι τις επόμενες...

"Η μόνη στιγμή που ένιωσα ότι τα κατάφερα, ήταν την ημέρα που μια γυναίκα ένιωσε άνετα να μοιραστεί την ιστορία της κακοποίησης της.
Ακολούθησαν άλλες 140 ιστορίες. Όταν δώσαμε το βήμα στις γυναίκες να μοιραστούν και να παρακινήσουν και άλλες γυναίκες να εκφραστούν.
Αυτή ήταν η πιο συγκλονιστική στιγμή για μένα".

Αρκετές γυναίκες κουβαλάνε μέσα τους και μια πολύ δύσκολη στιγμή. Το #MeToo αποτελεί ένα κίνημα που έδωσε πνοή σε αρκετές θηλυκότητες που χρόνια προσπαθούσαν να απωθήσουν ή να επουλώσουν το τραύμα. Δεν είναι καμία και κανένας υποχρεωμένος να μιλήσει όταν το θέλουμε εμείς, οφείλουμε όμως να είμαστε εκεί όταν το αποφασίσουν, ώστε να τους ακούσουμε.

"Αυτό που είδαμε εμείς είναι ότι μετά την περίπτωση της Μπεκατώρου που είπε την δική της ιστορία, υπήρχαν αμέτρητες γυναίκες που είχαν μεγάλη ανάγκη να πουν την δική τους. Ιστορίες μέχρι και 40 χρόνια πριν. Ο δικός μας ρόλος είναι να ακουστούν όσες περισσότερες ιστορίες ανθρώπων. Αυτές οι ιστορίες είναι που θα μπουν στο ελληνικό σπίτι, θα συζητήσουν οι γονείς με το παιδί και αυτός είναι ο τρόπος να ταραχθούν τα νερά".

Μετά τις καταγγελίες ακολουθεί η κάθαρση. Η κάθαρση της ψυχής, οφείλει μέσα απ' αυτό το κίνημα να μην αποδειχθεί παροδική. Η ιστορία έχει αυτή την τάση να επαναλαμβάνεται, αυτή η κατάσταση όμως πρέπει να οδηγηθεί σε τέλμα. Αν όχι τώρα, πότε;

"Για μένα αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα. Να μην είναι μια στιγμή αλλά να είναι κάτι που θα αλλάξει όλη την ουσία. Το νομικό πλαίσιο, οι διαδικασίες, να δημιουργηθούν γραμμές υποστήριξης. Όλο αυτό αποσκοπεί όχι στο να βγαίνουμε σε εκπομπές αλλά στις επόμενες γενιές, να αφήσουμε μια παρακαταθήκη, στα θύματα να μπορούν να μιλάνε και στους θύτες να νιώθουν τρομοκρατημένοι στο να κινηθούν κατά γυναικών και ανθρώπων. Να μην καλυφθεί από άλλα θέματα και να μην αποτελεί απλά μια στιγμή. Να αγκαλιάσουμε αυτό που έχει συμβεί για να μην χαθεί το μομέντουμ".

Η σελίδα μπορεί να αφορά γυναίκες αλλά η κακοποίηση είναι μια ευρύτερη έννοια που δεν περιορίζεται σε γένη. Οι άνδρες είναι ευπρόσδεκτοι;

"Το μήνυμα μας είναι «ελάτε να συζητήσουμε όλοι μαζί». Παρότι υπάρχουν κάποιοι άνδρες που πιστεύουν ότι σελίδες σαν τις δικές μας τους κατηγορούν, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ιδανικά, θα θέλαμε να έχουμε όλους τους άνδρες μαζί μας. «Ελάτε να μιλήσουμε για αυτό
που απασχολεί τη σύγχρονη γυναίκα»".

Σε συνέντευξη που παραχώρησε το 2018, ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, δήλωσε ότι θα απορρίψει ρόλους στους οποίους η
συμπρωταγωνίστρια του δεν θα έχει αντίστοιχες απολαβές με τις δικές του.

"O κινηματογράφος και οι τέχνες παίζουν καταλυτικό ρόλο. Ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος ακόμα περισσότερο, δείχνει πιο ρεαλιστικά την εικόνα της γυναίκας σε σχέση με το Hollywood. Ένα ωραίο παράδειγμα είναι ο μονόλογος της Laura Dern στο Marriage Story, για το πώς βλέπει η κοινωνία την μητέρα και τον πατέρα. Υπάρχουν πολλές συγκλονιστικές στιγμές στον κινηματογράφο που βοηθούν ειδικά τη νέα γενιά να καταλάβει πολλά πράγματα".

Από μικρή ηλικία, τα κορίτσια μαθαίνουν πώς το να γυρνάς μόνη σπίτι είναι επικίνδυνο. "Να πάρεις τον αδερφό σου τηλέφωνο να
έρθει να σε πάρει". Μπορεί να ακούγεται λογικό, αλλά έμμεσα καλλιεργείται ένα περιβάλλον αδυναμίας και εξάρτησης από το ανδρικό φύλο που σαμποτάρει την αυτοπεποίθηση των γυναικών.

"Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες για αυτό το θέμα. Έχουμε τη λανθασμένη εντύπωση ότι η αυτοπεποίθηση πηγάζει από την εικόνα μας. Ειδικά οι πιο ευαίσθητες ηλικίες. Η αυτοπεποίθηση στην γυναίκα είναι εύθραυστη λόγω προτύπων στερεοτυπικών πραγμάτων. Λαμβάνουμε πολλά μηνύματα. Η εποχή των social media δεν βοηθάει καθόλου. Δεν εστιάζουν στην ουσία και είναι το αποτέλεσμα μιας ωραιοποιημένης εικόνας και αυτός είναι ο λόγος που δεν επιλέγω ποτέ φωτογραφίες στη σελίδα, ώστε να μην προβάλλουμε μια τέλεια φωτογραφία. Η αυτοπεποίθηση θέλει χρόνο και μια γυναίκα να ξέρει που πατάει και ποια είναι. Είναι σημαντικό να ξεκινάει από μέσα μας".

Το μεγαλύτερο ποσοστό του εαυτού μας οφείλεται στους ανθρώπους γύρω μας, στοιχεία των οποίων έμμεσα υιοθετούμε στην ήδη υπάρχουσα
ιδιοσυγκρασία μας. Η ικανότητα του να επιβιώνεις είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που αποτελούν πηγή έμπνευσης για τη Νεφέλη.

"Ο άνδρας μου, οι φίλοι μου, η οικογένεια μου και όλες οι γυναίκες που έχω γύρω μου. Όποιος επιβιώνει, με εμπνέει πάρα πολύ. Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες τους και επιβιώνουν στην Ελλάδα του σήμερα. Οι άνθρωποι που έχουν επιμονή και κυνηγάνε μια ιδέα μέχρι να την πετύχουν, πάντα με κινητοποιεί πάρα πολύ ψυχικά".

Πώς μοιάζει λοιπόν μια "υπέροχη" γυναίκα;

"Υπέροχη γυναίκα είναι κάθε γυναίκα του 2021, ανεξαρτήτου ηλικίας, με όλα τα θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά της, που καταφέρνει και επιβιώνει".

Ευχαριστώ πολύ τη Νεφέλη για την ωραία κουβέντα και πολύ περισσότερο για το ανήσυχο πνεύμα της που γέννησε αυτή την υπέροχη κοινότητα όπου πολλές γυναίκες έχουν βρει θάρρος να μιλήσουν για ιστορίες και καταστάσεις που φοβόντουσαν να μοιραστούν. Ιστορίες σκληρές και επώδυνες, που σε στιγματίζουν. Αυτές που για χρόνια απωθούσαν με κάθε τρόπο. Προστατεύοντας τον εαυτό τους. Η μακρινή ανάμνηση
μοιάζει να έρχεται κοντά και τους πλησιάζει. Νιώθουν ότι το ζουν ξανά από την αρχή. Το να μοιράζεσαι κάτι τόσο μεγάλο όμως, σου δίνει δύναμη. Σε σένα και στον άνθρωπο που θα αισθανθεί ένα παρόμοιο πόνο. Η ψυχή όμως πότε αγαλλιάζει πραγματικά; Πόσες ψυχές μπορούν να γλιτώσουν από εδώ και στο εξής. Πέρα από αυτά τα εγκλήματα της ψυχής, που πρέπει να γίνουν απαράγραπτα, σκοπός είναι να δημιουργηθεί μια νέα τάξη πραγμάτων. Μια κοινωνία που θα προστατεύει την κάθε γυναίκα, τον κάθε άνθρωπο που είναι εκτεθειμένος.

Οι Υπέροχες Γυναίκες, προσφέρουν αυτή την αγκαλιά στα άτομα που την έχουν ανάγκη και έχουν πάντα τα αυτιά τους ανοιχτά να σε ακούσουν.

Ας μη μείνουμε στην ανάγνωση κειμένων. Ας δράσουμε. Την επόμενη φορά που θα δεις κάτι, μην διστάσεις.

Η Γραμμή SOS 15900 είναι µια υπηρεσία εθνικής εµβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 µέρες το χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail: .

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ