Έρευνα που σοκάρει: «H Ελλάδα ήταν μεγαλύτερη πηγή τουριστικής εισαγωγής Κορονοϊού στη Μ. Βρετανία»

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να επιτρέψει τα ταξίδια από και προς την Ελλάδα πέρυσι το καλοκαίρι είχε όπως φαίνεται σημαντικό αντίκτυπο στην εξάπλωση του κορονοϊού στη Μ. Βρετανία, σύμφωνα με έρευνα της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England), όπως αποκαλύπτει σήμερα το βρετανικό Μέσο SkyNews.

Έρευνα που σοκάρει: «H Ελλάδα ήταν μεγαλύτερη πηγή τουριστικής εισαγωγής Κορονοϊού στη Μ. Βρετανία»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η συγκεκριμένη αδημοσίευτη ανάλυση, που έγινε σε συνεργασία της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας με την Κοινοπραξία Γονιδιωματικής Ανάλυσης COVID-19 (COVID-19 Genomics UK Consortium), αποκάλυψε πως η Ελλάδα ήταν η μεγαλύτερη πηγή εισαγωγής μολύνσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, οι οποίες αντιστοιχούσαν στο 21% των εισαγόμενων κρουσμάτων. Ακολουθούν με 16% η Κροατία και με 14% η Ισπανία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ειδικοί αναφέρούν πως οι τουρίστες στην Ελλάδα δεν ήταν υποχρεωμένοι να μπουν σε καραντίνα, όπως σε άλλες χώρες και άρα ήταν προφανώς πιο πιθανό να μεταφέρουν τον ιό με την επιστροφή τους.

Το δημοσίευμα συνεχίζει, λέγοντας πως από τις 4 Ιουλίου του 2020, δημιουργήθηκαν οι «ταξιδιωτικοί διάδρομοι», που συμπεριελάμβαναν χώρες που η βρετανική κυβέρνηση θεωρούσε χαμηλού ρίσκου, σε σχέση με την COVID-19, επιτρέποντας σε όσους έρχονταν από αυτές τις περιοχές να μην μπαίνουν σε καραντίνα όταν έφταναν στην Αγγλία.

Ενώ λοιπόν για χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία, προβλεπόταν καραντίνα 14 ημερών με την επιστροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο «ταξιδιωτικός διάδρομος» με την Ελλάδα έμεινε ανοιχτός μέχρι τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με με έναν από τους συντάκτες της μελέτης, τον Dinesh Aggarwal από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έκαναν «σημαντική διαφορά», λέγοντας πως οι ταξιδιώτες που δεν χρειάστηκε να μπουν σε καραντίνα ήταν πέντε φορές πιο πιθανό να διασπείρουν τον ιό.

«Η αποτυχία να περιορίσουμε τα ταξίδια από και προς την Ελλάδα φαίνεται ότι οδήγησε στην αχρείαστη εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων του ιού», τόνισε ο Simon Clarke, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ.

«Είναι σαν να κλείνεις την πόρτα αλλά να αφήνεις ανοιχτό τον φεγγίτη», υπογράμμισε ο Stephen Griffin, από το πανεπιστήμιο του Λιντς.

 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ