Ο Μητσοτάκης προλογίζει τον Κουρτζ για το βραβείο "Eλευθερίας των ΜΜΕ" και γελάνε και οι πέτρες

Το περιοδικό Politico καθώς και άλλα ξένα Μέσα ασκούν σκληρή κριτική στην βράβευση του Αυστριακού Καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος έχει δώσει, με σκανδαλώδη τρόπο, περίπου 100 εκατομμύρια σε ΜΜΕ μέσω κρατικών διαφημίσεων και ενισχύσεων (σας θυμίζει κάτι;). Την βράβευση του Κουρτς θα προλογίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και όχι, δεν είναι πλάκα.

Ο Μητσοτάκης προλογίζει τον Κουρτζ για το βραβείο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Όπως αναφέρει με έκπληξη το ρεπορτάζ του Politico.eu, του neweurope.eu, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών Μέσων, ο Σεμπάστιαν Κουρτς θα βραβευθεί για την… «Ελευθερία του Τύπου» από την Weimer Media Group στην Βαυαρία, ενώ την βράβευση θα προλογίσει ο έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Σεμπάστιαν Κουρτς, κατηγορείται για μια σειρά από σκάνδαλα και αποκαλύψεις κατά της κυβέρνησής του, για προσπάθεια ελέγχου των media μέσω των κρατικών διαφημίσεων και ενισχύσεων (σας θυμίζει κάτι;).
Ο Αυστριακός Καγκελάριος, σύμφωνα με το Politico, κατηγορείται ότι «προσπάθησε συστηματικά να υπονομεύσει τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης μέσω ενός συνδυασμού οικονομικών πιέσεων, ελέγχου αλλά και εκφοβισμού» και μάλιστα υπονομεύει την «ελευθερία της έκφρασης, τον πολιτικό διάλογο και τη δημοκρατία».

Όπως υπογραμμίζει στο Politico, o αυστριακός δημοσιογράφος Otmar Lahodynsky, η κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Κουρτς έδωσε 100 εκατομμύρια ευρώ μέσω διαφημιστικής καμπάνιας, σε αμφιβόλου ποιότητας ΜΜΕ, (μέσω κρατικών ταμείων, εταιρειών και οργανισμών), την ίδια στιγμή που «σοβαρά ΜΜΕ πήραν ελάχιστα χρήματα».
Όπως σημειώνει το politico.eu: «οι γενναιόδωρες παροχές της κυβέρνησης προς τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ είναι το κυριότερο εργαλείο της κυβέρνησης για την επιβράβευση τους», ενώ όπως σημειώνεται το συνολικό κονδύλι, αναμένεται να ανέβει στα στα 210 εκατομμύρια ευρώ, μέχρι το 2024 (σας θυμίζει κάτι;).

Ο δημοσιογράφος Otmar Lahodynsky συμπληρώνει πως «ο Κουρτς δεν βοήθησε καθόλου την ελευθερία του Τύπου στην Αυστρία».
Επιπρόσθετα η Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (Association of European Journalists), Σάγια Τσαουσίδου, αναφορικά με την βράβευση του Κουρτς, δήλωσε πως: «είμαι λίγο μπερδεμένη με αυτό το βραβείο».

Μανιακός με την εικόνα του στα ΜΜΕ και τα σόσιαλ μίντια (όχι ο δικός μας. Ο άλλος)

Το Politico, συν τοις άλλοις, υπογραμμίζει κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία στην δημόσια εικόνα του Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ (βρείτε τις ομοιότητες με την Ελλάδα): «O αυστριακός καγκελάριος βγήκε στο πολιτικό προσκήνιο αξιοποιώντας τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Instagram, facebook, twitter), αλλά βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα τσουνάμι πολιτικών σκανδάλων. Παρόλα αυτά θα ταξιδέψει την Τρίτη στο Μόναχο, όπου θα λάβει το «Βραβείο Ελευθερίας των ΜΜΕ» από έναν Γερμανό εκδότη. Για τον 34χρονο Σεμπάστιαν Κουρτς -του οποίου ο προσωπικός φωτογράφος βομβαρδίζει το Instagram και το Facebook με εικόνες κάθε δραστηριότητάς του (σας θυμίζει κάτι;) - η εκδήλωση βράβευσής του είναι η επιτομή των δημοσίων σχέσεων (προηγούμενοι αποδέκτες του βραβείου από την Weimer Media Group ήταν μεταξύ άλλων ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ). Λίγο μετά το μεσημεριανό γεύμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τον Αυστριακό φίλο του κατά τη διάρκεια της τελετής στα πολυτελή Film Studios του Μονάχου».

Οι επικριτές του Kurz υποστηρίζουν ότι επιδίωξε να ελέγξει τα αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης μέσω ενός συνδυασμού οικονομικών πιέσεων, ελέγχου πρόσβασης και πλήρους εκφοβισμού.

«Ο Kurz δεν αποδέχεται ότι οι δημοσιογράφοι στέκονται στην άλλη πλευρά του φράχτη. Ότι η δουλειά τους είναι να ελέγχουν τα γεγονότα και να αναφέρουν», δήλωσε ο Helmut Brandstatter, ένας βετεράνος Αυστριακός δημοσιογράφος που είναι πλέον βουλευτής στο φιλελεύθερο κόμμα. «Η κατευθυντήρια αρχή είναι να μην αποδεχόμαστε ότι η δημοσιογραφία είναι έλεγχος της εξουσίας, διότι, σύμφωνα με τον Κουρτζ, η δημοσιογραφία θα πρέπει να περιλαμβάνει μόνο τη μετάδοση επίσημων ανακοινώσεων» (σας θυμίζει κάτι;).

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η πορεία της Αυστρίας τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά στην Ελευθερία του Τύπου, προκαλεί ανησυχία στον δημοκρατικό κόσμο της χώρας. Φέτος, η Αυστρία κατέγραψε τη χαμηλότερη κατάταξή της στην ετήσια βαθμολογία της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, της έκθεσης των “Ρεπορτερ χωρίς Σύνορα“, η οποία κυκλοφόρησε τον Απρίλιο (σας θυμίζει κάτι;)

Μετρητά για μέσα ενημέρωσης

«Το κυριότερο εργαλείο της κυβέρνησης για την επιβράβευση των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης είναι ο "γενναιόδωρος" προϋπολογισμός για δημόσιες σχέσεις και κρατικές διαφημιστικές καμπάνιες. Ο συνασπισμός του Κουρτς, διέθεσε πρόσφατα 210 εκατομμύρια ευρώ για δαπάνες των ΜΜΕ (όχι όλων, σας θυμίζει κάτι;) έως το 2024», τονίζει το ρεπορτάζ του Politico.

Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα έχουν δαπανηθεί χρηματοδοτώντας τα ισχυρά "ταμπλόιντ" της χώρας, τα οποία υποστηρίζουν τον Κουρτς και έχουν λάβει τα περισσότερα από τα χρήματα. «Πέρυσι, για παράδειγμα, εν μέσω πανδημίας, ο Κουρτς ξόδεψε 47 εκατομμύρια ευρώ για τέτοιου είδους διαφημίσεις και τριπλασίασε ό,τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση» (σας θυμίζει κάτι;).

«Αυτές οι ροές χρημάτων μου θυμίζουν τα πρώτα χρόνια της [Ουγγρικής] κυβέρνησης Fidesz», δήλωσε ο Μιλάνο Νις, ο οποίος είναι επικεφαλής έρευνας για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, ένα think tank με έδρα το Βερολίνο. Τέτοιες τακτικές, είναι της λογικής «αν κάτι δεν απαγορεύεται, επιτρέπεται», πρόσθεσε ο Νι.

Οι επικριτές του Kurz λένε επίσης ότι «το μόνο πράγμα που είναι απεριόριστο σχετικά με την προσέγγιση του καγκελαρίου στα μέσα ενημέρωσης είναι η επιθυμία του να το επηρεάσει». 

"Οπλισμένος" με ένα προσωπικό επικοινωνιακών συμβούλων 80 ατόμων, που περιλαμβάνει συγγραφείς, φωτογράφους, βιντεογράφους και ειδικούς δημοσίων σχέσεων, το Γραφείο του αυστριακού καγγελάριου, είναι μεγαλύτερο από πολλες αυστριακές αίθουσες σύνταξης και μπρίφινγκ (σας θυμίζει κάτι;). 

Εκτός από την προώθηση του καγκελάριου και της κυβέρνησής του, η συγκεκριμένη ομάδα εξυπηρετεί έναν άλλο σκοπό εξίσου επείγοντος: να αποκρούσει την κριτική του Τύπου στα πεπραγμένα της κυβέρνησης (σας θυμίζει κάτι;)

«Ο Kurz είναι μανιακός για το πώς τον απεικονίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πώς αντιλαμβάνεται, φωτογραφίζεται και κρίνεται», συμπλήρωσε ο Hubert Patterer, συντάκτης της Kleine Zeitung, μιας συντηρητικής περιφερειακής εφημερίδας.
Ενώ οι περισσότεροι πολιτικοί είναι σίγουρα σε κάποιο βαθμό ματαιόδοξοι, οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Κουρτς λένε ξεκάθαρα ότι η σχέση του με τα ΜΜΕ υπερβαίνει τον απλό ναρκισσισμό (σας θυμίζει κάτι;).

Ποιος καταλληλότερος για να τον προλογίσει από τον Μητσοτάκη;

Πρόσφατα ο αυστριακός Καγγελάριος -τον οποίο θα βραβεύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την «Ελευθερία του Τύπου»-, κλήθηκε να απαντήσει σε μερικές δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με το γιατί, αφού δεν χάνει ποτέ την ευκαιρία να δημοσιεύσει φωτογραφίες του που ταξιδεύει σε οικονομική θέση (σας θυμίζει κάτι;), πήγε με ιδιωτικό τζετ στο  Ισραήλ και πίσω στη Βιέννη τον Μάρτιο. Ακόμα πιο περίεργο, είναι ότι το πολυτελές τζετ που τον οδήγησε ανήκει στον Dmytro Firtash, έναν Ουκρανό ολιγάρχη και σύμμαχο του Βλαντιμίρ Πούτιν, με φερόμενη εμπλοκή του στο οργανωμένο έγκλημα. (σας θυμίζει κάτι;)

Εν τω μεταξύ, ένα πλήθος ερευνών από τις αυστριακές αρχές, σχετικά με ισχυρισμούς για κυβερνητική διαφθορά αποκάλυψε πολλές λεπτομέρειες σχετικά με στενούς συνεργάτες του Κουρτς, συμπεριλαμβανομένης της αποκάλυψης περισσότερων από 2.000 πορνογραφικών εικόνων στο iPhone που έχει εκδοθεί από την κυβέρνηση ενός στενού συνεργάτη του Kurz (αυτό και αν μας θυμίζει κάτι).

Η εκστρατεία του Γραφείου του Κουρτς εναντίον των ΜΜΕ που του ασκούν κριτική έχει επίσης χτυπήσει «κόκκινο». Το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα του καγκελαρίου (η ΝΔ της Αυστρίας) έχασε την αγωγή τον περασμένο μήνα που είχε καταθέσει εναντίον του Ντερ Φάλτερ, εκδότη της εβδομαδιαίας «έρευνας της Βιέννης», επειδή έγραψε ότι η ομάδα του Κουρτς είχε παραβιάσει σκόπιμα τους κανόνες χρηματοδότησης της εκστρατείας το 2019. (σας θυμίζει κάτι;)

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, που φυσικά αποκαλύπτουν ξένα Μέσα, το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μόναχο για την βράβευση του φίλου και συν-νεοφιλελεύθερου ακροδεξιού Σεμπάστιαν Κουρτς είναι η επιτομή του "κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι". 

Ποιος καταλληλότερος να προλογίσει τον Κουρτς δηλαδή;

Σα να τους χωρίσανε στη γέννα.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ