Τρομακτικές αποκαλύψεις του Ιάσονα Αποστολόπουλου: «Η ελληνική κυβέρνηση διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» (video)

Πλήρως αποκαλυπτική και με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για την δολοφονική δράση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά στις επαναπροωθήσεις, τις απαγωγές, τους βασανισμούς και τις εξαφανίσεις προσφύγων, ήταν η συνέντευξη που παραχώρησε ο διεθνώς βραβευμένος διασώστης, Ιάσονας Αποστολόπουλος στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και τη Νατάσα Γιάμαλη.

Τρομακτικές αποκαλύψεις του Ιάσονα Αποστολόπουλου: «Η ελληνική κυβέρνηση διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Επαναπροωθήσεις, άρνηση διάσωσης, απαγωγές, βασανισμοί, εξαφάνιση μαρτύρων και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας απέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση, ειδικά μετά τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, ο βραβευμένος διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως η Ελλάδα είναι κατηγορούμενη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων και στο Διεθνές Ειδικό Δικαστήριο της Χάγης.

Ο 37χρονος διασώστης αποκάλυψε μάλιστα και το παρασκήνιο πίσω από την παρασημοφόρησή του και πως το συντηρητικό κατεστημένο της κυβέρνησης κατάφερε να ανακαλέσει την παρασημοφόρησή του.

Το λιμενικό όχι μόνο δεν σώζει ναυαγούς, τους δημιουργεί

«O κόσμος το ‘χει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι κυρία Γιάμαλη. Αυτή τη στιγμή έχουν βγει ανακοινώσεις, έχουμε μαρτυρίες από δεκάδες πρόσφυγες, έχουμε βίντεο από διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, όπως BBC, CNN, Deutche Welle. Έχουμε πολύ επιθετικές ανακοινώσεις ακόμα και από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, που όλα μιλάνε για μια εντελώς οργανωμένη και συστηματική πρακτική των ελληνικών αρχών, ειδικά από τον Μάρτιο του 2020, όπου έχει αυξηθεί δραματικά η βία που ασκείται στους/στις αιτούντες άσυλο που επιχειρούν να έχουν στα ελληνικά εδάφη.

Μάλιστα έχουμε ένα πρωτοφανές, ένα μοναδικό φαινόμενο στον κόσμο, όπου ένα λιμενικό σώμα, όχι μόνο δεν διασώζει ναυαγούς, όπως είναι υποχρεωμένο να κάνει από τις διεθνείς συμβάσεις, αλλά τους δημιουργεί από το μηδέν (σ.σ. δημιουργεί ναυαγούς το ίδιο το λιμενικό). Δηλαδή έχουμε περιπτώσεις όπου έλληνες λιμενικοί με το που εντοπίσουν ανθρώπους να έχουν ήδη φτάσει στα ελληνικά νησιά, όχι μόνο δεν τους καταγράφουν όπως οφείλουν να κάνουν, αλλά τους κρατάνε προσωρινά σε μυστικά μέρη και το βράδυ με την απειλή των όπλων τους βάζουν μέσα σε πλωτές σκηνές –τα λεγόμενα liferaft- τους ρυμουλκούν και τους πετάνε στα ανοιχτά της θάλασσας χωρίς μηχανή, χωρίς πηδάλιο, με την προοπτική το κύμα να τους σπρώξει στα τουρκικά ύδατα.

Τον Οκτώβρη έγινε το μεγαλύτερο έγκλημα επαναπροώθησης στο Αιγαίο, κοντά στην Κρήτη, το οποίο έχει πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το ελληνικό λιμενικό σταμάτησε ένα ψαράδικο με 200 πρόσφυγες, εκ των οποίων 40 παιδιά, τους βάλαν μέσα σε πλωτές σκηνές και τους παρατήσανε ακυβέρνητους στα τουρκικά ύδατα».

Δεν είναι δυνατόν να μαθαίνω τι συμβαίνει στη χώρα μου από ξένα ΜΜΕ - Αυτό θυμίζει άλλα καθεστώτα

«Τις περισσότερες φορές κατάσχουν τα κινητά, καταστρέφοντάς τα σαν αποδεικτικό στοιχείο, ενώ οι αρχές συστηματικά παρενοχλούν τους αλληλέγγυους στη Λέσβο, οπότε λιγοστεύουν δραματικά οι μάρτυρες που μπορούν να τεκμηριώσουν μια τέτοια κατάσταση. Παρόλα αυτά το θέμα έχει γίνει πάρα πολύ γνωστό, αλλά στην Ελλάδα έχουμε ένα τεράστιο ζήτημα με τον Τύπο. Έχει πέσει μια ταφόπλακα σιωπής στον Ελληνικό Τύπο και νομίζω ότι ιστορικά μιλώντας, το μέγεθος ενός εγκλήματος φαίνεται και από την τεράστια διαφορά δημοσιογραφικής κάλυψης ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Δεν είναι δυνατόν να μαθαίνω τι συμβαίνει στη χώρα μου από το BBC και τους NEW YORK TIMES. Αυτό θυμίζει άλλα καθεστώτα».

Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από την ελληνική κυβέρνηση

Στο σημείο εκείνο ένας από τους δημοσιογράφους που συμμετείχαν στο πάνελ της εκπομπής, μπέρδεψε –χωρίς προφανώς να καταλαβαίνει τι περιέγραφε τόση ώρα ο Ιάσονας Αποστολόπουλος- τους βασανισμούς και τις δολοφονικές επαναπροωθήσεις του ελληνικού λιμενικού, με το θέμα του Έβρου, που παρουσιάστηκε από τα ελληνικά Μέσα ως εισβολή της Τουρκίας (γελάνε και οι πέτρες), την ώρα που ο Ερντογάν έκανε επικοινωνιακό παιχνίδι εις βάρος χιλιάδων ψυχών και είχε εγκλωβίσει πρόσφυγες και μετανάστες ανάμεσα στα ελληνικά και τα τουρκικά σύνορα.

«Καταρχάς εισβολή είναι όταν αυτοί που έρχονται διεκδικούν εδάφη ή πλούτο, όχι όταν ζητάνε άσυλο. Δεύτερον, καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα να διαπράττει εγκλήματα υπό την επίκληση της υπεράσπισης των συνόρων. Αυτά για τα οποία μιλάμε τόση ώρα είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Έχουμε καταλάβει ότι η χώρα μας από τον Ιανουάριο του 2021 κατηγορείται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας;», δήλωσε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, συνεχίζοντας: «Δεν λέω κάτι ριζοσπαστικό αυτή τη στιγμή. Όταν έχεις βασανιστήρια, όταν έχεις άρνηση διάσωσης, όταν έχεις απαγωγές, ξυλοδαρμούς και παράνομες απελάσεις, όταν γίνονται συστηματικά και σε αμάχους εν καιρώ ειρήνης, νομικά, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Δεν υπάρχει κανένα λιμενικό στον κόσμο που να βλέπει ναυαγούς μπροστά του και να κάνει οτιδήποτε άλλο πέρα από διάσωση. Αυτός είναι ο πιο αρχέγονος νόμος της ανθρωπότητας. Γραπτός, άγραφος, σε τρεις διεθνείς συμβάσεις. Δεν υπάρχει καμία άλλη πράξη που να νομιμοποιείται να κάνει ένας λιμενικός σε αυτές τις περιπτώσεις, πέρα από τη διάσωση. Τέλος! Όποιοι μιλάνε για «αποτροπές», όποιοι μιλάνε για «να τους σπρώχνουμε στην Τουρκία», όσοι μιλάνε για «δυναμική φύλαξη των συνόρων», ουσιαστικά αποκρύπτουν μια κατάσταση τρομακτικής παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Άνθρωποι εξαφανίζονται με σχεδόν βιομηχανικό τρόπο στα ελληνικά νησιά

«Η "καινοτομία" της κυβέρνησης από τον Μάρτιο του 2020 και μετά είναι ότι έχουμε ανθρώπους να φτάνουν στα ελληνικά νησιά και να εξαφανίζονται. «Βάρκες φτάνουν, άνθρωποι εξαφανίζονται» είναι τα πρωτοσέλιδα στα διεθνή πρακτορεία. Ακόμα και η ίδια η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ λέει "λάβαμε κλήσεις από πρόσφυγες αλλά μετά εξαφανίστηκαν". Απαγάγονται άνθρωποι και εξαφανίζονται με έναν σχεδόν βιομηχανικό τρόπο.
Δεν σας κάνει εντύπωση ότι έχουν γίνει τρεις αστυνομικές επιχειρήσεις στην Λέσβο ενάντια σε διασώστες και αλληλέγγυους τον τελευταίο έναν χρόνο; Γιατί γίναν τώρα που υποτίθεται δεν έχουμε αφίξεις και δεν γίνονταν το 2015 που είχε χιλιάδες ΜΚΟ η Λέσβος και χιλιάδες πρόσφυγες να έρχονται; Γιατί δεν θέλουν καταγραφή και μάρτυρες στις επαναπροωθήσεις».
 

Σχετικά με την βράβευση

«Επικοινώνησε μαζί μου μια υπάλληλος της Προεδρίας της Δημοκρατίας, την Πέμπτη το πρωί και μου είπε πως θέλουν να με παρασημοφορήσουν με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα. Εγώ ήμουν διατακτικός γιατί δεν έχω καμία σχέση με αυτά, αλλά μου είπαν πως η τελετή θα γίνει τον Οκτώβριο οπότε είπα ας γίνει κάτι επίσημο και βλέπουμε. Σε καμία περίπτωση δεν μου είπαν πως το όνομά μου θα δημοσιευθεί, ούτε μου είπαν πως θα γινόταν επίσημη ανακοίνωση των ονομάτων το Σάββατο στο προεδρικό μέγαρο. Το θέμα είναι ότι την επόμενη μέρα, την Παρασκευή με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν πως το όνομά μου θα μπει στο ΦΕΚ και 10 ώρες μετά βλέπω την ανάρτηση του Μπογδάνου που πανηγύριζε ότι δεν θα βραβευθώ τελικά. Και μετά από 1 ώρα και ένα τέταρτο περίπου, τα μεσάνυχτα, με πήραν από το Υπουργείο Εξωτερικών και ένας άνθρωπος με αγχωμένη φωνή μου είπε ότι τελικά η παρασημοφόρηση δεν θα γίνει καθώς όπως μου είπε "δεν συντρέχουν πλέον λόγοι για την παρασημοφόρησή σας".
Αλλά όπως και να έχει, όσο η ελληνική πολιτεία παραβιάζει τόσο απροκάλυπτα τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν μπορεί να αξιώνει ότι έχει την δικαιοδοσία και το ηθικό πλεονέκτημα να βραβεύει άλλους ειδικά σε ότι έχει να κάνει με πρόσφυγες και μετανάστες».

Δέιτε παρακάτω το βίντεο με όλα όσα είπε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος στο Kontra:

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ