O γιατρός Κώστας Καταραχιάς στο 2020mag.gr: «Υγειονομική βόμβα για τα νοσοκομεία είναι η κυβέρνηση όχι οι εργαζόμενοι»

Ο Κώστας Καταραχιάς βρίσκεται -για ακόμα μία φορά- αντιμέτωπος με την επιμονή της κυβέρνησης να τον ξεφορτωθεί. Αυτή τη φορά, του επιδόθηκε διαταγή αναστολής εργασίας για μη εμβολιασμό, μόνο που ο αγωνιστής γιατρός είναι εμβολιασμένος από τον Ιανουάριο. Έτσι τώρα πρέπει να γίνει η αναστολή της... αναστολής του. Όπως ενημέρωσε σχετικά το υπουργείο Υγείας: Εκδίδεται από το Γενικό Νοσοκομείο "Έλενα  Βενιζέλου" και θα του επιδοθεί πράξη ανάκλησης ενώ "έχει ήδη διενεργηθεί πειθαρχικός έλεγχος για το συγκεκριμένο περιστατικό".

O γιατρός Κώστας Καταραχιάς στο 2020mag.gr: «Υγειονομική βόμβα για τα νοσοκομεία είναι η κυβέρνηση όχι οι εργαζόμενοι»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Πώς αισθάνεστε που ήσασταν η πρώτη δουλειά του κυρίου Πλεύρη μόλις ανέλαβε το υπουργείο Υγείας;
«Έχω συνηθίσει τις πρωτιές φέτος έγινα ο πρώτος ακτινολόγος που πήγε σε ΜΕΘ, ο πρώτος γιατρός που απολύθηκε και ο πρώτος εμβολιασμένος γιατρός που τέθηκε σε αναστολή εργασίας».

Καλά τα πάτε με την κυβέρνηση.
«Έχουμε ανοιχτές παρτίδες. Προσπαθούν συνεχώς, αλλά μάταια, να με εκφοβίσουν. Πόσο μάλλον ένας ανοιχτά δηλωμένα χουντικός που αυτή τη στιγμή τοποθετήθηκε υπουργός Υγείας. Και τελικά αναγκάζεται μέσα από την κατακραυγή όλου του κόσμου και την αδυναμία εκπλήρωσης που δείχνει όλη αυτή η ιστορία με τις αναστολές, να δηλώσει τελικά ότι έκαναν λάθος και ότι θα μου επιδοθεί κάποια στιγμή ανάκληση της αναστολής της απόφασης αναστολής εργασίας...».

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή
«Χθες το μεσημέρι υπάλληλος από το γραφείο προσωπικού μου έδωσε ένα χαρτί που στην αρχή νόμιζα ότι έχει να κάνει με τον πρόσφατο διορισμό μου στο νοσοκομείο "Έλενα" ως μόνιμο επιμελητή. Το διαβάζω και διαπιστώνω ότι είναι αναστολή εργασίας παρόλο που εμβολιάστηκα τον Γενάρη. Φυσικά αμέσως επικοινωνώ με τη διοίκηση και το υπουργείο για να μάθω με ποιο θράσος σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα κάνανε τέτοιες μεθοδεύσεις».

Υπήρχε άμεση αντίδραση λοιπόν.
«Από τη δική μου πλευρά δε δέχτηκα να παραλάβω αυτό το χαρτί μάλιστα δήλωσα ότι προφανώς αυτό δείχνει άλλου τύπου πράγματα. Αν δεχτούμε ότι έκαναν λάθος τότε η πρεμούρα τους να απολύσουν κόσμο φτάνει στο να μην ξέρουν τι κάνουν. Αν δεν έκαναν λάθος και επειδή είναι μάλλον δύσκολο να γίνονται τέτοια λάθη ήταν εκφοβισμός. Για συγκεκριμένους λόγους. Διότι από την προηγούμενη εβδομάδα όταν μου τηλεφώνησαν να καταθέσω το πιστοποιητικό εμβολιασμού αρνήθηκα και ενημέρωσα ότι συμμετέχω στην απεργία-αποχή μαζί με τους συναδέλφους μου. Επιπλέον από την προηγούμενη εβδομάδα η παρουσία μου στο " Έλενα"  ήτανε η αρχή για να οργανωθεί και να ξεσηκωθεί ένα ολόκληρο κομμάτι εργαζόμενων εμβολιασμένων και μη. Ήμασταν μπροστά στην απεργία της ΠΟΕΔΗΝ που είχε προκηρυχθεί 26 Αυγούστου, έφτιαξα μία επιτροπή αγώνα, αυτό μάζεψε κόσμο από το νοσοκομείο και κατεβήκαμε μαζικά απέναντι στην πιο μισητή κυβέρνηση».

Πότε ξεκίνησαν οι επιδόσεις των αναστολών και πόσες είναι;
«Από χθες και μέχρι σήμερα έχουν επιδοθεί περίπου 6-7 χιλιάδες αναστολές εργασίας. Τρέχουν να απολύσουν αχόρταγα. Αν και μετά τη δική μου ιστορία μαζεύτηκαν κάπως και εξετάζουν ξανά διάφορους φακέλους».

Πως απαντήσατε;
«Με απεργιακούς αγώνες. Σήμερα είχε η ΠΟΕΔΗΝ στάση εργασίας και συγκέντρωση, που ήταν μαζικότατη. Θα τονίσω ξανά εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι μαζί».

Θέλω να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Πόσοι είναι οι ανεμβολίαστοι στο ΕΣΥ; Είναι τόσοι πολλοί που αποτελούν βόμβα για το υγειονομικό σύστημα;
«Έχουμε 5% στους γιατρούς και λιγότερο από 10% στο υπόλοιπο προσωπικό».

Και αποτελεί αυτό το ποσοστό, κίνδυνο για την ομαλή λειτουργία του ΕΣΥ;
«Είναι υποκρισία και τεράστια απάτη από την πλευρά τους. Η κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Το ανήγαγε σε ζήτημα εκβιασμού, τρομοκρατίας και ατομικής ευθύνης και όχι ενημέρωσης απέναντι σε υπαρκτά ερωτήματα για έναν ολόκληρο κόσμο. Έτσι την πλήρη αποτυχία τους πάνε να την μεταφορτώσουν σε ένα κομμάτι του κόσμου ξεκινώντας από το πιο ευαίσθητο, που είναι οι υγειονομικοί. Για να δημιουργήσουν αποδιοπομπαίους τράγους, να γλιτώσουν και να μεταθέσουν την ευθύνη ενώ έχουν αποτύχει ολοσχερώς στην πανδημία. Το κομμάτι που είναι αντιεμβολιαστές είναι ελάχιστο, αμελητέο και δεν καθορίζει αυτή τη στιγμή λειτουργία των νοσοκομείων. Υγειονομική βόμβα για τα νοσοκομεία είναι η αυτή η κυβέρνηση πού τα έχει αφήσει αθωράκιστα, που θέλει να ιδιωτικοποιήσει, που θέλει να διαλύσει τα νοσοκομεία για να τα φάνε οι ιδιώτες».

Ας φτάσουμε τώρα στο μείζον πρόβλημα της υπόθεσης, πόσο κόσμο θέλει να βγάλουν σε αναστολή;
«Έλεγαν για κάτι λιγότερο από 10.000 το λέμε στο περίπου το νούμερο, θα δούμε πως θα εξελιχθεί».

Τι σημαίνει για το ΕΣΥ μία τόσο μεγάλη αποδυνάμωση;
«Κινδυνεύουν πολλές ζωές από την επόμενη εβδομάδα, για να το πω όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται».

Η γνώμη σας για τον υπουργό;
«Είναι σαν να βάζεις έναν αρνητή του εμβολίου να σε πείσει να εμβολιαστείς. Έχει ξεσηκώσει θύελλα αντίδρασης στα νοσοκομεία η υπουργοποίηση του Πλεύρη. Κανένας δεν νομιμοποιεί έναν τέτοιο τύπο να είναι υπουργός Υγείας. Έναν ρατσιστή, φασίστα, ακροδεξιό, απάνθρωπο. Είναι ο πάτος αυτή τη στιγμή μιας κυβέρνησης που πρέπει να πέσει. Να τους τσακίσουμε».

Είστε πολύ σαφής, δεν χρειάζεται να ρωτήσω τίποτα άλλο
«Μιλάμε για έναν υπουργό Υγείας που έχει δηλώσει με σαφήνεια ότι πρέπει να σκοτώνουμε τους πρόσφυγες. Που έλεγε πριν 10 χρόνια ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα. Η τοποθέτησή του είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να επικοινωνήσει με ένα φασιστικό κομμάτι μέσα στην κοινωνία. Είναι επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να επικοινωνήσει με ένα ακροδεξιό κομμάτι που υπάρχει και που θεωρεί ότι στην κατάρρευση πού βρίσκεται, αυτό μπορεί να τη σώσει. Όμως κάνει λάθος, αυτό πυροδοτεί μεγαλύτερη οργή απέναντί τους. Οι υγειονομικοί "Έλενα" για παράδειγμα στην πλειοψηφία μας, είμαστε αντιρατσιστές αντιφασίστες. Στο "Έλενα" εξυπηρετούμε ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθειά μας και είναι από λαϊκά στρώματα, φτωχές γυναίκες, μετανάστριες όπως και στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία. Τώρα βάλανε επικεφαλής έναν άνθρωπο ο οποίος λέει ότι πρέπει να τους σκοτώνουμε, να τους πυροβολούμε. Υπουργό υγείας ένα τέτοιο άνθρωπο...»

Τι νομίζετε ότι χρειάζεται να γίνει στο ΕΣΥ για να βγάλουμε τον χειμώνα;
«Αυτή τη στιγμή χρειάζεται να θωρακιστούν τα νοσοκομεία με προσλήψεις, να νομιμοποιηθεί όλος ο κόσμος με συμβάσεις -γιατί πάνε σε απολύσεις τον Οκτώβριο συμβασιούχων, άλλες 10.000 απολύσεις-, μαζικές προσλήψεις να καλυφθούν άμεσα τα πρώτα 30.000 κενά για να μπορέσει να στηθεί η Δημόσια Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Να αυξηθούν τα κρεβάτια ΜΕΘ, να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας. Να  γίνουν μαζικές προσλήψεις στα σχολεία, να μπούνε 15 μαθητές ανά τάξη για να μην έχουμε διασπορά, να αυξηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Να δημιουργήσουμε συνθήκες για μαζικά δωρεάν τεστ στον κόσμο για να ελεγχθεί και να περιοριστεί η μετάδοση. Και μετά να γίνει πραγματικά ειλικρινή συζήτηση από τους εργάτες της Υγείας για το τι είναι το εμβόλιο, ώστε ο κόσμος να πειστεί. Να γίνουν αυτά με νηφαλιότητα και ωραίο τρόπο. Γιατί αν οι γιατροί επικοινωνήσουν και ενημερώσουν ήρεμα, απαντήσουν σε όλες τις απορίες και τους φόβους του κόσμου, το κομμάτι που δεν θα εμβολιαστεί θα είναι  ελάχιστο. Το μόνο που έχουμε μάθει από αυτήν την κυβέρνηση είναι τρομοκρατία, αυταρχισμός, αστυνομία, απολύσεις. Και να βάζει τον κόσμο στην άκρη με την ατομική ευθύνη, να τον πυροβολεί. Είναι αθλιότητα, είναι καταστροφικό και οδηγεί σε χειροτέρευση των συνθηκών της πανδημίας και όλων των υπόλοιπων κοινωνικών ζητημάτων».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ