Αντιπρόεδρος Κομισιόν για την ελευθερία του Τύπου: «Ναι, η Ελλάδα είναι από τις χώρες με αυξημένο κίνδυνο»

Μορφή "χιονοστιβάδας" έχουν πάρει εδώ και καιρό οι καταγγελίες από μεγάλους διεθνείς οργανισμούς για την ελευθερία του Τύπου και την ασφάλεια των δημοσιογράφων στην Ελλάδα.

Αντιπρόεδρος Κομισιόν για την ελευθερία του Τύπου: «Ναι, η Ελλάδα είναι από τις χώρες με αυξημένο κίνδυνο»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Οι καταγγελίες κατά της ελληνικής κυβέρνησης θυμίζουν δυστυχώς άλλες εποχές.

Σε αποκλειστική συνέντευξή της στο EURACTIV Τσεχίας, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βέρα Γιούροβα, δήλωσε ότι η κατάσταση της ελευθερίας Τύπου στην Ευρώπη δεν είναι ίδια σε όλα τα κράτη και η αναφορά της στην Ελλάδα είναι άκρως ανησυχητική.

«Έχουμε χώρες όπου η δημοσιογραφία είναι ένα πραγματικά επικίνδυνο επάγγελμα, και θα διαπραγματευτώ με αυτά τα κράτη διμερώς, ώστε να μην πάρουν επιπόλαια τις συστάσεις μας. Οι συστάσεις δεν είναι νομικά δεσμευτικές και εξαρτάται από την προθυμία των κρατών μελών να τις ακολουθήσουν», είπε η Γιούροβα.

Σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα συγκεκριμένα αποτελεί μέρος των "προβληματικών" χωρών, απάντησε: «Ναι, η Ελλάδα είναι από τις χώρες με αυξημένο κίνδυνο. Εκεί σκοτώθηκε πρόσφατα ένας ερευνητής δημοσιογράφος».

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για το θέμα της ελεύθερης δημοσιογραφίας με όλες τις χώρες όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

«Τα μόνα κράτη όπου οι συνθήκες είναι αξιοπρεπείς, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, είναι η Βόρεια Ευρώπη, ωστόσο οι συνθήκες στη Νότια ή Ανατολική Ευρώπη είναι διαφορετικές. Θα χρησιμοποιήσω συγκεκριμένα δεδομένα κατά τις διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς των κρατών μελών», δήλωσε.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ