Το ψέμα Μητσοτάκη για φορολόγηση υπερκερδών των παρόχων ενέργειας

Ο πρωθυπουργός, σήμερα (23/03), ισχυρίστηκε στη Βουλή ότι έχει δώσει εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για να αναλύσει τα δεδομένα ωστε να προβεί η κυβέρνηση στη φορολόγηση των υπερκερδών εταιρειών ενέργειας. Μόνο που η ΡΑΕ έχει εδώ και καιρό εισηγηθεί επιστροφή χρημάτων στην κατανάλωση από τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας και μάλιστα έχει δώσει και αναλυτικά στοιχεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το ψέμα Μητσοτάκη για φορολόγηση υπερκερδών των παρόχων ενέργειας
ΠΡΟΒΟΛΗ

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρωτολογία του είπε πως: «Θα δρομολογηθεί και ο έλεγχος στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας ώστε να εξεταστεί πού υπήρχαν υπερκέρδη τα οποία να οφείλονται στη συγκυρία της διεθνούς αναταραχής.

Και απορώ, κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης που δίνετε μεγάλη μάχη γι’ αυτό, γιατί δεν έχετε προσέξει ότι είναι κάτι το οποίο έχω πει επανειλημμένως. Σας επαναλαμβάνω, λοιπόν, και σήμερα ότι έχω ήδη δώσει εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας, να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από τον περασμένο Οκτώβριο έως σήμερα. Και με βάση το πόρισμα της ΡΑΕ θα κινηθεί η κυβέρνηση.

Θέλω να τονίσω ότι δεν είναι μία εύκολη άσκηση, είναι μία πολύ δύσκολη τεχνικά άσκηση διότι η τοπική αγορά συνδέεται με την παγκόσμια, με την ευρωπαϊκή αγορά, μέσα από πολυδαίδαλες διαδρομές. Δεν προσφέρεται, συνεπώς, ούτε για εύκολα συνθήματα, απαιτεί τεκμηριωμένη δουλειά».

Σύμφωνα όμως με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η ΡΑΕ «από τον Μάρτιο και μετά ποσοτικοποιεί με μεγάλη ακρίβεια και εξακρίβωση τα περιθώρια κέρδους για κάθε μονάδα παραγωγής ανά ώρα και ανά ημέρα και κοινοποιεί τα στοιχεία τόσο στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και το Μαξίμου». Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι «τα στοιχεία αυτά, δηλαδή το κέρδος που προκύπτει ανά ώρα και ανά ημέρα από κάθε μονάδα παραγωγής, είναι στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας για να τα αξιοποιήσει».

Μάλιστα τα στοιχεία τα αποστέλλει η ΡΑΕ ήδη από την 1η Μαρτίου.

Άρα ο πρωθυπουργός όχι μόνο κρατάει επί 22 μέρες κρυμμένη στο συρτάρι του την εισήγηση της ΡΑΕ, αλλά μάλιστα ισχυρίστηκε πως έχει δώσει ο ίδιο εντολή στη ΡΑΕ να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία, κάτι δηλαδή το οποίο κάνει ήδη από 1η Μαρτίου η Ρυθμιστική αρχή έτσι και αλλιώς.


Πηγη: avgi.gr

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ