Η πολιτική απάτη Χατζηδάκη με τις «συντάξεις εμπιστοσύνης»

Το φιάσκο της εισόδου ιδιωτών στον ΕΦΚΑ, ο Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε ότι θα δοθεί μέρος των συντάξεων που εκκρεμούν για χρόνια μέσω μιας «επιταγής εμπιστοσύνης».

Η πολιτική απάτη Χατζηδάκη με τις «συντάξεις εμπιστοσύνης»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Χριστίνας Κοψίνη στην Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρει συγκεκριμένα:

Ήταν τόσο καταιγιστική η προπαγάνδα που έκανε ο Κωστής Χατζηδάκης σε βάρος των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ και υπέρ της ιδιωτικοποίησής του, που η χθεσινή ομολογία του για έκδοση συντάξεων στα όρια του self service δεν αποτελεί μόνο ομολογία της αποτυχίας των πρωτοβουλιών που πήρε εδώ και έναν χρόνο με τους πιστοποιημένους λογιστές και νομικούς. Αποδεικνύει ότι ο ίδιος έπεσε στον λάκκο που έστησε για άλλους, αφού, στην πράξη, αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι ούτε πραγματικά οριστικές συντάξεις μπορεί να εκδώσει ούτε τους υπαλλήλους μπορεί να παρακάμψει.

Πώς; Μα δίδοντας μέρος των συντάξεων που εκκρεμούν εδώ και χρόνια με βάση μια επιταγή «εμπιστοσύνης», την εγκυρότητα της οποίας θα κρίνει σε δεύτερο χρόνο ο ΕΦΚΑ, ζητώντας πίσω… τα υπερβάλλοντα που έχει χορηγήσει. Μόνο που τότε δεν θα είναι αυτός υπουργός «για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά».

Oι "συντάξεις εμπιστοσύνης", όπως ονόμασε τη νέα του ανακάλυψη ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, «θα αφορούν το στοκ των εκκρεμών συντάξεων. Σε αυτή την περίπτωση, η διαδικασία θα είναι ακόμη ταχύτερη: Για τους συνταξιούχους που είναι ήδη σε αναμονή, η σύνταξη θα εκδίδεται με βάση τα στοιχεία του συστήματος “ΑΤΛΑΣ”, τα στοιχεία που έχουν οι ίδιοι προσκομίσει στον ΕΦΚΑ, αλλά και με βάση τις δηλώσεις τους για επιπλέον ασφαλιστικό χρόνο, ακόμα και αν γι’ αυτές δεν έχουν υποβάλει αποδεικτικά. Δηλαδή, χωρίς περαιτέρω έλεγχο, με βάση τη δήλωση - απάντηση του ασφαλισμένου στο ιστορικό ασφαλιστικό που λαμβάνει από τον ΕΦΚΑ θα βγαίνει η σύνταξη. Γι’ αυτό και η διαδικασία σε αυτή την περίπτωση θα είναι ακόμη ταχύτερη και θα στηρίζεται στην εμπιστοσύνη του κράτους προς τον ασφαλισμένο. Για να τελειώσουμε, επιτέλους, με την ντροπή των εκκρεμών συντάξεων.

Και στις δύο περιπτώσεις, ο ΕΦΚΑ θα διενεργεί εκ των υστέρων ελέγχους, για να διαπιστώσει εάν τα στοιχεία που έχει δηλώσει ο ασφαλισμένος είναι σωστά και να προχωρήσει στις απαραίτητες αναπροσαρμογές του ποσού της σύνταξης, αν είναι απαραίτητο. Σε περίπτωση υποβολής πλαστών στοιχείων, θα επιβληθούν και οι αντίστοιχες ποινές».

Συκοφαντίες

Επειδή πρόκειται για μοναδικό φαινόμενο υπουργού στην πρόσφατη ιστορία του υπουργείου Εργασίας, αξίζει να θυμίσουμε τι έκανε εδώ και 15 μήνες. Κατ’ αρχάς χρειάστηκε να προωθήσει σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων, για να εμφανίσει την «προσωρινή» σύνταξη ως τη λύση που θα ανακούφιζε 300.000 εν αναμονή συνταξιούχους ακόμη κι από το 2018. Να προσλάβει τον συνεργάτη του από προηγούμενες ιδιωτικοποιήσεις, Μιχάλη Γεννηματά, ως project manager, για να συντονίσει το έργο στον ΕΦΚΑ.

Να συκοφαντήσει τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, προσπαθώντας να ξυπνήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό κατά των «τεμπέληδων» δημοσίων υπαλλήλων.

Χρειάστηκε, ακόμη, να προκαλέσει τεράστια αναστάτωση, εμφανίζοντας την πρόσληψη ιδιωτών στον ΕΦΚΑ ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση για την ταχύτερη απονομή των συντάξεων (έως ότου αποδειχτεί ότι πρέπει πάλι οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ να διορθώνουν τα λάθη των πιστοποιημένων λογιστών). Κι όταν «έφτασε ο κόμπος στο χτένι» και κατάλαβε ότι η δέσμευση προς την Κομισιόν για επίλυση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων μέχρι τον Ιούνιο δεν βγαίνει, ανακάλυψε τις «συντάξεις εμπιστοσύνης»!

Η σύνταξη, που θα βγαίνει σχεδόν σε ένα τρίμηνο –αν ισχύσει κάτι τέτοιο- κατ’ όνομα θα είναι οριστική αλλά η οριστικοποίηση του ποσού για τον χρόνο ασφάλισης θα γίνει αργότερα. Κάλεσε, λοιπόν, από το ιερό των Δελφών -ως άλλη Πυθία- τους υπαλλήλους που απασχολούνται στην απονομή συντάξεων «να μην ψειρίζουν τη μαϊμού», όπως είπε. Οι συντάξεις θα καταβάλλονται επί του ποσού που υπολογίζεται βάσει του χρόνου ασφάλισης που αναγνωρίζει σε πρώτη φάση η υπηρεσία και αποδέχεται ο ασφαλισμένος. Αυτός συνήθως αφορά το 49% των συνταξιούχων που είναι σε αναμονή και αφορά χρόνο που είναι σε ηλεκτρονικά αρχεία.

Εάν υπάρχει διαφορά στο ποσό -κι αυτό φαίνεται να αφορά μία στις δύο εκκρεμείς συντάξεις-, θα επιλύεται στο μέλλον. Με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Χατζηδάκης θα κατευνάσει τους αγανακτισμένους συνταξιούχους που περιμένουν, δίδοντάς τους ένα ποσό από τα έναντι που τους οφείλει ο ΕΦΚΑ και θα αρχίσει η μηνιαία καταβολή της σύνταξής τους πριν από τις εθνικές εκλογές.

Τώρα, εάν μετά τον υπολογισμό του συνολικού χρόνου ασφάλισης, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ οριστικοποιήσουν αργότερα ότι η σύνταξη που καταβλήθηκε είναι υψηλότερη, κατά 20%, 30% ή και 50% από αυτήν που δικαιούται ο συνταξιούχος και ζητήσουν πίσω τα χρήματα, αυτό μάλλον δεν αφορά τον υπουργό. Και δεν τον αφορά, διότι όταν εμφανιστεί το πρόβλημα, δηλαδή ενδεχομένως μέσα στο 2023, ο ίδιος δεν θα είναι υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η μείωση των εκκρεμών συντάξεων για την κυβέρνηση, μείζον πολιτικό θέμα, πρέπει να γίνει μέσα στο χρονικό διάστημα που θα είναι ο ίδιος υπουργός Εργασίας, οπωσδήποτε μέχρι το φθινόπωρο, οπότε αναμένεται η πρώτη αξιολόγηση της εκτός Προγράμματος, απλής εποπτείας των πιστωτών.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια αλχημεία στα όρια της πολιτικής απάτης, την οποία οι συνταξιούχοι που περιμένουν χρόνια μια απόφαση θα αναγκαστούν να αποδεχτούν για λόγους βιοποριστικούς και μόνο.

Πρώτο δείγμα εμπιστοσύνης

Να επιστραφεί το 40% του εφάπαξ που καταβλήθηκε το 2018 σε μηχανικούς, ασφαλισμένους του πρώην ΤΣΜΕΔΕ ζήτησε ο ΕΦΚΑ με επιστολή του προς ασφαλισμένους, τους οποίους ενημερώνει ότι υπόκεινται σε παρακράτησή του από τη μηνιαία σύνταξη. Η διόρθωση έγινε κατόπιν επανυπολογισμού του εφάπαξ και αποτελεί ένα πρώτο δείγμα των «συντάξεων εμπιστοσύνης» που θα οριστικοποιηθούν εν ευθέτω χρόνο.


πηγη: efsyn.gr 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ