Διεθνοποίηση της καταπάτησης του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα - Επιστολή στην Ε.Ε.

Πριν λίγες ημέρες, στις 27 Απριλίου, 2022, με πρωτοβουλία του Vouliwatchανεξάρτητα ΜΜΕ, μαζί με 11 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, ένωσαν τις δυνάμεις τους και απήυθυναν επιστολή στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα.

Διεθνοποίηση της καταπάτησης του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα - Επιστολή στην Ε.Ε.
ΠΡΟΒΟΛΗ

Αυτή η πολύ σημαντική πρωτοβουλία, έρχεται σε μια περίοδο που η κατακραυγή για την καταπάτηση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις, με πρωτοφανή -για δημοκρατία- αριθμό ανακοινώσεων και επιστολών οργανισμών απ' όλο τον κόσμο και για μια σειρά από θέματα όπως η ελευθερία του Τύπου, η Διαφθορά, το Προσφυγικό, η αστυνομική βία και η Δικαιοσύνη.

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στο vouliwatch.gr:

Με αφορμή, τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου Govwatch και τη συλλογική καταγραφή των περιστατικών παραβίασης του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας, την Τετάρτη, 27 Απριλίου, το Vouliwatch, μαζί με άλλες 11 οργανώσεις της ΚτΠ και ανεξάρτητα ΜΜΕ απευθύναμε κοινή επιστολή προς την Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδια Επίτροπο Αξιών και Διαφάνειας, κα Vera Jourova καθώς και στα μέλη της Επιτροπής LIBE του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να απευθύνουμε τις ανησυχίες μας και να καταδείξουμε στην Ε.Ε. τους κινδύνους και τις βαθιές παθογένειες που χαρακτηρίζουν τη σημερινή κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα.

Οι υπογράφ@ την επιστολή Vouliwatch, Generation 2.0, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του ΑνθρώπουHIAS GreeceHumanRights360Inter AliaThe ManifoldMediterranean Institute for Investigative Reporting, The Press ProjectReporters UnitedΣημείο για τη Μελέτη και Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς και Solomon.

Οι ανησυχίες μας για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα είναι βάσιμες και έχουν ως ένα βαθμό καταγραφεί σε μια σειρά πρόσφατων εκθέσεων από διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κατάλογος των παραβιάσεων του κράτους δικαίου στη χώρα μας είναι, δυστυχώς, μακρύς και αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Κατά τη διάρκεια του 2021 μάλιστα, έχουμε καταγράψει σχεδόν διακόσιες (200) παραβιάσεις

Οι εκθέσεις μας εξετάζουν θέματα όπως: η νομική ασυλία που παρέχεται στα μέλη των επιτροπών που συμβουλεύουν την κυβέρνηση σε σχέση με την πανδημία, η χαμηλή θέση της Ελλάδας στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου και οι εκτεταμένες δικαστικές διώξεις που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο οι δημοσιογράφοι στις λεγόμενες υποθέσεις SLAPP, τα ζητήματα με την υποβολή και τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (Πόθεν Έσχες), οι περιπτώσεις παράνομης αστυνομικής βίας, η μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς της ΕΕ, η επαναπροώθηση των προσφύγων, η εκτεταμένη χρήση τροπολογιών της τελευταίας στιγμής και άσχετων τροπολογιών σε νομοσχέδια που ψηφίζονται στη Βουλή και η απαγόρευση διαδηλώσεων.

Διαβάστε παρακάτω την επιστολή και τις αναλυτικές επισημάνσεις των παραβιάσεων ανά θεματική (Ελευθερία του Τύπου και ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, Το δικαίωμα στην πληροφόρηση, Η νομοθετική διαδικασία, Προστασία των whistleblowers, Το Σύστημα Δικαιοσύνης, Παράνομη αστυνομική βία, Δικαιώματα προσφύγων και αιτούντων άσυλο, Δικαιώματα υπηκόων τρίτων χωρώνκαι στηρίξτε την προσπάθειά μας για την προστασία του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, με την άσκηση πίεσης για διαφάνεια και λογοδοσία των υπευθύνων. 

Διαβάστε αναλυτικά και κατεβάστε την επιστολή στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ εδώ (και σταΑΓΓΛΙΚΑ εδώ).

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ