"Διεθνής Διαφάνεια" προς Μητσοτάκη: «Είμαστε σε συναγερμό - Αφήνετε απροστάτευτους τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος»

Σταματημό δεν έχουν οι διαμαρτυρίες μεγάλων διεθνών οργανισμών προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαφθοράς και ελευθερίας του Τύπου. Σειρά πήρε η "Διεθνής Διαφάνεια" που με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, αναφέρει «είμαστε σε συναγερμό» και ζητάει την άμεση ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers) από την ελληνική κυβέρνηση.

ΠΡΟΒΟΛΗ

Στο Υπουργικό Συμβούλιο, στις 10 Μαρτίου, 2022, οι έντονες διαμαρτυρίες των Άδωνη ΓεωργιάδηΜάκη Βορίδη, Θάνου Πλεύρη και Βασίλη Κικίλια, είχαν ανάγκασει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να αποσύρει το νομοσχέδιο για τους προστατευόμενους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers) και να μην ευθυγραμμιστεί με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/1937, σχετικά με την προστασία προσώπων που αποκαλύπτουν παραβάσεις του εθνικού και ενωσιακού δικαίου, όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα, οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis.

Η Ευρωπαϊκή Οδηγία αναφέρεται δηλαδή σε πρόσωπα που στη χώρα μας, χαρακτηρίστηκαν από στελέχη της σημερινής κυβέρνησης ως «κουκουλοφόροι».


Ο Μητσοτάκης απέσυρε νομοσχέδιο για προστατευόμενους μάρτυρες μετά από απαίτηση Γεωργιάδη, Βορίδη και Πλεύρη


Σήμερα, η «Διεθνής Διαφάνεια», με επιστολή - κόλαφο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Κώστα Τσιάρα, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για την αδικαιολόγητη άρνηση και καθυστέρηση της κυβέρνησης να ενσωματώσει την Οδηγία για την προστασία μαρτύρων δημόσιου συμφέροντος.

«Ενώ άλλα κράτη μέλη της ΕΕ συνεχίζουν να ενσωματώνουν την Οδηγία, η διαδικασία που ακολουθείται από την κυβέρνησή σας εμφανίζει σοβαρές καθυστερήσεις, και δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα διαφάνειας και περιεκτικότητας, μέσω του διαμοιρασμού πληροφοριών με την κοινωνία των πολιτών. Βρισκόμαστε σε συναγερμό, διότι, παρά την παρουσίαση, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, του σχεδίου νόμου ενσωμάτωσης της Οδηγίας ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου προ δύο περίπου μηνών, η νομοθετική διαδικασία έχει έκτοτε μείνει στάσιμη», υπογραμμίζει η Διεθνής Διαφάνεια.

«Σας καλούμε επειγόντως να εντείνετε τις προσπάθειές σας για την ενσωμάτωση της οδηγίας για την προστασία των whistleblower και να αδράξετε την ευκαιρία να υπερβείτε τα ελάχιστα πρότυπα της οδηγίας και να υιοθετήσετε διεξοδική και πλήρη εθνική νομοθεσία, η οποία να ανταποκρίνεται στις βέλτιστες πρακτικές και τα διεθνή πρότυπα», τονίζεται επίσης στην επιστολή.

Ολόκληρη η επιστολή της Διεθνούς Διαφάνειας προς τον πρωθυπουργό:

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμε Υπουργέ Δικαιοσύνης,

Όπως γνωρίζετε, έχουν περάσει περισσότεροι από τέσσερις μήνες από τότε που η χώρα όφειλε να ενσωματώσει στην έννομη τάξη της την Οδηγία ΕΕ 2019/1937 της 23ης Οκτωβρίου 2019 σχετικά με την προστασία των προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του δικαίου της Ένωσης (whistleblowers), ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επισήμως εκκινήσει διαδικασία παράβασης του ενωσιακού δικαίου κατά της Ελλάδας, συντάσσοντας την από 27/1/2022 προειδοποιητική επιστολή λόγω της μη ενσωμάτωσης της Οδηγίας.

Το whistleblowing είναι ένας από τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους της αποκάλυψης της διαφθοράς και κάθε μορφής παραβάσεων του νόμου. Η ισχυρή νομοθεσία είναι αναγκαία για την προστασία των whistleblower από τα αντίποινα και άλλες μορφές αδικίας εις βάρος τους, ιδίως για την διασφάλιση ότι οι αναφορές των προσώπων αυτών εξετάζονται.

Η Οδηγία (ΕΕ_ 2019/1937 περιλαμβάνει πολλές πρωτοποριακές διατάξεις. Απαγορεύει τα αντίποινα κατά των whistleblower, προστατεύει την ταυτότητας στην πλειονότητα των περιπτώσεων και τους προσφέρει αρκετούς διαύλους αναφοράς.

Η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς (ΔΔ-Ε) έχει αναλάβει πολυάριθμες δράσεις τα περασμένα δυόμιση έτη για να εξασφαλίσει την αποτελεσματική ενσωμάτωση της Οδηγίας, υποβάλλοντας προτάσεις πολιτικής δράσης και καλώντας την Ελληνική Κυβέρνηση να ανοίξει την νομοπαρασκευαστική διαδικασία Η έκκληση της ΔΔ-Ε για διαφάνεια και συμμετοχή των ενδιαφερομένων προσώπων και ενώσεων υποστηρίχθηκε από 18 Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών της Ελλάδας, χωρίς αποτέλεσμα.

Ενώ άλλα Κράτη μέλη της ΕΕ συνεχίζουν να ενσωματώνουν την Οδηγία, η διαδικασία που ακολουθείται από την Κυβέρνηση Σας εμφανίζει σοβαρές καθυστερήσεις, και δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα διαφάνειας και περιεκτικότητας, μέσω του διαμοιρασμού πληροφοριών με την κοινωνία των πολιτών. Βρισκόμαστε σε συναγερμό, διότι, παρά την παρουσίαση, από τον Υπουργό δικαιοσύνης, του σχεδίου νόμου ενσωμάτωσης της Οδηγίας ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου προ δύο περίπου μηνών[6], η νομοθετική διαδικασία έχει έκτοτε μείνει στάσιμη.

Σας καλούμε επειγόντως να εντείνετε τις προσπάθειές Σας για την ενσωμάτωση της Οδηγίας για την προστασία των whistleblower και να αδράξετε την ευκαιρία να υπερβείτε τα ελάχιστα πρότυπα της Οδηγίας και να υιοθετήσετε διεξοδική και πλήρη εθνική νομοθεσία, η οποία να ανταποκρίνεται στις βέλτιστες πρακτικές και τα διεθνή πρότυπα. Θα υποδεχόμασταν με περισσή ευχαρίστηση ένα σύστημα υποβολής αναφορών από whistleblower, το οποίο να καλύπτει όλες τις παραβάσεις του νόμου στην ευρύτερη δυνατή κλίμακα του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, να παρέχει εμπιστευτικότητα και ασφάλεια ενάντια στα άδικα αντίποινα για τα πρόσωπα που υποβάλλουν αναφορές, να διασφαλίζει ότι κάθε σοβαρή αναφορά εξετάζεται με προσοχή και προκαλεί τις δέουσες ενέργειας, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη το Κράτος Δικαίου.

Η Διεθνής Διαφάνεια και η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς σας προτρέπει να προστατέψετε του whistleblowers υιοθετώντας ισχυρή και περιεκτική προστασία τους. Παραμένουμε στην διάθεσή Σας, δεσμευόμενοι να συμβάλλουμε παρέχοντας οποιαδήποτε αναγκαία συνδρομή κατά την διαδικασία.

Delia Ferreira Rubio, Διεθνής Διαφάνεια

Παναγιώτης Μανταλώζης, Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ