Μεταφράστρια εγγράφου του FBI: «Το αγγλικό κείμενο που κυκλοφορεί δεν ήταν το κείμενο που μου δόθηκε»

Στην Κυριακάτικη ΑΥΓΗ και στο δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο, μίλησε η μεταφράστρια Δέσποινα Καρατζά, η οποία δηλώνει πρόθυμη να καταθέσει στη Δικαιοσύνη και να προσκομίσει όσα στοιχεία διαθέτει.

Μεταφράστρια εγγράφου του FBI: «Το αγγλικό κείμενο που κυκλοφορεί δεν ήταν το κείμενο που μου δόθηκε»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα, σημερινό (05/06) ρεπορτάζ στο avgi.gr, η μεταφράστριά του επίμαχου εγγράφου του FBI, Δέσποινα Καρατζά, σε επικοινωνία που είχε το βράδυ της Πέμπτης με το avgi.gr, υποστήριξε πως «από μια γρήγορη ματιά στη μετάφρασή μου που ανέσυρα, βλέπω όχι μόνο τα ονόματα αυτά αλλά και τις ιδιότητές τους».

Ωστόσο η πιστοποιημένη μεταφράστρια, σε νεότερη επικοινωνία της με την ΑΥΓΗ της Κυριακής, προχώρησε σε σημαντικές διευκρινήσεις για το κείμενο που εκλήθη να μεταφράσει.

Από τα όσα μας είπε συμπεραίνεται ότι στην αρχική της δήλωση αναφερόταν σε άλλο τμήμα του κειμένου, στον κατάλογο των προσώπων που κατονομάζονται από δύο προστατευόμενους μάρτυρες (σελίδα 6 του μεταφρασμένου εγγράφου), και όχι στα επίμαχα τρία πεδία (σελίδα 9 του μεταφρασμένου εγγράφου).

Η Δέσποινα Καρατζά υποστήριξε, στη νεότερη επικοινωνία μας, ότι «το κείμενο αυτό [το αγγλικό που δημοσιεύτηκε στα ΜΜΕ] δεν είναι το κείμενο που μου δόθηκε» και ότι «εγώ μετέφραζα ό,τι έβλεπα». «Το αρχείο που παρέδωσα εγώ αποτελείται από 67-69 σελίδες», με τα περισσότερα έγγραφα να απευθύνονται στην κ. Τουλουπάκη και κάποια στην κ. Ράικου. 

«Όταν εμείς καταθέταμε τα κείμενα, έμπαινε η μετάφραση μαζί με το κείμενο πηγής και έβαζαν μισή σφραγίδα στο ένα και μισή στο άλλο. Στο τέλος έβαζα την υπογραφή μου και μετά επικυρώνονταν από τη διευθύντρια» ανέφερε. Επέμεινε μάλιστα ότι «το κείμενο πηγής δεν το κρατούσα», γνωστοποιώντας ότι θα ζητήσει και η ίδια τα σφραγισμένα κείμενα, καθώς αμφισβητείται η ίδια η μετάφρασή της.

Η Δέσποινα Καρατζά δηλώνει πρόθυμη να καταθέσει στη Δικαιοσύνη και να προσκομίσει όσα στοιχεία διαθέτει.

Εάν πάντως ευσταθεί ο ισχυρισμός της μεταφράστριας, τότε εξάγεται το συμπέρασμα πως της δόθηκε εξαρχής χαλκευμένο έγγραφο.

Ο Κώστας Βαξεβάνης κατέθεσε μήνυση εναντίον της και παρενέβη και εισαγγελέας.

Αναμένουμε να δούμε τι ακριβώς ισχύει και να διαφανεί η πηγή της παραποίησης. Καθώς επίσης να φανεί τελικά εάν το υπουργείο Εξωτερικών λέει αλήθεια όταν ισχυρίζεται πως δεν διαθέτει αντίγραφο ούτε του αρχικού ούτε του μεταφρασμένου εγγράφου του FBI.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ