Εκτός συνταγογράφησης οι χιλιάδες ανασφάλιστοι - Εμπόδια στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε νομοθετήσει το 2016 την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων. Τον Μάρτιο του 2019, με νέα βελτιωτική ρύθμιση, επέτρεψε και τη συνταγογράφηση από όλους τους πιστοποιημένους στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης γιατρούς.

Εκτός συνταγογράφησης οι χιλιάδες ανασφάλιστοι - Εμπόδια στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
ΠΡΟΒΟΛΗ

Από την 1/7/2022, η ευεργετική διάταξη για εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες και τα προστατευόμενα μέλη αυτών, σύμφωνα με την οποία οι πιστοποιημένοι στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης γιατροί έχουν το δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις στους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, δεν βρίσκεται πλέον σε ισχύ.

Επαίσχυντη τροπολογία

Η κατάργηση της διάταξης του νόμου 4368/16, σύμφωνα με την οποία δικαίωμα χορήγησης συνταγής έχουν και πιστοποιημένοι από τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατροί, ψηφίστηκε «κρυμμένη» μέσα στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση και Οργάνωση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία "Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας, στρατηγική κεντρικών προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών υγείας"» τον Δεκέμβρη του 2021. Έτσι, από εδώ και στο εξής δυνατότητα συνταγογράφησης για τους ανασφάλιστους θα έχουν μόνο οι γιατροί δημόσιων Νοσοκομείων και δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Το μέτρο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, κρίθηκε αναγκαίο για τη συγκράτηση της δαπάνης του Ελληνικού Δημοσίου που προκαλείται από τη συνταγογράφηση.

Από το μέτρο εξαιρούνται:

  • Οι ανασφάλιστοι νέοι έως 18 ετών.
  • Οι ανασφάλιστοι ασθενείς με νοητική ή ψυχική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, διπολική διαταραχή, κατάθλιψη με ψυχωσικά συμπτώματα, εγκεφαλική παράλυση ή βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, όπως και όσοι έχουν πιστοποιημένη αναπηρία από ΚΕΠΑ 80% και άνω, για οποιαδήποτε πάθηση.
  • Οι ανασφάλιστοι ασθενείς με παθήσεις, περιλαμβανόμενες στον Κατάλογο Β της υπ’ αριθμ. ΔΥΓ3(α)/οικ. 104747/26-10-2012 (Β’ 2883) κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων περί τροποποίησης και επαναδιατύπωσης της υπ' αριθ.Φ.42000/οικ.2555/353/28-2-2012 κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 497/Β/2012) «Κατάλογος παθήσεων, τα φάρμακα των οποίων χορηγούνται με μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου», όπως αυτή τροποποιήθηκε με την υπ' αριθ. Φ.42000/οικ. 12485/1481/6-6-2012 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 1814/Β/2012)», όπως τροποποιήθηκε και εκάστοτε ισχύει, καθώς και οι ανασφάλιστοι ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS). Και
  • Η συνταγογράφηση όλων ανεξαιρέτως των εμβολίων σε όλους ανεξαιρέτους τους ανασφάλιστους πολίτες. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις η συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων θα γίνεται από όλους τους πιστοποιημένους στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) γιατρούς που υπηρετούν σε δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Για τους ανασφάλιστους ασθενείς που δεν ανήκουν στις εξαιρούμενες κατηγορίες, η συνταγογράφηση των υποχρεωτικά ηλεκτρονικώς συνταγογραφούμενων σκευασμάτων, εφόσον γίνει από τους ιδιώτες γιατρούς, και όχι στις δημόσιες δομές, πραγματοποιείται με ένδειξη συμμετοχής ασθενούς 100%.

Αντιδράσεις

ΠΙΣ: «Το μέτρο αναμένεται να έχει ολέθρια αποτελέσματα στην υπερφόρτωση των δημόσιων δομών Υγείας»

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά την αναστολή ισχύος από 1η Ιουλίου 2022 και την οριστική κατάργηση του μέτρου της υποχρεωτικής συνταγογράφησης των ανασφάλιστων μόνο από γιατρούς δημόσιων δομών. Ο ΠΙΣ επιβεβαίωσε τη σχετική του απόφαση και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. του, κατά την οποία αποφασίστηκε να ζητηθεί για το θέμα αυτό και συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. Το μέτρο αναμένεται να έχει ολέθρια αποτελέσματα στην υπερφόρτωση των δημόσιων δομών υγείας, οι οποίες θα έπρεπε με κάθε προσπάθεια να αποφορτιστούν μέσω της ΠΦΥ. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει συζητήσει το θέμα αυτό τόσο στη Σύνοδο των Προέδρων όσο και στη Γενική του Συνέλευση, ενώ το έχει αναδείξει επανειλημμένως και δημοσίως από το 2021 επιδιώκοντας την οριστική κατάργησή του. Ο ΠΙΣ ζητεί από την ηγεσία του ΥΥΚΑ να αναστείλει την εφαρμογή του μέτρου από την 1η Ιουλίου διότι εν μέσω θέρους και αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα στις δομές και θα επιδεινώσει τις παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες.

Α. Ξανθός: «Η κυβέρνηση "τιμωρεί" τους ανασφάλιστους»

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, είπε μεταξύ άλλων: «Οι δημόσιες δομές είναι πλήρως αποδιοργανωμένες και αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών. Αποτελεί μια κίνηση "τιμωρητισμού" απέναντι σε μια μεγάλη κοινωνική ομάδα που -κατά την κυβέρνηση- απολαμβάνει υπερβολικά "προνόμια". Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, λόγω των νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών τους, διευρύνουν καθημερινά τις ανισότητες στη φροντίδα Υγείας».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ