Η γνωστή Πρόεδρος που μίλησε μόνο υπέρ του γνωστού Σκηνοθέτη


Άλλη μια δυσάρεστη έκπληξη μας περίμενε με τις δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας στην γιορτή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Ενθυμούμενη τις εποχές της δικαστικής της σταδιοδρομίας, εισχώρησε και αυτή στο κλαμπ των «η Δικαιοσύνη δεν απονέμεται με βάση το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους».

Η γνωστή Πρόεδρος που μίλησε μόνο υπέρ του γνωστού Σκηνοθέτη
ΠΡΟΒΟΛΗ

Βέβαια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας έχει συνηθίσει σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Όχι όμως σε σημείο να θεωρήσει πταίσμα, την καταδίκη για δύο βιασμούς ανηλίκων και εν τέλει την ανάκληση για τον τρίτο βιασμό ή το χαμηλό ύψος των ποινών. Από την προτεινόμενη αθώωση του Παπακωνσταντίνου για την Λίστα Λανγκάρντ και το στικάκι που παράπεσε, μέχρι την στάση της σε απεργίες πείνας πολλών ημερών (με τελευταία του Μιχαηλίδη) ή το ζήτημα των επαναπροωθήσεων, των ξυλοδαρμών και των φόνων προσφύγων. Ποια στάση; Της στάσης που δεν παρεμβαίνει υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά μόνο τα επιδερμικά. Δεν στάθηκε ποτέ απέναντι στην ανέχεια, αλλά έστειλε τον σεφ της να μαγειρεύει στον Άλλο Άνθρωπο. Δεν στάθηκε απέναντι στις δολοφονίες προσφύγων, αλλά ακύρωσε την βράβευση του Ιάσονα Αποστολόπουλου. Στην περίπτωσή μας έχουμε ένα βαρύτατο θεσμικό ατόπημα, όπου η ΠτΔ επέλεξε να πάει με την πλευρά Λιγνάδη μαζί με την Κυβέρνηση. Το χειρότερο είναι πως χρησιμοποιεί την ίδια ρητορική που χρησιμοποιείται εναντίον της ανακοίνωσης του ΣΕΗ.

Το Σύνταγμα, η δικαιοσύνη η ίδια, πορεύεται από τον λαό και έχει ως νομιμοποίηση τον λαό. Η εγγύηση της Δημοκρατίας και των νόμων είναι ο λαός και κάθε πολιτικός που υπογράφει συμβόλαιο με τον λαό, όταν ορκίζεται να τον υπηρετεί οφείλει να λειτουργεί υπέρ αυτού. Στην περίπτωσή μας η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η γνωστή Πρόεδρος, αποφάσισε να μπει στην παρέα όσων μιλούν για οχλοκρατία και λαϊκά δικαστήρια. Επέλεξε να αναφέρει πως «τα θεσμικά αντίβαρα, δεν υποτάσσονται στις πλειοψηφίες και τους εφήμερους συσχετισμούς». Εφήμερος συσχετισμός μια καταδίκη για κατά συρροή βιασμούς; Ναι, αυτό είπε. 

Έκανε λόγο για λαϊκισμό, την ώρα που η κοινωνία «βράζει». Λαϊκισμός η ανέχεια, λαϊκισμός οι φωτιές των δασών μας, λαϊκισμός η απόγνωση, λαϊκισμός η αποφυλάκιση ενός καταδικασμένου βιαστή. Η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου υπονομεύει την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Μαρία Γκανέ, ακυρώνει «λόγω» την Εισαγγελέα Εφετών Βασιλική Χαλβά που έκανε ανάκληση της καταδικαστικής «απόφασης Γιούπη», εναντιώνεται ευθέως σε Δημοκρατικούς Θεσμούς που υπερασπίστηκαν το δίκαιο και την νομιμότητα.    

Μετά την «γιορτή της Δημοκρατίας» η δημοσιογράφος Χρύσα Ρουμελιώτη, με δεκαετίες στο ρεπορτάζ της Προεδρίας της Δημοκρατίας (από το 1989), υπέβαλε την παραίτησή της από το σχετικό ρεπορτάζ, εξαιτίας των συχνών και συνεχών παρεμβάσεων, καθώς η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εμφανιζόταν από το σχετικό ρεπορτάζ όπως αυτή ήθελε.

Ιδανικά μιας και έχει τόσο ισχυρή εικόνα για το πώς πρέπει να την παρουσιάζουν οι ανεξάρτητοι δημόσιοι λειτουργοί της δημοσιογραφίας (διότι για λειτούργημα πρόκειται), μπορεί ταυτόχρονα να κάνει και το ρεπορτάζ της Προεδρίας της Δημοκρατίας η κυρία Σακελλαροπούλου.  

Πρόεδρος, Κυβερνητική Εκπρόσωπος και Δημοσιογράφος. Πολυτάλαντη! 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ