Η επί 15 μήνες ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία, απλά νομιμοποιήθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία

Γ. Πηλίδης: «Οι ανατιμήσεις δεν θα σταματήσουν, κάθε μήνα έρχονται δεκάδες τιμοκατάλογοι με καινούργιες τιμές».

Η επί 15 μήνες ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία, απλά νομιμοποιήθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία
ΠΡΟΒΟΛΗ

Μπορεί την τελευταία εβδομάδα η γραμμή που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση να είναι αισιόδοξη, ποντάροντας πολλά στο «καλάθι του νοικοκυριού» που ανακοινώθηκε, το οποίο ουσιαστικά θα έχει σταθερές τιμές σε 50 προϊόντα πρώτης ανάγκης, αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών και Μεσαίων Σούπερ Μάρκετ, Γιάννης Πηλίδης, στην κάμερα του Mega, οι ανατιμήσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν. Ενώ παράλληλα, μιλώντας για το χρονολόγιο των αυξήσεων, ανέφερε ότι εδώ και 15 μήνες οι τιμές ανεβαίνουν στην αγορά και απλά ο πόλεμος στην Ουκρανία έκανε «νόμιμη» την όλη διαδικασία των αυξήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, είπε: «Οι ανατιμήσεις δεν θα σταματήσουν, κάθε μήνα έρχονται δεκάδες τιμοκατάλογοι με καινούργιες τιμές, κάθε φορά σε διαφορετικά προϊόντα ή στο ίδιο προϊόν από διαφορετικές εταιρείες. Δεν κάνουν όλες ταυτόχρονα ανατίμηση, άλλες επιλέγουν τον Σεπτέμβριο, άλλες τον Οκτώβριο κ.λπ. Είναι συνεχόμενο, είναι πραγματικά πρωτόγνωρο. Εμείς δεν περιμέναμε τη σύσκεψη στο υπουργείο για να βγουν τα είδη, έχουμε στατιστικά στοιχεία με τη μηχανογράφηση, ξέρουμε τις συνήθειες του καταναλωτή, ποια είναι τα βασικά προϊόντα. Έχουμε κάνει και μελέτη με νοικοκυρές που έβαλαν τα βασικά προϊόντα που αγοράζουν για τετραμελή οικογένεια. [...] Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν "το κερασάκι στην τούρτα" για να μπορέσουν αυτοί που ανέβαζαν τις τιμές να το κάνουν νόμιμα».

Εν συνεχεία, μίλησε για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι μέσω της αύξησης των προϊόντων, λέγοντας: «Μας παίρνει η μπάλα όλους. Ο κτηνοτρόφος, που είναι 365 ημέρες το χρόνο στο μαντρί του, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να βγάλει παραγωγή. Αρχίζουν με τις ζωοτροφές και χαλάνε τα κοπάδια τους. Αυτό θα φανεί άμεσα τα επόμενα 1, 2, 3 χρόνια. Θα δείτε ότι δεν θα σταματήσει να ανεβαίνει το κρέας, γιατί δεν θα υπάρχει παραγωγή. Ο καταναλωτής έχει τον ίδιο σταθερό μισθό, την ίδια σταθερή σύνταξη. Όταν έχουμε κατά μέσο όρο 30% αύξηση σε όλα τα προϊόντα, θέλει-δεν θέλει, θα αγοράσει λιγότερο. Ο επαγγελματίας, βλέπει την ενέργεια 330% επάνω, τους τζίρους να έχουν μειωθεί, τις ποσότητες που πουλάνε να έχουν μειωθεί. Αναγκαστικά, με αυτό τον ρυθμό, με την καινούργια χρονιά, πολλοί μικροί επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα φύγουν από την αγορά».

Παίρνοντας λοιπόν υπόψη τα λόγια του κ. Πηλίδη, καταλαβαίνει κανείς ότι «Το καλάθι του νοικοκυριού» δεν αρκεί απλά για να περάσει ο χειμώνας. Και φυσικά ότι το συγκεκριμένο μέτρο πάρθηκε απλά για να παρθεί, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε την ανοιχτή κόντρα του ΙΝΚΑ με τον Άδωνη Γεωργιάδη πριν από μια εβδομάδα.

Όλα αυτά, τα «καλά» νέα που έρχονται, σε συνδυασμό με την κορύφωση του πληθωρισμού, μόνο να μας ανησυχούν για τον χειμώνα θα πρέπει.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ