Ελληνικό: Λαμπρή τελετή… κατεδάφισης

Το έργο που δεν είναι καν… μακέτο, θα γίνει κάποτε ένα ακόμα κομμάτι της συλλογής του «εθνικού επενδυτή».

Ελληνικό: Λαμπρή τελετή… κατεδάφισης
ΠΡΟΒΟΛΗ

Τι εγκαινίασε χθες ο πρωθυπουργός; Εκτός από την αρχή της ολοκλήρωσης ενός μεγάλου σκανδάλου που επικυρώθηκε τον περασμένου Απρίλη;

Μια τέντα, ένα τεράστιο L και την προεκλογική συνθηκολόγηση με τον Αντώνη Σαμαρά. Ο Μητσοτάκης σε κρίση μεγαλείου με φόντο μια χώρα που ρημάζει οικονομικά, κοινωνικά και ηθικά μας είπε ότι: «Η παγκόσμια δυσκολία θα μετατραπεί σε μία εθνική επιτυχία…»

Ξεκινώντας με την… εντελώς απειλητική παραδοχή «Και στο Ελληνικό, το είπαμε και το κάναμε», ο πρωθυπουργός μας, έχοντας δίπλα του τον Αντώνη Σαμαρά, με ύφος πρώην συζύγου που τον συγχώρησε, πίσω του το τεράστιο L της Lamda Development και γύρω τις παλιές εγκαταλειμμένες εκτάσεις του αεροδρομίου, μας είπε -μεταξύ άλλων- τα εξής καταπληκτικά:

«Σήμερα γράφεται ο πρόλογος της νέας εποχής του παραλιακού μετώπου και της Αττικής συνολικά. Μία από τις μεγαλύτερες, εάν όχι η μεγαλύτερη πολεοδομική παρέμβαση στην Ευρώπη και σίγουρα ένα έργο χωρίς προηγούμενο για την πατρίδα μας. Τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται και οι αλλαγές γύρω μας είναι εμφανείς και η σημερινή εκδήλωση θα δώσει μία νέα ώθηση στην πρόοδο αυτού του σπουδαίου έργου. Και στο Ελληνικό το είπαμε και το κάνουμε. Το έργο μπήκε στο αυλάκι και θα συνεχίσει να κυλάει κανονικά μέχρι να μετατραπεί σε ένα μοναδικό οικοσύστημα αναψυχής, πρασίνου και πολιτισμού. Τουρισμού και ιστορίας. Αθλητισμού και παραγωγικού δυναμισμού. Στεγαστικής πρωτοπορίας και συλλογικής αρμονίας. Εδώ η οικονομική προκοπή πρέπει να συμβαδίζει με την κοινωνική συνοχή, ώστε το όφελος αυτής της σπουδαίας επένδυσης να απλώνεται όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο. Φέτος καταγράφηκε ρεκόρ στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Πρόκειται για επενδύσεις με σημαντικό αντίκρισμα στα δημόσια έσοδα, στην τόνωση της απασχόλησης. Παρά τα εμπόδια τα μεγάλα έργα στη χώρα μας προχωρούν. Απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια η πολιτεία υψώνει αναχώματα ανακούφισης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Οι συμπολίτες μας δοκιμάζονται, αλλά αντιλαμβάνονται με ωριμότητα το μέγεθος των προκλήσεων. Και νιώθουν την κυβέρνηση δίπλα τους, ενώ διαπιστώνουν ότι δεν κάνει βήμα πίσω από το πρόγραμμα της. Το είπαμε το κάνουμε και όπως μέχρι και τώρα έτσι και αυτή η παγκόσμια δυσκολία θα μετατραπεί σε μία εθνική επιτυχία…»

Τρία πουλάκια κάθονται

Οι μπουλντόζες που προεκλογικά έταζε ότι θα μπουν στο Ελληνικό την πρώτη εβδομάδα της διακυβέρνησής του, πάλι δεν ήταν εκεί. Υπήρχε μία ως… μοντέλο για την ανάγκη των εγκαινίων που έγιναν για δεύτερη φορά, μετά τη φιέστα του 2021. Και καλύτερα αφού η επένδυση για όλη την Αττική, το λεκανοπέδιο και τις πέντε ηπείρους, μόνο αυτό δεν είναι, καθώς αφορά αποκλειστικά μια μπίζνα real estate με πώληση οικοπέδων.

Η «Ευρεία Επιτροπή Υπεράσπισης του Ελληνικού» μιλάει για μία επιλογή που έρχεται να υπηρετήσει το εύκολο και γρήγορο κέρδος μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων στην περίπτωση της «επένδυσης» και μας κάνει λιανά τις διευκολύνσεις και τα δικαιώματα που δίνει στον επενδυτή ο πρόσφατα ψηφισθείς -από τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ- νόμος 4787/21:

«Με το ν. 4787/21 (ΦΕΚ 44/Α/26-3-2021) που ενέκρινε πρόσφατα η Βουλή, με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, εκπληρώνεται μια ακόμη προϋπόθεση για την οριστική μεταβίβαση στη Lamda Development της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. και μέσω αυτής του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας του Ελληνικού. Είναι αξιοσημείωτο ότι, ενώ η μεταβίβαση δεν έχει γίνει ακόμη και ενώ ο επενδυτής δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ από το εξευτελιστικό τίμημα απόκτησης της έκτασης, ο νόμος του δίνει το δικαίωμα να κάνει έργα/παρεμβάσεις μέσα σε αυτήν, μεταξύ των οποίων και τη συνολική ή επιμέρους περίφραξη της. Ειδικότερα με τον νόμο αυτόν ρυθμίζονται μια σειρά ζητήματα όπως:

  • Η διανομή της ιδιοκτησίας του ακινήτου (70% - 30%) και το δικαίωμα της επιφανείας για 99 χρόνια επί αυτού, με τρόπο που ευνοεί τον επενδυτή σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Και τούτο διότι:
  • κατά τον υπολογισμό δεν αφαιρέθηκαν προηγουμένως οι κοινόχρηστοι/κοινωφελείς χώροι οι οποίοι ούτως ή άλλως θα περνούσαν στο ελληνικό δημόσιο και χωρίς διανομή. Επιλέχτηκε δηλαδή ο επαχθέστερος για το δημόσιο υπολογισμός, έτσι ώστε να χαριστεί στον επενδυτή ένα μέρος του ποσοστού κυριότητας που του αναλογούσε.
  • αξιοποιήθηκε προηγούμενη φωτογραφική τροποποίηση του δικαιώματος επιφανείας (του δικαιώματος δηλαδή του επενδυτή να εκμεταλλεύεται για 99 χρόνια την έκταση που παραμένει κυριότητας του ελληνικού δημοσίου), που είχε γίνει με τον πτωχευτικό κώδικα πέρσι τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα κατάτμησης του δικαιώματος αυτού χωρίς τη συναίνεση του δημοσίου και δικαίωμα σε τρίτο να εγγράψει υποθήκη, προσημείωση, οποιοδήποτε εμπράγματο βάρος επί του δικαιώματος αυτού, χωρίς να διασφαλίζεται ότι το ελληνικό δημόσιο θα πάρει πίσω τα ακίνητα ελεύθερα βαρών μετά τη λήξη του.
  • Δίνεται η δυνατότητα στον επενδυτή να περιφράξει το σύνολο της έκτασης ή επιμέρους τμήματά της, απαγορεύοντας έτσι την ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό.
  • Περιορίζεται δραστικά η ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία, δημιουργούνται ιδιωτικές παραλίες κατά παράβαση του Συντάγματος.

 Παρέχονται ορισμένες διευκολύνσεις στον επενδυτή όπως:

  • Η ενιαία λειτουργία συγκεκριμένων εμπορικών χρήσεων, που προβλέπονται στη γενική κατηγορία "Τουρισμός – Αναψυχή".
  • Η λειτουργία ξενοδοχείων και τουριστικών εγκαταστάσεων συνιδιοκτησίας σε ψηλά κτίρια.
  • Ειδικές ρυθμίσεις για την έκδοση αδειών οικοδομικών έργων και κατασκευών, η αντικατάσταση της άδειας με απλή έγκριση από το Γραφείο Ελληνικού για όποιο έργο βρίσκεται εκτός κτιριακών ενοτήτων των ζωνών ανάπτυξης και του πάρκου και περαιτέρω συμπίεση των προθεσμιών στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων, ακόμη και στο 10ήμερο, ειδάλλως θεωρείται ότι η αρμόδια υπηρεσία συναινεί.
  • Η πραγματοποίηση από τον επενδυτή ορισμένων έργων, πριν από το οριστικό κλείσιμο της αγοραπωλησίας της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.
  • Η απαλλαγή από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά, αμοιβή ή δικαίωμα υπέρ του δημόσιου, της μεταβίβασης των εμπράγματων δικαιωμάτων επί της έκτασης από το ΤΑΙΠΕΔ στην ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. την οποία θα αγοράσει ο επενδυτής.

Η ιστορία μιας «Εθνικής επιτυχίας» ή «ο πρόλογος της νέας εποχής του παραλιακού μετώπου και της Αττικής».

Ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας ανεκτίμητης αξίας, προκειμένου να χτιστεί μια περίκλειστη «πόλη μέσα στην πόλη» πλουσίων. Με πλέον των 3 εκ. τ.μ. κτίσματα, με δεκάδες υψηλά κτίρια 25 έως και 50 - 60 μέτρων, με 7 ουρανοξύστες των 200 μ., με χιλιάδες κατοικίες, χώρους υπηρεσιών και μεγάλα εμπορικά κέντρα, με ξενοδοχεία και ένα τεράστιο καζίνο.

Πέρσι τον Απρίλιο υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ελληνικό, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του "εθνικού προμηθευτή", της Lamda Development. Η σύμβαση διανομής των ακινήτων του «μεγαλύτερου παραθαλάσσιου οικόπεδου της Ευρώπης», πέρασαν στο ΤΑΙΠΕΔ για να μεταβιβαστούν στη συνέχεια στην εταιρεία του Σ. Λάτση.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού που θα γινόταν ένας δημόσιος χώρος τεράστιας περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αξίας για το Λεκανοπέδιο και τεράστιας ακτινοβολίας σε όλο τον κόσμο, θα γίνει μια περίκλειστη πόλη μέσα στην πόλη. Η κυβέρνηση που έκανε σημαία της αυτή τη σκανδαλώδη "επένδυση", υπογράφοντας το δέκατο νομοθέτημα της θητείας της με το οποίο ο "εθνικός επενδυτής" εκμεταλλεύεται τα "φιλέτα" από τα 6.500 στρέμματα της έκτασης, έχει ήδη βάλει το πλαίσιο. Πριν ξεκινήσει να χτίζει έχει περιφράξει όλη την ακτογραμμή και απαγορεύσει την πρόσβαση στις παραλίες, οι οποίες φυλάσσονται από εταιρίες σεκιούριτι. Καθώς "παρά τα εμπόδια τα μεγάλα έργα στη χώρα μας προχωρούν" απλά δεν αφορούν τους πολίτες της».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ