Σύνορα η… απάτη δεν γνωρίζει: Μαρία Σπυράκη και Εύα Καϊλή ύποπτες για απάτες σε βάρος του προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Γιατί η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας ζητά την άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη και της Εύας Καϊλή; Τι σημαίνει η φράση «ελέγχονται για απάτες σε βάρος του προϋπολογισμού της Ε.Ε.»; Τι είναι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία;

Σύνορα η… απάτη δεν γνωρίζει: Μαρία Σπυράκη και Εύα Καϊλή ύποπτες για απάτες σε βάρος του προϋπολογισμού της Ε.Ε.
ΠΡΟΒΟΛΗ

Απάτη, διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος, διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ

Η Εισαγγελία της Ε.Ε. άρχισε να λειτουργεί την 1η Ιουνίου 2021. Η διαφθορά συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες και έτσι η ανάγκη ίδρυσής της προέκυψε από… νούμερα. Εκτιμάται ότι το 2018 οι χώρες της Ε.Ε. απώλεσαν έσοδα ύψους 140 δισ. ευρώ από τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), εξαιτίας υποθέσεων διακρατικής απάτης. Τα αριθμητικά στοιχεία για το 2020 ενδέχεται να είναι υψηλότερα λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στην οικονομία της Ε.Ε. Επιπλέον, σύμφωνα με τις αναφορές των κρατών μελών, το 2015 έγινε κατάχρηση περίπου 638 εκατ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι ένα ανεξάρτητο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο να ερευνά, να διώκει και να παραπέμπει ενώπιον της δικαιοσύνης εγκλήματα σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε. Τα θεσμικά και λοιπά όργανα της Ε.Ε., καθώς και οι αρμόδιες αρχές των 22 κρατών μελών που έχουν προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, πρέπει να αναφέρουν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κάθε αξιόποινη συμπεριφορά που θίγει τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Είναι επίσης δυνατή η υποβολή καταγγελιών εκ μέρους πολιτών για εικαζόμενες περιπτώσεις απάτης και άλλων εγκλημάτων. Πριν από την έναρξη λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, μόνο οι εθνικές αρχές μπορούσαν να ερευνούν τέτοιου είδους εγκλήματα - αλλά με περιορισμένα εργαλεία, καθώς οι εξουσίες τους σταματούν στα εθνικά σύνορα.

Ομοίως, τα όργανα της Ε.Ε. που προηγήθηκαν της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στον συγκεκριμένο τομέα, όπως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου (Ευρωπόλ) και ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ποινική Δικαιοσύνη (Eurojust), δεν μπορούν να κινούν ποινικές έρευνες ούτε να ασκούν διώξεις στα κράτη μέλη.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία βοηθά στην υπέρβαση των αδυναμιών αυτών και, κατά συνέπεια, στην πάταξη των εγκλημάτων σε βάρος του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Αποστολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι η καταπολέμηση της απάτης σε βάρος του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Έχει την εξουσία να διεξάγει έρευνες και να ασκεί διώξεις για εγκλήματα που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διεξάγει διασυνοριακές έρευνες για υποθέσεις απάτης που αφορούν κονδύλια της Ε.Ε. ύψους άνω των 10.000 ευρώ ή για υποθέσεις διασυνοριακής απάτης στον τομέα του ΦΠΑ που αφορούν ζημία άνω των 10 εκατ. ευρώ. Συνεργάζεται επίσης στενά με τις εθνικές αρχές επιβολής του νόμου, καθώς με άλλους φορείς, όπως η Eurojust και η Ευρωπόλ.

Με το τεκμήριο της αθωότητας αλλά και με άρση ασυλίας

Και με αυτή την μικρή αλλά κατατοπιστική παρένθεση -που αλιεύσαμε στο site της Ε.Ε., η ερευνητική έκθεση που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), καταδεικνύει υποψίες για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της Ε.Ε. σε σχέση με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης και ιδίως όσον αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών, τέτοιες ώστε η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας, Laura Codruta Kovesi, να ζητήσει την άρση της ασυλίας της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη. Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην επίσημη ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα της Ε.Ε., η έρευνα αφορά στις αμοιβές των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών. Αίτημα άρση ασυλίας υπάρχει και για την Εύα Καϊλή, ενώ στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι δύο ελεγχόμενες δικαιούνται το τεκμήριο της αθωότητας.

Άμεση δήλωση αθωότητας

Η Μαρία Σπυράκη αντέδρασε άμεσα και δήλωσε στην «ΕφΣυν»: «Δεν έχω πρόβλημα να αρθεί η ασυλία μου, δεν έχω τίποτα να κρύψω, δεν έχω λάβει χρήματα και όλο αυτό δεν έχει σχέση με το Κατάρ» και στο ΑΜΠΕ: «Ευχαρίστως αποδέχομαι το αίτημα άρσης της ασυλίας μου προκειμένου να διαφανεί ότι δεν έχω ούτε ένα ευρώ οικονομική διαφορά με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Το θέμα αφορά το επίδομα αλλοδαπής πρώην συνεργάτη μου, ο οποίος αντιμετώπισε σοβαρό προσωπικό πρόβλημα και είχε ορισμένες απουσίες από το χώρο συνεδριάσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Δεν έχω καμία σχέση με το QatarGate, δεν έχω καμία σχέση με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση».

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι άριστοι αποδεικνύονται συνεπείς μόνο στη διαφθορά»

Άμεσα αντανακλαστικά έδειξε και ο ΣΥΡΙΖΑ: «Οι άνθρωποι αποδεικνύονται συνεπείς μόνο στη διαφθορά και τον διασυρμό της χώρας εντός και εκτός συνόρων. Ο κ. Μητσοτάκης θα αποπέμψει την κ. Σπυράκη ή θα κάνει πως δεν την γνωρίζει όπως την κ. Καϊλή;». Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σημειώνει ότι «για άλλη μια φορά οι βελγικές αρχές δείχνουν τι σημαίνει διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς και απάτης, σε αντίθεση με το αίσθημα αδικίας και τη διαρκή συγκάλυψη στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη. Υποθέτουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα κάνει πως δεν γνωρίζει και την κ. Σπυράκη, όπως την κ. Καϊλή, και θα την αποπέμψει από τη Ν.Δ. Οι άριστοι αποδεικνύονται συνεπείς μόνο στη διαφθορά και το διασυρμό της χώρας εντός και εκτός συνόρων».

ΝΔ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εμπλέξει ανόμοια πράγματα για να δημιουργήσει εντυπώσεις»

Η ΝΔ τονίζει με ανακοίνωσή της ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εμπλέξει ανόμοια πράγματα για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Η υπόθεση της κυρίας Σπυράκη δεν έχει καμία σχέση με το QatarGate. Η ίδια η κυρία Σπυράκη έχει δηλώσει ότι αποδέχεται το αίτημα άρσης της ασυλίας της, προκειμένου να διαφανεί ότι πρόκειται για διοικητική διαφορά σχετικά με επίδομα πρώην συνεργάτη της και ότι η ίδια δεν έχει οικονομική διαφορά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καταλαβαίνουμε την αντιπολιτευτική απελπισία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ας περιμένουμε τον έλεγχο των αρμόδιων αρχών».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ