Πολύ μικρότερη η αληθινή φορολόγηση των υπερκερδών - Φοροαπαλλαγές στους πετρελαιάδες

Η Κομισιόν είχε προτείνει το Φθινόπωρο έκτακτο φόρο στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων τουλάχιστον 33%. Κάτι που έγινε αποδεκτό. Η «βάση» για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη έγινε το «ταβάνι», με δώρο στους πετρελαιάδες να περαστεί ο φόρος ως δαπάνη!

Πολύ μικρότερη η αληθινή φορολόγηση των υπερκερδών - Φοροαπαλλαγές στους πετρελαιάδες
ΠΡΟΒΟΛΗ

Στο 33% λοιπόν αναμένεται να είναι ο φόρος της χώρας μας προς τα διυλιστήρια (η πρόταση της Κομισιόν δεν ήταν δεσμευτική αλλά έγινε αποδεκτή). Όμως τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων στο τέλος του έτους αναμένονται στα 3,2 δισ. ευρώ. Άρα τα 650 εκατ. ευρώ του προγράμματος Market Pass είναι το 20%. Το πρόγραμμα θα έπρεπε να έχει αξία 1 δισ. ευρώ ή θα πρέπει να βγει ακόμα ένα πρόγραμμα για τα υπόλοιπα 350 εκατ. ευρώ.

Όσα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αναφερθεί σε φοροαπαλλαγή από το παράθυρο έχουν δίκιο, καθώς η έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών θα περαστεί ως «δαπάνη». Για να είμαστε συγκεκριμένοι, η δαπάνη αυτή (με την φοροαπαλλαγή της) θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την χρονιά που έρχεται! Άρα οι μεγαλοστομίες περί φορολόγησης των εταιρειών ενέργειας από την Κυβέρνηση κατά 90%, όχι απλά πήγαν περίπατο, αλλά καταλήγουν στυγνή κοροϊδία.

Το ακριβές εδάφιο της τροπολογίας αναφέρει:

Άρθρο 1

Εφαρμοστικά μέτρα για την επιβολή της Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης του άρθρου 14 του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/1854

9. Τα έσοδα από την Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης εισπράττονται ως δημόσια έσοδα που χρησιμοποιούνται για να καλυφθούν δαπάνες στήριξης των νοικοκυριών νια τον μετριασμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης. Προς τούτο εγγράφονται ισόποσες πιστώσεις, στον Αναλυτικό Λογαριασμό Εξόδου 2910601001 «Πιστώσεις για δαπάνες εφαρμογής δράσεων προγραμμάτων» του ειδικού φορέα 1023-711-0000000 «Γενικές Κρατικές Δαπάνες» του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το άρθρο 74 του ν. 4270/2014 (Α' 143).

Να υπενθυμίσουμε πως τα μεγαλοστελέχη των διυλιστηρίων είχαν αντιδράσει σθεναρά κάνοντας λόγο για «εξόντωση» και «δήμευση ιδιοκτησίας». Την ίδια στιγμή οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης κινούνται ανοδικά (λόγω της επιδότησης των 0,15 ευρώ από την Κυβέρνηση), ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδοεταιρικές μελέτες που έχουν παρουσιαστεί, τα κέρδη αναμένονται ανοδικά και για όλο το 2023. Τα χρήματα από την φορολόγηση των υπερκερδών αναμένεται να αφαιρεθούν από τα μερίσματα των μετοχών (για αυτό οι σθεναρές αντιδράσεις) και από τις επανεπενδύσεις των κερδών. Ο άλλος λόγος των αντιδράσεων ήταν πως τα στελέχη των διυλιστηρίων υποστηρίζουν, πως τα υπερκέρδη για τα διυλιστήρια ήρθαν από εξαγωγές σε βαθμό άνω του 50%. Δηλαδή ισχυρίζονταν πως δεν έβγαλαν υπερβολικά κέρδη από την ελληνική αγορά. Αλλά πως κερδοσκόπησαν εις βάρος και των ξένων!

Αληθινός Πληθωρισμός vs Λογιστικός Πληθωρισμός

Μιας και ουσιαστικά όλα αυτά αφορούν το food pass, καλό είναι να αναφέρουμε πως ο πληθωρισμός για τα φτωχότερα νοικοκυριά είναι 3% υψηλότερος και φθάνει το 14,59%, ενώ για τα πλουσιότερα νοικοκυριά είναι 11,56% (πηγή: Ινστιτούτο Bruegel). Το άλλο ζήτημα που δεν λαμβάνεται υπόψη είναι πως ο πληθωρισμός δεν επηρεάζει τα προϊόντα πολυτελείας, που ήταν έτσι και αλλιώς απλησίαστα για τους περισσότερους πολίτες. Έτσι η πτώση των τιμών στα προϊόντα πολυτελείας «καμουφλάρουν» τον πραγματικό πληθωρισμό, κάτι βαθιά τρομακτικό.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ