Οπερατέρ και τεχνικοί τηλεόρασης αναγκαστικά στην μάχη κατά του Προεδρικού Διατάγματος 85

Οπερατέρ και τεχνικοί πλήττονται επίσης από το Προεδρικό Διάταγμα 85, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στα τηλεοπτικά κανάλια και να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το αίτημα για την κατάργησή του. 

Οπερατέρ και τεχνικοί τηλεόρασης αναγκαστικά στην μάχη κατά του Προεδρικού Διατάγματος 85
ΠΡΟΒΟΛΗ

Κάποια κανάλια είχαν ήδη μεταφέρει τις θέσεις τεχνικών σε υπεργολαβίες (ήδη με εσωτερικές αντιδράσεις και αρνήσεις υπογραφών νέων συμβάσεων), όμως οι πιο «παλιοί» και έμπειροι τεχνικοί και ειδικά οι οπερατέρ που είχαν μείνει εκτός υπεργολαβιών, απειλούνται άμεσα με μειώσεις μισθών. Δυστυχώς αντίστοιχα απειλούνται και όσοι οπερατέρ έχουν συμβάσεις με υπεργολάβους, που με την σειρά τους έχουν συμβάσεις με τα κανάλια. Γιατί είναι πολύ εύκολο οι υπεργολάβοι να αποφασίσουν να αγνοήσουν τα σωματεία των τεχνικών και να φέρουν συμβάσεις προς ανανέωση με το μισθολογικό όρο του ανειδίκευτου εργάτη και το ωρομίσθιο των 3,6 ευρώ. Όπως μπορεί να γίνει σαφές, αυτοί που πλήττονται άμεσα και περισσότερο είναι οι τεχνικοί που εργάζονται στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (ΕΡΤ, ΕΡΑ και Δημοτικά Μέσα Ενημέρωσης).

Γιατί συνέβη αυτό και γιατί δεν υπήρξαν άμεσες αντιδράσεις από τους τεχνικούς;

Σε ένα βαθμό, τεχνικοί ήχου και οπερατέρ πιάστηκαν στον ύπνο. Δεν περίμεναν να τους αφορά το Προεδρικό Διάταγμα γιατί δεν ήταν άμεσος ο συσχετισμός. Όμως πολλοί οπερατέρ και τεχνικοί ήχου έχουν πτυχίο κινηματογραφιστών και τεχνικών ήχου από ιδιωτικές Ανώτερες Σχολές, καθώς δεν υπήρχαν αντίστοιχα τμήματα πουθενά αλλού στην Δημόσια Εκπαίδευση. Οπότε δεν είχε καμία σημασία πόσο καλός ή επιμελής ήταν κάποιος ως τελειόφοιτος Λυκείου, καθώς αν ήθελε να ακολουθήσει την καριέρα του κινηματογραφιστή, του οπερατέρ ή του τεχνικού ήχου, δεν είχε καμία διέξοδο μέσα από το Ελληνικό Πανεπιστήμιο ή τα ΤΕΙ. Παρά μόνο από τις ιδιωτικές ανώτερες σχολές. Ήταν μονόδρομος.

Οι πρώτες μας πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλο εκνευρισμό και φόβο, σε έναν κλάδο που έχει πληγεί σε απίστευτο βαθμό από τις υπεργολαβίες, παρότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των καναλιών. Επί ποδός πολέμου και οι τεχνικοί λοιπόν και περιμένουμε τις επίσημες αντιδράσεις από τα σωματεία τους. 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ