Μητσοτάκης: Έτοιμος να αναγνωρίσει τη βρετανική κυριαρχία επί των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Με τις εκλογές προ των πυλών, δηλαδή καθαρά για επικοινωνιακούς-ψηφοθηρικούς λόγους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται έτοιμος να υπογράψει για τον δανεισμό των μαρμάρων του Παρθενώνα, βάζοντας τέλος στη διαχρονική πολιτική περί κλοπής.

Μητσοτάκης: Έτοιμος να αναγνωρίσει τη βρετανική κυριαρχία επί των Μαρμάρων του Παρθενώνα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε πως διεξάγει «εποικοδομητικές συζητήσεις» με την ελληνική πλευρά για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ενώ η «Daily Telegraph» ανέφερε πως έχει συναφθεί συμφωνία (άλλες πηγές κάνουν λόγο για προσύμφωνο) για την επιστροφή των Μαρμάρων στο «πλαίσιο ανταλλαγής». Ουασιαστικά η Ελλάδα, όχι μόνο αναγνωρίζει την βρετανική κυριότητα της μισής ζωφόρου του Παρθενώνα, ενός ελληνικού Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αλλά προτίθεται να δώσει και ανταλλάγματα σπάνιας ομορφιάς με την μορφή δανεισμού για να φιλοξενήσει τα ακρωτηριασμένα Μάρμαρα!

Το γελοίο του πράγματος είναι πως οι «μεγαλόψυχοι» παγκόσμιοι κλέφτες του Βρετανικού Μουσείου, προτίθενται να δανείσουν κάποια «τεμάχια», υπό την προϋπόθεση της αναγνώρισης της κυριότητας από το Βρετανικό Μουσείο. Πρώτα από όλα είναι κλεμμένα, αποκομμένα και θρυμματισμένα έργα τέχνης που οι Βρετανοί συντηρητές τα καθάριζαν με χλωρίνη και στην αίθουσα των Γλυπτών, έκαναν γάμους και κηδείες (σ.σ. έκαναν δεξιώσεις και συνεδριακού τύπου ομιλίες). Οι λέξεις «τεμάχια» ή «κομμάτια» από μόνες τους είναι αρκετά προσβλητικές για οποιοδήποτε λάτρη της τέχνης.

Το ακόμα χειρότερο είναι πως πρόκειται για μια μυστική διπλωματία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία αναγνωρίζει μια πάγια θέση του Βρετανικού Μουσείου: Την «νόμιμη αγορά» από τον Λόρδο Έλγιν. Μιλάμε για μυστική διπλωματία γιατί απαιτείται η αλλαγή του νόμου British Act, εναλλακτικά ενεργοποίηση των διατάξεων του νόμου Charities' Act, δεν μπορεί να υπάρξει δάνειο ή ανταλλαγή χωρίς την χρήση νόμου. Την ίδια στιγμή τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ πουλάνε την υπόθεση Μάρμαρα του Παρθενώνα στηρίζοντας απόλυτα την γραμμή του Βρετανικού Μουσείου! Γιατί; Για να το παρουσιάσουν ως μια νίκη του Μεγαλειότατου Κυριάκου Μητσοτάκη που έφερε πίσω τα Μάρμαρα. Με τι κόστος;

Καλό είναι όταν έχουμε έναν κυνικό γόνο οικογένειας αρχαιοκάπηλων (Φαμίλια Μητσοτάκη) που είχαν τα αρχαία ως τουβλάκια να παίζει ο μικρός πολιτικός κρατούμενος μακριά από τον νόμιμο ιδιοκτήτη, τον λαό, που νομιμοποίησε την γεμάτη από προϊόντα αρχαιοκαπηλίας και κίβδηλα κυκλαδίτικα έργα τέχνης εντός και εκτός εισαγωγικών συλλογή Στερν, να μην τον εμπιστευόμαστε δευτερόλεπτο. Το καταμαρτυρούν το τσιμέντωμα της Ακρόπολης και η φωτιά στις Μυκήνες. Γιατί ακόμα και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, υπάρχουν για να ικανοποιήσουν την μεγαλομανία και την αρχομανία του. Δεν τα σέβεται, δεν έμαθε να τα σέβεται. Είναι εμπορεύματα και αντικείμενα προς ανταλλαγή και εκμετάλλευση.

Τι ανταλλάγματα-αντιδάνεια θα ζητούσατε από τα ελληνικά μουσεία για να δανείσετε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα; Το χρυσό στεφάνι από κλαδιά βελανιδιάς του Φίλιππου του Β'; Το εύρημα που ονομάστηκε Η Μάσκα του Αγαμέμνονα; Μινωικές λάρνακες; Τον Δία ή Ποσειδώνα του Αρτεμισίου ή τον Ηνίοχο με... τα κλεμμένα άλογα;

Σας αφήνουμε με την σχετική ανακοίνωση-ανάλυση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ