Ενδοοικογενειακά καβγαδάκια στην Κυβέρνηση για την ιδιωτική ταφή

Την ώρα που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η Εκκλησία της Ελλάδος αναμένεται να κηδέψει τον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ με τιμές Βασιλιά και παρουσία των ιεραρχών, στην Κυβέρνηση προσπαθούν να μετριάσουν τη ζημιά την ώρα που βουλευτές αυτονομούνται. Τα παιδιά του έκπτωτου μονάρχη επιβλέπουν τις εργασίες. Στην ουσία έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο σε οτιδήποτε γίνεται.

Ενδοοικογενειακά καβγαδάκια στην Κυβέρνηση για την ιδιωτική ταφή
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η επίσημη γραμμή της Κυβέρνησης είναι πως δεν αναγνωρίζονται τίτλοι ευγενείας στην Ελλάδα και για αυτό ο έκπτωτος βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης. Βέβαια ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης που συναποφάσισε την ιδιωτική ταφή, προσπαθεί να μετριάσει τις αντιδράσεις από το χουντοβασιλικό τμήμα της Νέας Δημοκρατίας αποκαλώντας τον «Βασιλιά Κωνσταντίνο». Ο Υπουργός Υγείας Θ.Πλεύρης τον αποκάλεσε «τελευταίο βασιλιά», πλήρως εναρμονισμένος με την γραμμή Σαμαρά και από κοντά ο Άδωνης Γεωργιάδης.

Η ταφή θα γίνει στο Τατόι στην βάση της τότε συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης του πατέρα Μητσοτάκη και της έκπτωτης βασιλικής οικογένειας. Ήδη το Υπουργείο Πολιτισμού βρέθηκε στο Τατόι για να προετοιμάσει τον χώρο, δηλαδή να μαζέψει τα καμένα (η φωτιά ήταν προπέρσινη) και τα ξερά. Γόπινγκ και πευκοβελόνες δηλαδή για την κυρία Μενδώνη και αγγαρείες για αστυνομικούς, εργαζόμενους του Υπ. Πολιτισμού και άλλους εργαζόμενους του Δημοσίου.

Χαρακτηριστικά στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, οι Δημήτρης Οκονόμου και Άκης Παυλόπουλος ασκούν δρυμεία κριτική στην Κυβέρνηση εδώ και δύο μέρες, ζητώντας να γίνει η κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους. Τα πράγματα είναι χειρότερα για τον Δ. Οικονόμου ο οποίος έχει αναφερθεί ως σχεδόν σίγουρος υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας στην Καρδίτσα και μελλοντικός Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Η κριτική που ασκεί είναι απέναντι στην γραμμή Μητσοτάκη που υπολογίζει τις ψήφους των Καραμανλικών και προερχόμενων από το παλιό ΠΑΣΟΚ, παρότι μπορεί να είναι στην γραμμή του καναλιού. Αντίστοιχα και ο Βουλευτής Μαρκόπουλος παρότι συμφωνούσε με την κυβερνητική γραμμή, διαφοροποιήθηκε από αυτήν σε αντιπαράθεση με τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Χ.Σπίρτζη. Η Νέα Δημοκρατία πλήττεται εσωκομματικά και από τα άκρα δεξιά (Μπογδάνος, Τζήμερος, φιλοβασιλικοί πολιτευτές και χουντοβασιλικούς, φασίστες και νεοναζί), γεγονός που τείνει να συρρικνώσει την ακροδεξιά πτέρυγα της παράταξης.

Η Εκκλησία της Ελλάδος θα αναλάβει να μετριάσει την ζημιά στην εικόνα της έκπτωτης βασιλικής οικογένειας, όπου την τελετή θα αναλάβει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, με ιεράρχες ενώ υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να γίνει με τιμές βασιλιά. Πονηρά ανακοινώθηκε πως θα παραβρεθούν όσα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου το επιθυμούν. Ουσιαστικά σε αντίθεση με τις δηλώσεις της Κυβέρνησης, δεν θα κηδευτεί ως ιδιώτης, αλλά το πιο πιθανό είναι το πρωί της Δευτέρας η σωρός του αναμένεται να βρίσκεται στο παρεκκλήσι δίπλα από την Μητρόπολη, ουσιαστικά σε λαϊκό προσκύνημα.

Η διαφορά της ιδωτικής ταφής ή της βασιλικής έγκειται στο αν την εξόδιο ακουλουθία τελέσουν όλα τα μέλη της Συνόδου σύμφωνα με το τελετουργικό και αν θα φορούν την αρχιερατική στολή. Τότε η κηδεία θα είναι στην πράξη σαν να κηδεύεται ως βασιλιάς.Η Εκκλησία με την σειρά της έχει να σκεφτεί τόσο την ιεραρχική, όσο και την πελατειακή της βάση, όπου οι φιλοβασιλικοί και οι χουντοβασιλικοί αποτελούν ένα δυναμικό κοινό.

Η δήλωση της ΔΙΣ αναφέρει:
«Σήμερα ο Μακαριώτατος και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκδημήσαντος τέως Βασιλέως Κωνσταντίνου Β’, η οποία και τους προσκάλεσε στην τέλεση της Εξοδίου Ακολουθίας κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξεως και εθιμοτυπίας».

Η τελευταία φράση «κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξεως και εθιμοτυπίας» είναι η φράση-κλειδί. Για την ιστορία παρότι δεν θεωρείται Δημοσία Δαπάνη, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει διαθέσει δεκάδες αστυνομικούς στην οικογένεια Γλύξμπουργκ, η οποία έχει αποκλείσει τον χώρο, ενώ ο γιος του Νικόλαος έχει φανεί σε βίντεο να δίνει εντολές σε αστυνομικούς και σύμφωνα με μαρτυρίες σε εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα με όλα τα ρεπορτάζ όλες οι εργασίες επιβλέονται από τα παιδιά του έκπτωτου βασιλιά. Αν προσμετρήσουμε τις εργασίες, τα μηχανήματα βαρέως τύπου και τους εργάτες ή το γεγονός πως ο γιός του έκπτωτου βασιλιά διατάζει κρατικούς λειτουργούς, μια χαρά δημοσία δαπάνη είναι η τελετή.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ