Η στρατηγική της Κυβέρνησης για την επανεκλογή της και τα «αγκάθια»

Η Κυβέρνηση παρά τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει έχει ήδη δείξει πως θα κινηθεί προεκλογικά. Έχει συγκεκριμένη στόχευση για τις διαρροές ψήφων από την άκρα δεξιά, συγκεκριμένη πολεμική ενάντια στην Αριστερά και συγκεκριμένη στρατηγική για το Σκάνδαλο των Υποκλοπών.

Η στρατηγική της Κυβέρνησης για την επανεκλογή της και τα «αγκάθια»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το ακροδεξιό μαντρί

Το ακροδεξιό μαντρί δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να το μάθεις. Απλά θέλει να μοιράζεις μίσος, ειδικά προς την Αριστερά και όσα άτομα διαφορετικής καταγωγής δεν είναι πλούσιοι. Το πρόβλημα είναι πως μαζεύτηκαν πολλοί «τσοπάνηδες». Στην περίπτωση της κηδείας του «βασιλιά» τους, άλλοι μίλησαν για μικροψυχία της Αριστεράς όπως ο βουλευτής Γ. Κουμουτσάκος, ο Σπύρος «Άδωνης» Γεωργιάδης αναρωτήθηκε αν οι φιλοβασιλικοί θεσμικοί και εξωθεσμικοί «έπρεπε να πάρουν την άδεια της Αριστεράς» και συνολικά ο στόχος είναι η επιστροφή στο μαντρί μέσα από το την πόλωση του ακροατηρίου. Πως τώρα μετά από τόσες μεταπολιτευτικές θητείες της ΝΔ στην Κυβέρνηση και του κεντροαριστερού ΠΑΣΟΚ δεσπόζει η Αριστερά και θέτει την ατζέντα, είναι ένα άλλο ζήτημα. Το θέμα είναι πως μέρος της κριτικής προέρχονταν από την ίδια την Νέα Δημοκρατία που είχε διασπαστεί για το ζήτημα των τιμών αρχηγού κράτους σε Πραγματιστές/Φιλοβασιλικούς και Δημοκράτες Δεξιούς.

Ο στόχος της προεκλογικής παρουσίας επετεύχθη με την παρουσία στην κηδεία Βουλευτών της ΝΔ υπό την προστασία του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ακόμα και αν γιουχαρίστηκαν από φιλοβασιλικούς και χουνταίους. Το ζήτημα ήταν η παρουσία στο Μουντιάλ των Φιλοβασιλικών και κάποιοι τα κατάφεραν χωρίς προσωπικό κόστος. Όμως η γκρίνια εντός της ΝΔ για την μη ταφή με τιμές αρχηγού κράτους καλά κρατεί.

Το δεύτερο ζήτημα στο ακροδεξιό μαντρί είναι τα ελληνοτουρκικά. Παρότι από πλευράς Κυβέρνησης έχουν πέσει οι τόνοι κυρίως λόγω της εμπλοκής των στρατιωτικών στην υπόθεση των Υποκλοπών, η αλήθεια είναι πως ένα κομμάτι του στρατεύματος δεν βλέπει με καλό μάτι την υπόνοια εκβιασμού αυτών που τον διατάζουν. Γιατί χάνουν την εμπιστοσύνη στα κίνητρα των προϊσταμένων τους. Στα ελληνοτουρικά λοιπόν κρατούνται και θα κρατηθούν χαμηλοί τόνοι, όπου θα αφεθεί ο αρμόδιος Υπουργός Εξωτερικών σε μια αμυντική στάση απαντήσεων στις όποιες δηλώσεις από πλευράς Τουρκικών παραγόντων. Μια στρατηγική μονόδρομος εξαιτίας της εμπλοκής της ΕΥΠ στην ζωή των στρατιωτικών με Κυβερνητική εντολή. Οπότε ξεχνάμε κάθε σκέψη για εθνικιστικές κορώνες από πλευράς Κυβέρνησης και αυτό είναι καλό για την αποκλιμάκωση της φιλοπολεμικής ρητορικής μεταξύ των δύο χωρών. 

Το τρίτο ζήτημα που αφορά το ακροδεξιό μαντρί είναι η αναμενόμενη και διαφημιζόμενη νομοθετική ρύθμιση ενάντια στο κόμμα Κασιδιάρη «Έλληνες ΓΤΠ». Το μοναδικό πρόβλημα εδώ είναι πως αφορά την καταδίκη του για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και όχι για τον βαθιά διχαστικό, ρατσιστικό και ενίοτε νεοναζιστικό λόγο που εκφέρει. Η ΝΔ που βλέπει τεράστια διαρροή προς την Ελληνική Λύση και τους «Έλληνες ΓΤΠ», προτιμά να μοιραστεί την πίτα του Κασιδιάρη με τον Βελόπουλο φωτογραφίζοντας νομοθετικά -σύμφωνα με μερίδα συνταγματολόγων- μόνο τον καταδικασμένο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παρά να περάσει μια σαφή νομοθεσία ενάντια στην φασιστική και ναζιστική ιδεολογία με απώτερο σκοπό την κατάλυση του πολιτεύματος ή ακόμα και την ρητορική μίσους που θα έκανε καλό σε ολόκληρη την πολιτική ζωή της χώρας. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση κανείς δεν θέλει να δει ξανά νεοναζί στην Βουλή, οπότε η διαφωνία είναι μονάχα για τον τρόπο που είναι ψηφοθηρικός. Όχι επί της ουσίας.

Υποκλοπές-Ακρίβεια-Ενέργεια

Αφήνοντας στην άκρη το ακροδεξιό μαντρί, η υπόθεση των υποκλοπών αναμένεται να στοιχίσει ακόμα περισσότερο στην Κυβέρνηση. Η αίσθηση είναι πως μέλη ή βουλευτές της Κυβέρνησης εκβιάζονται και βρίσκονται προ του διλήμματος να μιλήσουν και να στασιάσουν ενάντια στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να θεωρηθούν υπαίτιοι της εκλογικής κατρακύλας ή να σωπάσουν εκβιαζόμενοι. Αυτό είναι το κυρίαρχο αφήγημα την δεδομένη στιγμή, ακόμα και αν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κατηγόρησε τον... Βαξεβάνη για τις υποκλοπές!

Βέβαια η κυβερνητική γραμμή πως «τον ψηφοφόρο τον νοιάζει η ακρίβεια και όχι οι υποκλοπές» είναι έξυπνη, όπως και να την δεις. Είτε γιατί ο απλός κόσμος δεν αντιλαμβάνεται την αντιδημοκρατική πρακτική των υποκλοπών είτε τρώει το παραμύθι «αν δεν έχεις κάτι να κρύψεις, τι σε νοιάζει;», ο μέσος ψηφοφόρος της δεξιάς δεν θέλει και δεν θα το δει ως μέγιστο αντιδημοκρατικό ατόπημα. Οπότε θα συνεχίσει η Κυβέρνηση την προσπάθεια συγκάλυψης μέχρι να σβήσει ο ήλιος ή μέχρι η ΑΔΑΕ να βρει περιθώριο να παρουσιάσει τα ευρήματα που εκπορεύονται από τον θεσμικό της ρόλο στην Βουλή.

Η ακρίβεια είναι το μεγάλο αγκάθι για την Κυβέρνηση αυτή την στιγμή. Ανεξαρτήτως πολιτικής στάσης και εισοδήματος, όλοι οι κάτοικοι της χώρας αντιμετωπίζουν ραγδαία πτώση του επιπέδου ζωής που είχαν συνηθίσει. Εκτός αν εργάζονται στην ενέργεια και έχουν πλουτίσει. Είναι κάτι που δεν κρύβεται και δεν μπορεί να χρεωθεί σε κανέναν πολίτη. Ούτε καν στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς οι τιμές πήραν την ανηφόρα σχεδόν 7 μήνες πριν την ρωσική εισβολή. Οι αυξήσεις στην ενέργεια, συμπαρασύρουν διαρκώς τις τιμές των τροφίμων και τον πληθωρισμό και κανένα Καλάθι δεν αρκεί για να πείσει τον πολίτη πως μπορεί με 20 ευρώ να κάνει τα ψώνια του έστω για περισσότερες από δύο ημέρες. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στην κερδοσκοπία, καθώς οι αυξήσεις των τροφίμων ξεπερνούν τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες και τα μεταφορικά.

Αν η οβάλ γαλοπούλα για τοστ κοστίζει 21 ευρώ το κιλό (παράδειγμα μετά λόγου γνώσεως), ενώ πριν ένα χρόνο κόστιζε 13 ευρώ το κιλό, με το τιμολόγιο χονδρικής σήμερα στα 14 ευρώ, καταλαβαίνει κανείς πως τα σούπερ μάρκετ δουλεύουν πάνω από το όριο των κερδών που τους επιτρέπεται. Το αντίστοιχο συμβαίνει σε πολλά είδη διατροφής ακόμα και στην ελληνική ΠΟΠ Φέτα που έχει φτάσει τα 15 ευρώ το κιλό (90% αύξηση). Οι προμηθευτές μειώνουν το κέρδος τους, ώστε να δώσουν ανταγωνιστικές τιμές στα σούπερ μάρκετ, κάτι που με την σειρά τους δεν πράττουν τα σούπερ μάρκετ. Εδώ η Κυβέρνηση δεν έχει καμία ορατή στρατηγική και δεν ασκεί κανέναν έλεγχο, πλην του αφηγήματος πως το «Καλάθι σκίζει» ή «σπέρνει» όπως είχε δηλώσει πρόσφατα πρώην τηλεπωλητής. Δηλαδή δεν έχει κανένα μέτρο προφύλαξης των καταναλωτών πλην της Επικοινωνίας περί του αντιθέτου στα φιλικά ΜΜΕ που δεν κάνουν δεύτερη ερώτηση. Στην πράξη το Καλάθι του Νοικοκυριού είναι η τελευταία λύση της επιβίωσης, που έχει κανονικοποιηθεί στον δημόσιο λόγο.

Το πρόβλημα που έρχεται και δεν το γνωρίζει ο κόσμος είναι σχετικά με τις επιδοτήσεις του ρεύματος. Η Κομισιόν αναμένεται να ζητήσει από τις Κυβερνήσεις-μέλη να σταματήσουν τις οριζόντιες χρηματοδοτήσεις εκπτώσεων στους λογαριασμούς, τουλάχιστον για τους έχοντες. Αυτό αναμένεται να διαταρράξει κάθε πτυχή της οικονομικής ζωής καθώς όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις θα μετακυλίσουν το κόστος στον καταναλωτή. Η μόνη λύση για την συγκεκριμένη Κυβέρνηση είναι να οπλίσει νομοθετικά τις μεγάλες επιχειρήσεις με το δικαίωμα να τοποθετούν φωτοβολταϊκά κοντά στις επιχειρήσεις τους. Όπου αυτό το νομοσχέδιο είναι στην τελική του φάση. Η πραγματική λύση θα ήταν ο έλεγχος της κερδοσκοπίας στην ενέργεια, καθώς η Ελλάδα, αδίκως, έχει τις υψηλότερες χρεώσεις ρεύματος στην Ευρώπη. Αυτή είναι μια αδιαπραγμάτευτη αλήθεια. Οι Κυβερνήσεις που πλήττονται περισσότερο από την στάση της Κομισιόν είναι της Ελλάδας και της Ολλανδίας, καθώς άλλες χώρες έχουν κυμαινόμενες χρηματοδοτήσεις στα πρότυπα του σχεδίου της Κομισιόν, δηλαδή μόνο στις επιχειρήσεις και τους μεγάλους καταναλωτές που έχουν αποδεδειγμένα πτώση της κατανάλωσης ρεύματος. Αυτό το ζήτημα η Κυβέρνηση το έχει αποσιωπήσει από τον δημόσιο λόγο με μοναδικό σχόλιο πως η Ελλάδα θα κρατήσει τις επιδοτήσεις στην ενέργεια ως έχουν μέχρι τον Ιούλιο. Οι απευθείας κυβερνητικές επιδοτήσεις στις εταιρείες δεν είναι λύση, είναι απλά τρόπος πλουτισμού των μεγαλομετόχων τους. Ούτε οι εκπτώσεις στον λογαριασμό του ρεύματος ενός δισεκατομμυριούχου ολιγάρχη είναι λογικές.

Αυτή είναι μέχρι τώρα η διαφαινόμενη στρατηγική της Κυβέρνησης στα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν προκύψει και με αυτόν τον τρόπο θα πορευτούν τουλάχιστον μέχρι το πόρισμα της ΑΔΑΕ στην Βουλή. 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ