Επίσημα παρακολουθούμενοι από την ΕΥΠ ο Κ. Χατζηδάκης και οι ανώτατοι στρατιωτικοί

Από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε την παρακολούθηση του Κωστή Χατζηδάκη και των 5 υψηλόβαθμων στρατιωτικών που εμπλέκονταν με τα εξοπλιστικά. Έθεσε θέμα Βασιλικής Βλάχου που υπέγραψε παρακολουθήσεις διετούς διάρκειας στους στρατιωτικούς. Αναγκάζεται να συρθεί στην Βουλή ο Πρωθυπουργός για την πρόσταση δυσπιστίας εναντίον του.

Επίσημα παρακολουθούμενοι από την ΕΥΠ ο Κ. Χατζηδάκης και οι ανώτατοι στρατιωτικοί
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η ομιλία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχε δύο στόχους: Μέσα από την υπενθύμιση του χρονικού των σκανδάλων των υποκλοπών να φτάσει στις αποδείξεις της ΑΔΑΕ για την παρακολούθηση της ΕΥΠ και μέσα από την πρόταση δυσπιστίας κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη να τον αναγκάσει να παρεβρεθεί στην Βουλή και να αντικρίσει την ιστορία. Ο Υπουργός Επικρατείας Γεραπετρίτης, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, επέλεξε να συζητηθεί άμεσα η πρόταση μομφής ή δυσπιστίας για να ολοκληρωθεί την Παρασκευή (σ.σ. στις 00:00) και να μπορέσει ο Πρωθυπουργός να πάει σε προγραμματισμένο ταξίδι στην Ιαπωνία. Στην συνέχεια επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως δεν είναι αρμόδια να κατηγορεί την Κυβέρνηση για τις υποκλοπές, καθώς η ίδια έχει δικά της σκάνδαλα.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε κατά την υποβολή της πρότασης δυσπιστίας: «Υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, ως ένα πρώτο βήμα της πορείας στο λαό για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, για την υπεράσπιση της διαφάνειας, για την υπεράσπιση της δικαιοσύνης». Η πρόταση δυσπιστίας υπογράφηκε από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Σημαντικό να αναφερθεί είναι πως ο τρόπος με τον οποίο αναφέρθηκε στον Πρωθυπουργό ήταν ο εξής: «Αρχηγός του εγκληματικού δικτύου των υποκλοπών και εντολέας του παρακράτους ο Κ. Μητσοτάκης».

Οι παρακολουθούμενοι είναι ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος του οποίου ανανεώθηκε η παραμονή στις 16 Δεκεμβρίου 2023, ο Αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης που αποστρατεύτηκε κακήν-κακώς στις ίδιες κρίσεις του Ιανουαρίου του 2023, ο πρώην Σύμβουλος Ασφαλείας Αλέξανδρος Διακόπουλος που είχε επιβεβαιώσει την διενέργεια ερευνών από το Oruc Reis και οι (πρώην και νυν αντίστοιχα) επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών Αριστείδης Λάγιος και Θεόδωρος Αλεξόπουλος.

Ο Φάκελος της ΑΔΑΕ

Ξεκινώντας τις αποκαλύψεις, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ανέφερε: «Όσοι λοιπόν αναρωτήθηκαν τι περιείχε ο φάκελος που κρατούσα όταν έβγαινα χθες από τα γραφεία της ΑΔΑΕ, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρό της, τον κύριο Ράμμο, ήρθε η ώρα να τους λύσω την απορία. Ο φάκελος περιείχε τα αποτελέσματα της έρευνας της ΑΔΑΕ, μετά από αίτημα που κατέθεσα στις 7/12 και εμπλούτισα κατόπιν γραπτού αιτήματος της αρχής, με μεταγενέστερο αίτημά μου στις 28/12. Ο φάκελος λοιπόν περιέχει τα παράνομα έργα του σκοτεινού παρακράτους που έστησε ο κύριος Μητσοτάκης. Το ξεγύμνωμα του παρακράτους από την πιο αρμόδια αρχή του κράτους. Περιέχει το σκοτάδι που έχουμε υποχρέωση, όλες οι δυνάμεις της δημοκρατίας, να διαλύσουμε. Στις 28/12 λοιπόν, και ενώ ήταν γνωστό ότι στα αρχεία των παρόχων η ανεξάρτητη αρχή είχε ήδη βρει ευρήματα επισυνδέσεων της ΕΥΠ, πέραν του κου Ανδρουλάκη και Κουκάκη και για τα τηλέφωνα του ευρωβουλευτή Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τέλογλου, ζήτησα επισήμως να διεξαχθεί έλεγχος από την Αρχή, ώστε να διελευκάνει αν ετέθει πράγματι σε επισύνδεση, ο υπουργός εργασίας κος Χατζηδάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΣ κος Λαλούσης, ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κος Διακόπουλος ο πρωήν και ο νυν επικεφαλής της Γενικής Διιεύθυνσης εξοπλισμών κοι Λάγιος και Αλεξόπουλος. Και η απάντηση που επισήμως έλαβα, ήταν έξι στα έξι. Για όλους ευρέθησαν επισυνδέσεις της ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη». 

Πιο ειδικά, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε τα χρονικά περιθώρια των παρακολουθήσεων: «Για τον υπουργό του, τον στόχο της ΕΥΠ C5046, και κατά κόσμον Χατζηδάκη Κωστή Χατζηδάκη τα ευρήματα αφορούν διατάξεις που εκδόθηκαν από τον Νοέμβρη του 2020 εως τον Μάη του 2021Δηλαδή τον κο Χατζηδάκη τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ του κου Μητσοτάκη επι 8 συνεχόμενους μήνες. Με διατάξεις που αρμόδια εισαγγελέας της ΕΥΠ υπέγραφε ανα δυο μήνες. Που σημαίνει ότι υπέγραψε τουλάχιστον τέσσερις διατάξεις παρακολούθησης του τότε Υπουργού Ενέργειας και σήμερα Εργασίας. Για τους δε στρατιωτικούς οι διατάξεις ξεκινούν από τον Ιούλιο του 2020 εως τον Μάιο του 2022. Με δυο λόγια η ΕΥΠ Μητσοτάκη άκουγε τους αρχηγούς του στρατεύματος, τον Σύμβουλο Ασφαλείας και τους επικεφαλείς της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, για δύο περίπου χρόνια. Που σημαίνει ότι η αρμόδια εισαγγελέας έχει υπογράψει δεκάδες διατάξεις για τη παρακολούθηση αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων ακόμη και των δύο αρχηγών. Και το κρίσιμο ερώτημα είναι: Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για να παρακολουθούνται οι ταγοί της εθνικής μας ασφάλειας ; Ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας για να παρακολουθείται ο υπουργός Ενέργειας τότε; Ήταν οι αρχηγοί του στρατεύματος επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια; Ύποπτοι για κατασκοπία;».

Στην αναφορά του για την εισαγγελέα της ΕΥΠ, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο πως παραμένει στη θέση της «με επιμονή Μητσοτάκη. Προφανώς γιατί είναι όντως μέρος του ρυπαρού δικτύου και την προστατεύει ο επικεφαλής του, ο ίδιος ο αρχηγός της χώρας». Κάνοντας λόγο για Ζόφο και Παρακμή, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επανέλαβε το ερώτημά του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το «Αν αποδειχθεί τελικά ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε Χατζηδάκη και Φλώρο θα παραιτηθείς;».

Αναμένεται πως η Κυβέρνηση θα λάβει την στήριξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, όμως το ζητούμενο από όσο φαίνεται ήταν να συρθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή, από όπου δραπέτευσε τρέχοντας την προηγούμενη φορά που εμφανίστηκε για το ζήτημα των υποκλοπών. Αυτή ήταν απλά η επόμενη κίνηση που αφορούσε το σκάνδαλο που έχει συνταράξει την πολιτική ζωή της χώρας.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ