Οι δικηγόροι μηνύουν τον Χατζηδάκη για 62 εκατ. ευρώ που «έγιναν καπνός» από τις εισφορές τους

SILVER ALERT: Εξαφανίστηκαν κάτι ψιλά από τις εισφορές των δικηγόρων.

Οι δικηγόροι μηνύουν τον Χατζηδάκη για 62 εκατ. ευρώ που «έγιναν καπνός» από τις εισφορές τους
ΠΡΟΒΟΛΗ

Σε αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών προέβησαν προχθές οι δικηγόροι, καθώς διαπίστωσαν ότι υπάρχει βεβαιωμένο ταμειακό έλλειμμα 10 εκατομμυρίων για τον ειδικό λογαριασμό υπέρ ανεργίας των δικηγόρων και για ένα ποσό 62 εκατομμυρίων που αγνοείται.

Στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημ. Βερβεσός, ως νόμιμος εκπρόσωπος του Συλλόγου διά του γνωστού ποινικολόγου και μέλους του ΔΣ του ΔΣΑ Θεόδωρου Μαντά, ζητάει τη διερεύνηση καταγγελιών, που έχουν προβεί επανειλημμένως οι δικηγόροι χωρίς να έχουν πάρει επαρκείς απαντήσεις.

Είναι πολλά τα αποθεματικά

Από το 2011 τα αποθεματικά σε ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ των εισφορών που καταβάλλουν οι δικηγόροι (και συνολικά οι επιστήμονες) υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 205 εκατομμύρια. Τα χρόνια της πανδημίας, οι δικηγόροι που δεν δούλευαν πήραν ελάχιστη ή ανύπαρκτη ενίσχυση και έτσι ρώτησαν τον διοικητή του ΕΦΚΑ το 2020 το προφανές, τι τα κάνατε τα λεφτά: «…Από το χρόνο θεσπίσεως της εισφοράς μέχρι σήμερα, ο ΕΦΚΑ έχει αποδώσει το ποσό των 63 εκατ. περίπου. Εξ αυτών καταβλήθηκε το ποσό των 970.000 για το βοήθημα ανεργίας και 300.000 για τα Προγράμματα Απασχόλησης του ΟΑΕΔ. Το υπόλοιπο διαθέσιμο ανέρχεται σε 62,8 εκατ. κατατεθειμένα σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος […] αλλά διατίθενται στοιχεία σχετικά με το σύνολο των δικαιούχων του εν λόγω βοηθήματος, τα οποία έχουν ως εξής:

Για το έτος 2019 Δικαιούχοι: 356, Ποσό 810.000 ευρώ

Για έτος 2020 Δικαιούχοι: 44, Ποσό 160.000 ευρώ….»

Τα έβαλαν κάτω οι δικηγόροι, έκαναν δυο-τρεις πράξεις και διαπίστωσαν ότι:

Επί 9 έτη οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν ετησίως 120 ευρώ και οι έμμισθοι εισφορά επί της αντιμισθίας, και μόνο 400 επιστήμονες έχουν λάβει το βοήθημα. Η απόδοση περίπου εξήντα τριών εκατομμυρίων (63.000.000) ευρώ από του έτους 2011 έως και το 2020 από τον ΕΦΚΑ και τα τέως Ταμεία στον ΟΑΕΔ, δεν μπορεί να αποτελεί το πράγματι εισπραχθέν και το οφειλόμενο ποσόν. Κι αυτό γιατί: 180 χιλιάδες ασφαλισμένοι Χ 10 ευρώ μηνιαίως Χ 114 μήνες (7ος 2011 – 12ος 2020) = 205.200.000 ευρώ. Ακόμη και αν υποθέσουμε μία βάση εισπραξιμότητας της τάξεως του 60%, το ποσόν που θα πρέπει να έχει αποδοθεί στον ΟΑΕΔ, ανέρχεται σε τουλάχιστον 133.380.000 ευρώ. Άρα λείπουν 62 εκατομμύρια.

Που είναι Κωστή τα λεφτά;

Αυτό δεν τους άρεσε και πολύ και έτσι προέκυψαν καταγγελίες προς διερεύνηση σε βάρος και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, που εκπροσωπείται σήμερα από τον δικηγόρο Κωστή Χατζηδάκη. Έτσι οι δικηγόροι της Αθήνας κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κάνοντας λόγο για διερεύνηση τυχών παράβασης καθήκοντος και υπεξαίρεση καθώς, όπως ωραία τα διατύπωσαν:

-προξενήθηκε βεβαιωμένο ταμειακό έλλειμμα των ως άνω λογαριασμών περίπου δέκα (10.000.000) εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο παρανόμως παρακρατείται παρά του e-ΕΦΚΑ επί σειρά ετών, με συνέπεια τη ζημία του ειδικού λογαριασμού από την απώλεια των τόκων και λοιπών πρόσθετων απόδοσης αυτού,

-αφετέρου δε αποξένωσαν τον Οργανισμό από το κονδύλιο ύψους εξήντα δύο εκατομμυρίων οκτακοσίων χιλιάδων (62.800.000) ευρώ μεταφέροντάς το σε άλλο τραπεζικό οργανισμό για αλλότριο σκοπό (στην Τράπεζα της Ελλάδος).

Και ζητούν τη διερεύνηση τυχών ποινικών ευθυνών για παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα) όλων ως σήμερα αρμοδίων (Διοικητών και μελών του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ και του e-ΕΦΚΑ), καθώς και του Κωστή Χατζηδάκη υπό την ιδιότητα του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ